5 adımda emlak vergisi ödeme!
Tüm gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için ilk taksit döneminin sonu yaklaşıyor. Henüz ödeme yapmamış kimselerin önünde son 25 gün bulunuyor. İşte emlak vergisi ödeme işlemleri..
Tüm gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için ilk taksit döneminin sonu yaklaşıyor. Henüz ödeme yapmamış kimselerin önünde son 25 gün bulunuyor.
Kimi mal sahipleri mükellef olup olmadığına karar veremeyip, kimileri ise nereden ve ne şekilde ödeme yapması gerektiğini bilemeyebiliyor.
Peki, "Emlak vergisi mükellefi kim? Kimler vergiden muaf? Mükellefler ödemelerini nereden ve nasıl yapar? Ne kadar vergi ödenir? İkinci taksitler ne zaman?" diye soruyorsanız işte 5 adımda emlak vergisi mükellefiyet durumunu öğrenme ve ödeme işlemleri..
1. adım: Emlak vergisi mükellefi miyim?
1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde taşınmaz malı bulunan herkes emlak vergisi mükellefi oluyor. Ancak kanunda yalnız meskenler için bir muafiyet uygulaması bulunuyor. Muafiyet koşullarına sahip kimseler muafiyet için belediyeye müracaat edebiliyor.
Muafiyet şartları: 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahibi olan; ev hanımı, emekli, işsiz, gaziler, dul ve yetimler ile şehit yakınları.
Yukarıdaki koşullara sahipseniz tek meskeniniz için vergiden muafsınız. Ancak yukarıdaki koşullara sahip değilseniz emlak vergisi mükellefisiniz.
2. adım: Emlak vergisini ne zaman ödeyeceğim?
Mayıs ayı itibariyle, 3 aylık emlak vergisi ilk taksit ödeme döneminin son ayındayız. Buna göre 31 Mayıs'a kadar vergi mükelleflerinin ödemelerini yapması gerekiyor.
3. adım: Emlak vergisini nereye ödeyeceğim?
Emlak vergisi ödemeleri, taşınmaz malın bağlı olduğu ilçe belediyesine yapılıyor. Taşınmazın bir başla ilde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden yapılabiliyor. PTT ile de vergi ödemek mümkün. Ayrıca, belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde vergi internet üzerinden de ödenebiliyor.
4. adım: Ne kadar emlak vergisi ödeyeceğim?
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne göre belirlenen oranlar ile taşınmazın değerinin hesaplanması sonucu bulunuyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde bu vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi oranları şu şekilde:
Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
5. adım: Emlak vergisini ödemezsem ne olur?
Emlak vergisinin ödenmemesi halinde vergi cezası uygulanıyor. Emlak vergisinin ödenmediği her ay için uygulanan ceza oranı: yüzde 1.40.
20 soruda emlak vergisi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com