Emlak Terimleri

5 maddede kira gelir vergisi ödeyecek miyim?

Kira gelir vergisi beyanname süreci 26 Mart akşamına kadar devam ediyor. Peki, siz de kira gelir vergisi mükellefi misiniz? Beyanname verme zorunluluğunuz var mı? İşte 'Kira gelir vergisi ödeyecek miyim' sorusunun yanıtı..

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler için vergi beyanname verme ile ilk taksit ödeme süreci devam ediyor. Bu süreçte mal sahipleri, bazı ekstra durumların doğması nedeni ile "Kira gelir vergisi ödeyecek miyim?" sorusunu sorabiliyor.

Bu ekstra durumlar, evini kiraya verip, kendisi de kirada oturulması, evinde çocuğunun oturması, evin borcunun olması vb. olarak sıralanıyor.

Peki, siz de "Kira gelir vergisi ödeyecek miyim?" sorusunu soruyorsanız, işte yanıtı..

 

1- Kirada oturuyorum, kira gelirim var, kira gelir vergisi ödeyecek miyim?

 

Kendisi kirada oturup, sahip olduğu evi kiraya veren mal sahipleri, istisna sınırından yüksek gelir elde ettiyse, vergi mükellefi oluyor. Vergi mükellefi olarak beyanname veriliyor. Beyan sürecinde gerçek gider yöntemi seçilerek, ödenen kira bedelleri masraf olarak düşürülüyor. İstisna indiriminin de yapılması halinde ortaya çıkan rakam, yine istisnadan düşük kalması halinde vergi ödemesi yapılmıyor.

 

2- Evimde çocuğum oturuyor, kira gelir vergisi ödeyecek miyim?


Evini çocuklara, anne veya babaya veren mal sahipleri vergi mükellefi olmuyor. Ancak, evin bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması halinde emsal kira bedeli verilmesi gerekiyor. 

 

3- Kiraya verdiğim evime kredi ödüyorum, kira gelir vergisi ödeyecek miyim?


Kredi borcu olan mal sahibi evini kiraya vermesi halinde kira gelir vergisinden muaf olmuyor. Mal sahibi, istisna sınırından yüksek gelir elde etmiş ise, kira gelir vergisi için beyanname veriyor. Beyanname sürecinde gerçek gider yöntemi seçiliyor. Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde kredi ile alınan evin kira gelir vergisinden faiz giderleri indirilebiliyor. 

 

4- Emekliyim, kira gelirim var, kira gelir vergisi ödeyecek miyim?


Emekliler için kira gelir vergisi muafiyet uygulanaması bulunmuyor. Emekliler, istisna sınırından yüksek gelir elde ettiyse bunu beyan ediyor. Beyanname sürecinde varsa masrafı, gerçek gider yöntemi ile düşerek vergi borcunu indirebiliyor.

 

5- Ev hanımıyım, eşimin evinde oturuyorum, kira gelirim var, kira gelir vergisi ödeyecek miyim?


Ev hanımları için kira gelir vergisi muafiyet uygulaması bulunmuyor. Eşinin evinde oturup, kira geliri elde eden ev hanımları, elde ettikleri bu gelir için vergi mükellefi oluyor. İstisna sınırının altında kalan gelirler vergilendirilmiyor.

 

2018 kira vergisi istisna sınırları ne kadar?


2018 yılında ödenecek kira gelir vergisi için istisna sınırları şu şekilde belirlendi: Konut istisna sınırı, 3 bin 900 TL, işyeri istisna sınırı 30 bin TL.

 

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2018


1 Mart'ta başlayan kira gelir vergisi beyanname süreci 26 Mart akşamına kadar devam ediyor. Vergide ilk taksitler 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor. Vergi ödemeleri vergi dairelerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılabiliyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com