Ekonomi

4A 4B 4C emeklileri şaştı kaldı! Bu kadarı beklenmiyordu! İşte temmuz sonrası yeni maaş tablosu!

Temmuz ayında yapılacak maaş zamları şimdiden merakla araştırılıyor. Uzmanlar asgari ücrete ve emekli maaşlarına yapılacak zamma dair tahminlerini açıkladı. İşte detaylar!Uzmanlar, emekli maaşları ve asgari ücrete yapılması planlanan zamlara dair tahminlerini sıraladı

Temmuz ayında yapılacak maaş zamlarıyla ilgili tahminler açıklanmaya başladı. Uzmanlar, emekli maaşları ve asgari ücrete yapılması planlanan zamlara dair tahminlerini sıraladı. İşte temmuz ayında veya daha önce yapılması beklenilen maaş zamlarına dair ayrıntılar…

Temmuz ayı gittikçe yaklaşıyor. Emekli ve memur maaşlarına biri ocak diğeri ise temmuz ayında olmak üzere yılda 2 kere yapılan zamlar enflasyon oranı göz önüne alınarak hesaplanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranına göre zam alırken memurlar ve memur emeklileri enflasyon zammı ile birlikte toplu sözleşme zammı da alıyorlar.

TABAN MAAŞI NE OLACAK?

Taban maaş zammı hesaplamalarında ilk önce enflasyon oranı ile artış ekleniyor. Ama eğer en düşük maaş belirlenen taban maaşın altında bulunursa, seyyanen zam yapılarak gerekli seviyeye çıkılabiliyor. Seyyanen zam herkese eşit miktarda eklenen maaş artışı anlamına gelmektedir. Ocak ayında 5 bin 500 TL'nin altında kalan maaşlar seyyanen zam ile bu sayıya yükseltilmişti.

KALICI ARTIŞ SAĞLANACAK MI?

Emekli aylıklarında kalıcı artış için alt sınır olan yüzde 35'lik aylık bağlama oranının yüzde 70'e çekilmesi ve bunun yanında gösterge sistemine geçilmesi istenmektedir.

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

2021 yılında imzalanan 6.dönem toplu sözleşmesinden beri uygulanan zam bu sene de uygulanarak yüzde 6 zam ve enflasyon farkı eklemesi yapılacak.

Buna göre de yeni zamanların şöyle olması tahmin ediliyor;

Bağ-Kurlu esnaf:

Eski maaş: 5 bin 456 TL

Yeni: 6 bin 001 TL

SSK ancak 2000 yılı öncesi;

Eski maaş: 6 bin 093 TL

Yeni: 6 bin 702 TL

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Memurların ve memur emeklilerinin ocak ayında toplu sözleşme ve enflasyon zammı ile yüzde 16.48'e çıkan zam oranları 13.52 puanlık refah payıyla yüzde 30'a kadar çıktı. Ama yapılan yasal düzenlemede 13.52 puanlık ilave oranın, aynı döneme ilişkin enflasyon farkı hesaplamasında dikkate alınmayacağı dile getirildi.