04 / 05 / 2024

5 kişi ve firmaya ihale yasağı geldi

5 kişi ve firmaya ihale yasağı geldi

Ulaştırma ve Sağlık Bakanlığı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre toplam 5 kişi ve firmaya, 1'er yıl süreyle ihalelere katılma yasağı getirdi



Ulaştırma ve Sağlık Bakanlığı, 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre toplam 5 kişi ve firmaya, 1'er yıl süreyle ihalelere katılma yasağı getirdi.

Bakanlıkların yasaklara ilişkin duyuruları, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Duyurulara göre Ulaştırma Bakanlığı PTT Genel Müdürlüğü, Rize PTT Başmüdürlüğü tarafından yapılan ihaleye katılan, Çamlıhemşin Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı "İbrahim Kesti" ile Ardeşen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına kayıtlı "İrfan Kurum"u ihalelerden men etti.

-SAĞLIK BAKANLIĞI-
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 3 firmaya ihale cezası verdi.

İstanbul Çatalca İlyas Çokay Devlet Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan Tokat Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Tadım Yemek Sanayii (Murat Erdemli)" Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine giren  Ankara  Ticaret Odasına kayıtlı "Med-Say Kimyevi Maddeler Elektronik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile Ordu Fatsa Devlet Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan Fatsa Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Şirin Sağlık Gıda Temizlik Otomotiv Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi" ile ortağı "Aziz Şirin" Samsun Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "ANC Medikal Nakliye İnşaat Gıda Temizlik Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi" ihalelerden men edildi.

Söz konusu kişi ve şirketler, 1'er yıl süreyle yapılacak olan ihalelere giremeyecek.

-İHALE İPTALİ-
Bu arada Sağlık Bakanlığı, "AGEM Temizlik Taahhüt Tahmil Tahliye İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi" hakkında verilen ihale yasağı kararını kaldırdı.

Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Baştabipliğince ihalesi yapılan ve 29 Haziran 2009 tarihinde sözleşmeye bağlanan, 2009 giyim kuşam alımı ihalesi sonucunda, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun ilgili maddesinde, mücbir sebepler dışında ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle söz konusu şirket hakkında, 1 yıl süreyle verilen bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı, Ankara 2. İdare Mahkemesinin kararına istinaden, Bakanlık Makamının 26 Mart 2010 tarihli onayı ile kaldırıldı.

Yasağa ilişkin duyuru, daha önce 23 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

-4734-4735 SAYILI KANUNLAR-
4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu "yasak fiil veya davranışları" düzenliyor.

Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor:
"Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.

-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek."
AA


Geri Dön