Kent Haberleri

5 Ocak Stadyumu kent meydanı olsun!

Reşatbey Mahallesi'ndeki 5 Ocak Stadyumu'nun da içinde bulunduğu 50 dönümlük spor tesis alanına, toplu konut ve alış veriş merkezi için inşaat izni verilmesi, meslek birlikleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu...

Gaziantep'te yaşanan tepkiler şimdi de Adana'nın gündeminde... 


Adana "ya yapılacak 33 bin kişilik yeni stadyumun adının Koza Arena mı, Fatih Terim mi olsun tartışmaları sürerken Reşatbey Mahallesi'ndeki 5 Ocak Stadyumu'nun da içinde bulunduğu 50 dönümlük spor tesis alanına, toplu konut ve alış veriş merkezi için inşaat izni verilmesi, meslek birlikleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu. 


Küçüksaat. Reşatbey civarında sıkıştırılmış durumda. 250 bin kişinin yaşadığı Çukurova'ya taşınmalı. Kenti biraz daha yaymak lazım. Her şeyi aynı noktaya yapmanın da mantığı yok. Bu alana yapılacak toplu konut alanı, kenti ulaşım konusunda özellikle içinden çıkılmaz bir hale getirecektir. 

İstanbul traliği bu konudaki en iyi örnektir. Planlara işli olan durumu değiştirmeye kalkışırsanız, plansız bir kent olursunuz. 

Size kim destek veriyor? 

Bize bu konuda 5(/ye yakın sivil toplum örgütü, bazı siyasi partiler, her şeyden önemlisi halk destek veriyor. Buranın gündemde kalması için sosyal medyada kalması için çalışıyoruz. 

Facebook'ta bir sayla açarak burası için imza kampanyası başlattık. 

Buraya büyük bir ilgi var. Buradaki imza sayısı devamlı artıyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde. Adana Akademik Meslek Odaları Birliği'ni kurduk. Eczacılar Odası. 

Adana Barcxsu. Diş Hekimleri Odası. Tabipler Odası. Veteriner Hekimler Odası. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği olarak. 

Birlik, bu konun takipçisi. Her oda bu alanın kamusal alan olmasını istiyor. Ayrıca Büvükşehir Belediyesi Kent Konseyinin de gündemine geldi. Kent Konseyi de buranın kamusal alan olmasını istiyor. Zaten kent bilinci olan herkesin bu konuya karşı çıkması gerekir. 

Merkezden geçen bir nehir, her kente nasip olmayacak çok özel bir durum. Sizce bu nasıl değerlendirilmeli? 

Seyhan'da 1936'da yapılan Jansen Planı vardı. Bu plandaki hava koridoru delinmeye çalışılıyor. 

Buradaki alana birçok şey yapıldı. 

Cami. oteller, alışveriş merkezi yapıldı. Geçtiğimiz günlerde de yine gençlik merkezi yapılmak istendi. O bölgenin yapılaşmaya açılmaması lazım. Seyhan Nehri çevresi aslında yeşil alan. Yani kamusal alan dunımunda. 

İnsanların Seyhan Nehri yanında yürüyüş yapmaları, temiz hava almalan için kamusal alan olarak değerlendirilmesi için çalışma yapmak lazım. Bu alanda kentsel dönüşüm yaparak harika projeler yapılabilir. Oraya su sporları yapılabilecek, projeler oluşturulabilir. .Ancak adım adım oranın imara açılması için çalışma sürdürülüyor. Yatırım yapılmak isteniyorsa Adana'da bu yatırımın yapılabileceği çok alan var. Bu kaynak kentsel dönüşüm alanlarına kaydırılmalıdır. Seyhan Nehri ve iç göl çevresinde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Yapılacaksa da düşük voğunluklu. sökülebilir prefabrik yapılara izin verilebilir. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın inşaat için onay verdiği alanın, kent meydanı yapılmasını isteyen STK'lar bunun için hukuksal mücadele ve çeşitli kampanyalar başlattı. Adana'da parti gözetmeden milletvekili ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu tüm Adanalıların bu alana sahip çıkması gerektiği bildirildi.Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana 11 Koordinasyon Sekreteri Nazım Biçer ile konuşarak, bu tartışmalan anlamaya çalıştık. 

5 Ocak Stadyumu'nun yerinin kullanımı tartışmalan sürüyor. 

Bu alan sizce nasıl değerlendirilmeli? 

Bizler mimar, mühendis ve şehir plancıları olarak, her şeyin planlı yapılmasından yanayız. Bir yapılaşma olacaksa: alt yapısı, ulaşımı ve kentleşmesiyle. bölgede yaşayacak insanların metrekare başına düşecek yeşil alanı ile beraber düşünülmesinden yanayız. 

