26 / 12 / 2024

5 bin yıllık Kayaköy imara açılıyor!

5 bin yıllık Kayaköy imara açılıyor!

UNESCO tarafından 'Dünya Dostluk ve Barış Köyü' ilan edilen Fethiye'deki 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imara açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ihaleye çıkarmaya hazırlanıyor.



UNESCO tarafından 'Dünya Dostluk ve Barış Köyü' ilan edilen Muğla'nın Fethiye ilçesindeki 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ranta açılıyor. Yakın zamanda kaybettiği Cumhuriyet Yazarı Oktay Ekinci, mübadele sonucu Rumların terk etmek zorunda kaldıkları Kayaköy'ün (Levissi) "Türk -Yunan Dostluk Köyü" veya "Dünya Barış Köyü" olarak restore edilip, kültür turizmine kazandırılması için mücadele etmişti. Şimdi Kayaköy'e 300 yataklı Hotel yapılıyor. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy'ü, Rumca adı ile Levissi'yi 49 yıllığına kiralamak için ihaleye çıkaracak. Açık arttırma usülü yapılacak olan ihalede 220 dönümlük araziyi kapsayan projenin toplam maliyeti 30 milyon TL olarak öngörülürken, ihale için 2 firmanın teklif verdiği öğrenildi. 


23 Ekim'de yapılacağı açıklanan ihaleye başka katılan olmaz ise 2 şirketin teklif vereceği öğrenildi. 


Yapılacak olan proje sonrasında Kayaköy'e otel yapılacak ve oteli yapan firma tarafından terk edilmiş Levissi evlerinin bir kısma restore edilecek. Restore edilecek yapılar arasında köyün iki kilisesinin var olup olmadığı bilinmemekle birlikte restore edilecek yapılara hangi işlevin yükleneceği de bilinmemekte. 

Köyün imara kavuşturularak yaşanılır hale gelmesi yaşatılması bakımından sevinçle karşılanmakla birlikte uygulama sonunda tarihi dokusunu, siluetini kaybetmesinden endişe duyuluyor. 


300 yataklı Hotel Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2013 yılı başlarında imzalanan protokolle Kayaköy'de tarihi kalıntıların yer aldığı bölge turizme açılırken, diğer bölgeye de kısmi inşaat serbestliği getirilmişti. 


Yeni düzenleme sonrasında Kayaköy'e 300 yatak kapasiteli otel yapılması da kararlaştırıldı. Proje kapsamında Kayaköy'ün üçte birlik kısmını kapsayacak oteli işleten firma, tarihi köyün kalan kısımlarının da onarımını sağlayacak. 


Sağlanan rant karşılığında ise Rum evlerinin aslına uygun olarak onarılacağı öne sürüldü. Bu bağlamda daha önce çıkılan ihalelere katılımcı bulunamadığı için proje hayata geçirilememişti. 


Ticaret odası memnun Bugüne kadar Kayaköy'ün kurtarılması için çalıştıklarını belirten Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Başkanı Akif Arıcan, ihale sürecinin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 


2006 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile başlayan sürecin Ertuğrul Günay zamanında hız kazandığını anımsatan Arıcan, 2013 yılında Kayaköy'ün ihaleye çıkarıldığını fakat yeterli tanıtım yapılmadığı için ihaleye katılımın olmadığını ifade etti. Arıcan, "Kayaköy restore edilerek Fethiye'nin dünyaya açılan bir penceresi olacaktır. Kayaköy'ün markalaşmasından dolayı bir çok firmanın da kendini daha düzenli ve kaliteli bir iş sahasına dönüştüreceğini düşünüyorum" dedi. 


Başkanlar temkinli Aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği üyesi olan CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Kayaköy'ün Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı'nın yetki alanında olduğunu belirterek, "Ancak Kayaköy hepimiz için önemli. Tarihi geçmişi, hikayesi ve bugüne kalan dokusu ile dünyaya mal olmuş bir kültür varlığı. Henüz detayları bilmiyoruz, ama orada imar planının yapılıyor olması sevindirici. Burada kültür, sanat, turizm faaliyeti olması önemli. Bir o kadar da betonlaşmaması da bizim için önemli" dedi. 


Muğla'nın Büyükşehir statüsüne geçmesi ile birlikte Kayaköy'ün mahalle olduğuna dikkati çeken Fethiye'nin Demokrat Partili İlçe Başkanı Behçet Saatçi da tarihi köyün imara kavuşmasına sevindiklerini kaydederken, 'Ancak' deyip şöyle devam etti: "Kayaköy bizim için bir uyuyan güzel. Şimdi o güzel uyandırılıyor. Buna seviniriz, ama uyuyan güzelimiz, uyandığında çirkinleşmemeli. Kayaköy yılların kangrenleşmiş sorunu. Sorunun bir şekilde çözülmesine sevindik. Keşke Oktay Ekinci bugün yaşıyor olsaydı. Tarihe mal olmuş Kayaköy'ün insanlığa mal olması için Oktay Ekinci ile önemli mücadeleler vermiştik. Bugün oraya imar uygulamasının gelmesinde rahmetlinin emeği var. Bu gün yaşıyor olsa bu gelişme karşısında nasıl bir davranış içinde olurdu bilmiyorum. Aslına bakılırsa kaderine terk edilmişçesine korunurken yok oluyordu, şimdi bakanlığın getireceği uygulama ile Kayaköy yaşayacak, ama umarım bir başka türlü yok olmaz. Kayaköy markalarımızdan biri. Onun marka değerini muhafaza edebilmeliyiz." 


Muğla Gazete Yakamoz




Geri Dön