Kent Haberleri

4500 günle erken emeklilik hayali kuranlar dikkat! İşte istenen şartlar...

4500 günde emekli olmak isteyen vatandaşlar şartları ve detayları merak ediyor. Peki, 4500 günle emekli olma şartları neler? İşte detaylar...4500 günden emekli olmak isteyen kadın ve erkek sigortalı çalışanlar için yaş sınırı değişim gösterebiliyor

4500 günde emekli olabilmek için istenen şartlar arasında sigortalı olunması, yaş şartının sağlanması ve primin tamamlanması yer alıyor. 4500 günden emekli olmak isteyen kadın ve erkek sigortalı çalışanlar için yaş sınırı değişim gösterebiliyor.

Türkiye’de emekli olmak isteyenlerin tamamlaması gereken prim günü, yer alan SGK tarafından belirleniyor. Sigortalı genel olarak 5400 prim gününü doldurmalı ve ödemesini sistemde görüntüleyebilir.

Sigortanın başlangıç tarihine bağlı olarak prim gün sayısı farklılık gösterebilir. Sigortalı, 1999 yılından önce işe başlamış ise prim günü daha az da olsa emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Peki, 4500 günle nasıl emekli olunur? İşte tüm ayrıntılar...

4500 GÜNDEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELER

GazeteVatan'da yer alan detaylara göre, 4500 günden emekli olmak isteyen vatandaşların yaş şartını ve sigorta şartlarını yerine getirmesi durumunda emeklilik talebi oluşturması gerekiyor.

Sosyal prim düzenlemeleri, 4500 gün ile emekli olmak isteyen vatandaşların sigortaya kayıt tarihini talep ediyor. Sigortaya kayıt tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan bireyler 3600 gün ile emeklilik oluşturabiliyorlar.

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi yapanlar ise 15 yılın üzerinde 900 gün daha prime ihtiyaç duyuyor. 

Söz konusu tarihler arasında işe başlayan erkek çalışanlar 12,5 yılı tamamlayarak emekli olur. 12,5 yıl ile emekliliğin yapılabilmesi için 60 yaş koşulunun sağlanması gerekir. 

Ayrıca ek olarak kişilerin 25 seneden beri düzenli olarak sigortasının yatıyor olmasına da dikkat edilir. Bunları sağlayan erkek emekli adayları, yaşlılıktan dolayı kısmi emeklilik hakkı elde edebiliyor.

Emekli olmak için başvuru yapanlar SGK’ya bağlı il müdürlükleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Öte yandan PTT’den e devlet şifresi alanlar başvurularını online yapabiliyor.

Başvuru yapılınca istenen belgeler arasında sigortanın yattığı tarihleri gösteren belge ve prim gününü gösteren belge bulunur.

SGK il müdürlükleri, diğer belgeler ile ilgili detaylı bilgiyi emekli adaylarına aktarıyor. Emekli olma hakkı olan adayların başvuru sonuçları birkaç hafta içerisinde açıklanır.

4500 GÜNDEN EMEKLİLİK TAZMİNAT HAKKI OLACAK MI?

4500 günden emekli olmakta tazminat hakkı söz konusu değildir. Bu hak 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan adaylara veriliyor. 4500 günden emekli olan kişiler tazminat almasa dahi farklı haklar elde ediyor. Bu haklar arasında aşağıdakiler yer alır:

Emekli aylığı
Seyahat indirimi
Sağlık hizmetlerine erişim

Vatandaşlık maaşı hesaplara ne zaman yatacak? Vatandaşlık maaşından kimler faydalanacak?

Kızılay KPSS şartsız personel alıyor! 2023 Kızılay personel alımı ne zaman? Hangi kadrolara alım yapılacak? 

Bakan Nebati tek tek açıkladı: Konut fiyatları çok kısa sürede dengeye gelecek!