Bu konuda o bölgeyle ilgili zaten yapılan bir plan var. Atatürk Parkı. 

Merkez Park ve 5 (Xak Stadyumu zaten bir hava koridoru düşünülerek yapılmış. Buna göre plan yapılmış ve şehir buna göre gelişmiş. Stadyumun verine yüksek beton bloklar dikerek zaten başta bu planı lx>zmuş oluyorsunuz. 

Oranın alt yapısıyla, ulaşımı ile oynamış oluyorsunuz. O bölgedeki sportif alanları ortadan kaldıımış oluyorsunuz. Biz bu anlamıyla aslında plana uyulmasını istiyoruz. 

Orası bir kamusal alan. oranın yine bir kamusal alan olarak değerlendirilmesinden yanayız. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Sekreteri Nazım Biçer Şehir merkezinde böyle sonradan elde edilen bir alanı, kamusal alan olarak değerlendiren başka bir kent var mı? 

Bu konuda bize en yakın örnek Gaziantep'tir. Buna yakın bir olay yaşandı. Şehrin içinde kalan stadyumun şehir dışına taşınması gündeme geldi. O bölgenin de yine alış veriş merkezi ve toplu konut alanı olması düşünülüyordu. Ancak. 

sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, duyarlı kentliler bir araya gelerek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gittiler. 

Orayı kent meydanı olarak planlarına işlettiler. Yani orada toplu konut alanı ve alışveriş merkezi olmasına karşı çıktılar. Kent meydanı olsun dediler. Bu konuda duyarlı düşünen herkesin karşı çıkması gereken bir durum var ortada. 

Siz temsil ettiğiniz kurumlar adına konuşmak isterseniz, bu 50 dönümlük alana ne yapılmalı? 

Biz orayla ilgili ilk olarak çevre binalarda oturan insanlar, 'ne düşünüyor' diye bir anket yaptırdık. 

Bu ankette vaizde 80 oranında kamusal alan olarak kalmasa, kent meydanı yapılması için karar verilmesi yönünde görüş ortaya çıktı. Bunun değişik örnekleri olabilir. İçinde yürüyüş alanlarının olacağı, havuz, kent meydanı, kütüphane, mini konserlerin düzenlenebileceği alanlar oluşturulabilir. İnsanların bir ağacın gölgesinde oturabileceği alanlar yapılabilir. Yalnızca, yeşillik bir alandan bahsetmiyoruz. Kültürel faaliyetlerin yapılabileceği bir alandan bahsediyoruz. Burası ikilgili herkesin söz hakkı var. 100. Yıl Mahallesinde oturanın da. 

Şakirpaşa Mahallesinde oturanın da burası ile ilgili fikri alınmalıdır. 

Bu konunun uzmanları mimar, mühendisler olabilir. Ama bu konuda herkesin katkıda bulunması ve fikrini beyan etmesi lazım. 

Peki, bu alanın maddi değeri ne kadar? 

Bir yere yatırım gittiği zaman oranın ve çevresinin rant değeri yükselir. Gayrimenkul uzmanlan. o bölgeye toplu konut alanı ve alışveriş merkezi yapıldığı zaman 50 donumun değerinin 200 milyar lira olduğu belirtiyor. Yeni yapılacak stadyumun ihale bedeli ise 70 milyar lira olarak açıklandı. 

Peki. aradaki 130 milyar liralık bir fark oluşuyor. Bu fark nereye gidecek? Adana'da kalacak mı? 

Adanalıların olması lazım. 

Buraya yapılacak bir alış veriş merkezinin çevredeki esnafa nasıl bir etkisi olur? 

Bu konuda Adana Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliğinin bizimle birlikle bir girişimi oldu. Bu konuyla ilgili açlığımız davaya destek verdiler. Buraya yapılacak bir alışveriş merkezinin içine girdiğiniz zaman, tüm ihtiyaçlarınızı oradan alıp çıkacaksınız. Oradaki esnafında isini bitirmiş olacaksınız. O bölgedeki insanların havası kesilecek, apartmanlarının önüne park edecek alan dahi bulamayacaklar. 

Kent kuzeye doğru büyüyor. 

Ancak neredeyse tüm kamu kurumları, iş merkezleri. Seyhan'da tutulmaya devam ediyor. 

Biraz daha kenti genişletmek doğru olmaz mı? 

Her şey Seyhan Nehri çevresinde. 


Posta Çukurova Gap