Ekonomi

5 hisseye açığa satış ve kredili işlem yasağı

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye giren Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında 5 hisse hakkında tedbir kararı verildi. Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Buna göre; Çimbeton (CMBTN),  Etiler Gıda (ETILR),  Margün Enerji (MAGEN),  Orge Enerji Elektrik (ORGE) ve  Turcas Petrol (TRCAS) paylarında  24 Ekim Pazartesi gününden başlamak üzere bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlemlere yasak getirildi

Borsa İstanbul, yapılan incelemeler neticesinde 5 hisse hakkında tedbir uygulanmasını kararlaştırdı.

Buna göre;
Çimbeton (CMBTN), 
Etiler Gıda (ETILR), 
Margün Enerji (MAGEN), 
Orge Enerji Elektrik (ORGE) ve 
Turcas Petrol (TRCAS)
paylarında 
24 Ekim Pazartesi gününden başlamak üzere bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlemlere yasak getirildi. 

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından da ayrı olarak değerlendirilir. 

Buna göre Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak da tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
 

BORSA HAFTAYI REKORLA KAPATTI

Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,87 puan kazançla 3.934,63 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirmiş oldu. 

BIST 100 endeksi, önceki kapanışına göre 33,78 puan artarken, toplam işlem hacmi ise 71,5 milyar Türk Lirası seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,95 oranda değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,63 oranda değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,31 oran ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 1,18 oran ile iletişim oldu.

Haftaya yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Enflasyon Raporu Toplantısı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarının yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası toplantıları ile ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını takip edilecek. 

Veri gündeminde ise yurt içinde ekonomik güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve de kapasite kullanım oranı, dış ticaret dengesi, yurt dışında ise de Amerika’da ve Almanya'da büyüme, ABD ve Avrupa'da açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksinin piyasaların gündeminde olacak. 

Teknik açıdan BİST 100 endeksinde 3.800 puanı destek, 3.950 seviyesi ise de direnç olarak izlenecek.

Editörün Notu: Bu haber bir yatırım tavsiyesi değildir.