Genel

48 adet müze özelleştiriliyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 48 adet müze ve ören yerindeki gişelerin işletimi, giriş kontrol sistemlerinin modernizasyonu ve yönetimi işi için ihale açtı  

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü 48 adet müze ve ören yerindeki gişelerin işletimi, giriş kontrol sistemlerinin modernizasyonu ve yönetemi işi için ihale düzenledi. İhale 13 Eylül 2010 Pazartesi günü saat 10.00'da, İsmet İnönü Bulvarı, No:5 Emek, 06100 Ankara adresindeki T.C Kültür ve Turizm Banaklığı Giriş Katı Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek. Söz konusu işin geçici teminatı 3 milyon TL olarak belirlendi. İsteklilerin tekliflerini ihale günü saat 08.45 – 09.45 saatleri arasında, saat 09.45'e kadar ihalenin yapılacağı adreste ihale komisyonuna teslim etmeleri gerekiyor. Posta ile yapılacak müracaatlar kabul edilmeyecek. Verilecek teklifler ihale tarihini takip eden 90 gün süre ile gereçli olacak.

0312 309 49 51

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Teknolojiye ayak uyduramayan müze bilet gişeleri özelleştiriliyor
Turizm Bakanlığı 48 müzenin bilet gişesinin işletim ve kontrol sistemlerinin modernizasyonu için ihaleye çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, aralarında Topkapı Sarayı Müzesi ile Ayasofya'nın bulunduğu 48 müzenin 'bilet gişelerinin' özelleştirilmesine karar verdi. Özelleştirmeye gerekçe olarak, biletlerin iyi pazarlanamaması, ziyaretçi trafiğinin iyi yönetilememesi, internet, mobil ödeme gibi teknolojik gelişmeye ayak uydurulamaması gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetim İşi" için ihaleye çıkıyor. İhale 48 müze ve 50 bilet gişesini kapsıyor. Özelleştirilecek yerler bakanlık gelirlerinin yüzde 85'ine denk geliyor. İhale için, fiyatlama yetkisi bakanlıkta kalacak. Yükleniciye müze yönetiminde söz hakkı verilmeyecek. Tahsilatlar doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖ- SİMM) hesaplarına yatırılacak. Yükleniciye haftalık olarak, "hak ediş" ödemesi yapılacak. Asgari garanti cironun 108 milyon TL'den açılacağı ihaleye, 13 Eylül'de çıkılacak, sözleşme süresi 6 yıl olacak. Bakanlık verilerine göre, bilet gişesi özelleştirilecek olan 48 müzenin yıllık geliri 125 milyon 450 bin TL. Bu mekanların toplam ziyaretçi sayısı ise 14 milyon 458 bin.
Sabah/Hülya Karabağlı

Müze gişeleri özel işletmeye geçiyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerindeki gişelerin özel sektörce işletilmesi için ihale yapacak. Gişelerin özel işletmeye geçmesiyle, müzelere girişte kredi kartı kullanılabilecek, müze girişinde dövizle de ödeme yapılabilecek

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bakanlık bürokratları, müze ve ören yerleri gişelerinin işletimi, giriş kontrol sistemlerinin modernizasyonu ve yönetimi ihalesiyle ilgili olarak dün basın toplantısı düzenledi. Günay, ihaleye çıkma amaçlarını anlatırken, “Amacımız sadece gelen ziyaretçi sayısını artırmak değil, aynı zamanda gelen ziyaretçilerin sunum zenginliğiyle karşılaşmasını sağlamak” dedi.

Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatında bulunan müze, kültür merkezi, danışma bürosu ve kütüphane gibi birimlerin il özel idarelerine devredilmesini öngören yasa tasarısının ihaleye çıkılacak müzelerle ilgisi olmadığını söyledi. Günay, devredilecek müzelerin, anı evleri ve etnografya  müzeleri gibi “telafi edilebilecek” eserleri barındırdığını, bakanlığın öncelikli gündeminin ise, telafi edilemez önemdeki eserler olduğunu söyledi. Müzelerde geçen yıl yapılan bir çalışmayla 9 satış mağazası açıldığını belirten Günay, bu sayıyı 55'e çıkarma konusunda yeni bir işbirliği ve modernizasyon çalışması gerçekleştirdiklerini bildirdi. Günay, Müzekart satışının da 1.5 milyonun üzerine çıktığını ifade etti.

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Müdürü Tolga Tuyluoğlu da Türkiye'nin geçen yıl 27 milyon turist, 22 milyon da müze ziyaretçisi ağırladığını ifade etti.

Tuyluoğlu, projenin 48 müzeyi kapsadığını, bunların 20'sinde giriş kontrol sistemi olduğunu belirtti. Müzelere dövizle girişte de sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Tuyluoğlu, “Gişelerimizde dövizle, internet üzerinden bilet satamıyoruz. Mobil ödeme yöntemine sahip değiliz” dedi.

Döviz ve kartla giriş
Özelleştirmeyle müze girişlerinde teknolojinin yükseltileceğini belirten Tuyluoğlu, müze girişlerinde otomatik makineler ile bilet, şehir kartı ve Müzekart satışının, mobil telefonla ödemenin, internet üzerinden bilet satışının, yabancı para ve kredi kartı ile bilet satışının hedeflendiğini kaydetti. Tuyluoğlu, Müzekart'ın geliştirilerek, yaygın bir kültür-sanat kartı haline getirilmesinin, sinema, tiyatro, kitapçı ve kafelerde indirim sağlamasının amaçlandığını belirtti.

Kamerayla izlenecek
Müze girişleriyle ilgili ihalenin 13 Eylül'de yapılacağını belirten Tuyluoğlu şunları söyledi:
“Bu projede herhangi bir kamu kaynağı harcanmayacak, giderler yüklenici tarafından sağlanacak. Müze fiyatlarını belirleme yetkisi eskiden olduğu gibi bakanlıkta kalacak. Yüklenicinin müzenin yönetiminde söz hakkı olmayacak. Yüklenici parayı kendi banka hesabına koyamayacak. Ne tahsil ediliyorsa bizim hesaplarımıza yatacak. Para bizde toplanacak, haftalık olarak yükleniciye paket iş ödemesi yapacağız. Gişe ve turnikeler kamerayla izlenecek ve kayıtlar 3 ay saklanacak.”
Milliyet

Müzeler için dev ihale 13 Eylül'de yapılacak 
Kültür ve Turizm Bakanlığı müze ve ören yerlerindeki, mevcut giriş kontrol sistemlerinin yetersiz olması ve daha önceki turnikeli sistemlerin kurulumu ve işletiminin pahalı olması nedeniyle buradaki işletim sistemlerini ihaleye çıkarıyor.

Söz konusu ihale 13 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşecek. İhaleyle ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “20 Eylül'e kadar biz bunları sonuçlandırmaya çalışacağız. Bu yıl içinde, 180 gün içinde bu yeni düzene ihaleden sonra geçelim istiyoruz. Bir devrim olacak Türkiye müzelerinde. Satış mağazaları, Müzekart ile öyle oldu, şimdi de olacak” diyerek  müzeleri önemsemek gerektiğinin altını çizdi.
Star