5 maddede kira depozitosu ve geri alınması!
Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi kira depozitosu ve geri alınması konusunu kaleme aldı. İşte 5 maddede kira depozitosu ve geri alınması...
1. Kira depozitosu nedir?
Kira depozitosu, kiracının konutta yaşam süresi boyunca, konuta, konutun demirbaşlarına gelebilecek zarar ve kiracının aidatlarını ödememesi ihtimallerine karşılık olarak alınır. Konutun demirbaşlarına, kombi, termosifon, mutfak dolapları, banyo klozet ve lavabolarını örnek olarak verebiliriz.
2. Kira depozitosu hangi durumlarda geri ödenmez?
Konutta veya konutun demirbaşlarında kendiliğinden, sizin hatanızdan kaynaklı olmadan herhangi bir bozulma veya zarar meydana gelirse, bu zararların giderilmesi ev sahibinin sorumluluğundadır, ayrıca depozitonuzdan düşülemez. Ancak konutun demirbaşlarının ve konutun herhangi bir yerinin bozulması, zarara uğramasında veya aidat ödenmemesinde hata sizdeyse vermiş olduğunuz depozitodan söz konusu zarar bedelleri ve aidat düşülür veyahut depozitonuz size geri verilmez.
3. Depozito bedeli neye göre belirlenir?
Konut kira sözleşmeleri “Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları” başlığı altında Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenir. Depozito bedeli ise “Kiracının güvence vermesi” başlıklı 342. maddeye göre belirlenir. Buna göre, kiracının vereceği güvence bedeli yani depozito, 3 aylık kira bedelini aşacak şekilde belirlenemez, en fazla 3 aylık kira bedeli olarak belirlenebilir, depozito belirlenirken bu konuya çok dikkat edin ve daha fazlasını ödemeyin.
4. Depozito ödemesi nasıl yapılmalıdır?
Depozito ödemesi, nakit olarak belirlenebileceği gibi çek, senet gibi kıymetli evrak şeklinde de belirlenebilir. Ancak BURAYA DİKKAT! Depozitonun amacı ev sahibinin evini kiralarken 2, 3 kira bedeli gibi fazla para alıp zenginleşmesi değildir, bu sebeple depozito nakit olarak verilecekse bile günlük hayattaki uygulamadan farklı olarak elden değil, vadeli bir banka hesabına açıklamalar kısmına “depozito” yazılarak yatırılmalıdır ve kira kontratına depozito verildiğine dair yazı eklenmelidir ki elinizde verdiğiniz depozitoyu ispat edebileceğiniz bir delil olsun. Aynı şekilde kıymetli evrakı depozito olarak verirken de elden vermemelisiniz, kıymetli evrakı bir bankaya depo ederek vermelisiniz, kıymetli evrakı elden vermeniz durumunda kötü niyetli kişilerin başlattığı umulmadık icra takipleriyle karşılaşabilirsiniz.
5. Depozitomu geri alabilir miyim, alabiliyorsam nasıl?
Depozito ödemenizi yukarıda anlattığımız şekilde yapar ve kira sözleşmenize depozito ödendiğine ve bedeline dair yazı yazdırırsanız, depozito iadesi konusunda ev sahibinin vicdanına kalmamış olursunuz. Çünkü kanunen, ev sahibi kira sözleşmenizin sona erdiği tarihten itibaren 3 ay içinde, sözleşmenizden kaynaklı olarak size bir dava açtığını veya icra/iflas takibi yaptığını bankaya yazılı olarak bildirmezse, banka depozitonuzu size geri vermekle yükümlüdür, bankaya başvurarak depozitonuzu geri alabilirsiniz. Ev sahibi sözleşmenizden kaynaklı olarak size bir dava açmış veya icra takibi yapmışsa, mahkemenin aleyhinize verdiği karar ve icra takibi kesinleşmeden ev sahibi depozitoyu bankadan alamaz.
AYRICA;
Depozitonuzu geri almak için en önemli delilinizin, kira sözleşmeniz(kontrat) yanında konutu kiraladığınız şekilde geri teslim ettiğinizin ispatı olduğuna dikkat edin. Bu ispatı yapabilmek için, konutu kiralarken, kira kontratınıza ayrıntılı olarak konutun içindeki demirbaşların durumlarını ve konutun durumunu yazdırmalısınız. Çünkü konut kiralarken temel borcunuz, konutu teslim aldığınız şekilde geri teslim etmektir. Örneğin konutu boyasız bir şekilde kiraladıysanız, çıkarken yeni boya yaptırmanıza gerek yoktur, kira kontratınıza belirttiğimiz gibi ev boyasız teslim alınmıştır şeklinde bir yazı yazdırdıysanız, evden çıkarken boyasız teslim etmeniz sorun yaratmayacaktır. Ayrıca konuttan ayrılırken, konutu ve demirbaşlarını kira kontratınızda yazılan şekilde iade ettiğiniz hakkında ev sahibi ile birlikte tutanak tutmanız yararınıza olacaktır, bu tutanak konutu kiraladığınız şekilde geri teslim ettiğinizin ispatı olacaktır. Kiraladığınız konutta normal bir kullanım sonucu oluşabilecek olağan yıpranmaların, depozito bedelini kesme sebebi olmadığını da gözden kaçırmayın.
Avukat Kadir Kurtuluş – Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi
6 maddede apartman ortak alanlarının kullanımı ve ki̇ralanması!