Sektörel

5 soruda DASK!

İstanbul depreminin ardından Türkiye'de herkesin gündemi bir anda deprem oldu. Kişisel olarak alacağımız tedbirlerin dışında daha çok zamanımızın geçtiği işyerleri için de tedbir alma zorunluluğu bulunuyor. 

İstanbul'da meydana gelen 5.8'lik depremin ardından Türkiye'de herkesin gündemi bir anda deprem oldu. Kişisel olarak alacağımız tedbirlerin dışında daha çok zamanımızın geçtiği işyerleri için de tedbir alma zorunluluğu bulunuyor. Zorunlu Deprem Sigortası da burada önem kazanıyor. 

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem DASK ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. İşte tüm merak edilenler...

1- HANGİ HASARLARI KAPSAR?

Deprem ve deprem merkezli nedenlerle (yangın, tsunami...) konutta meydana gelecek zararlar DASK kapsamında yer alıyor.

2- DASK YERİNE ÖZEL SİGORTA YAPTIRABİLİR MİYİM?

Konutunuzun değeri Zorunlu Deprem Sigortası'nın (ZDS) verdiği teminatın üzerinde ise kalan kısım için DASK yaptırmak koşulu ile özel şirketlerden de sigorta yaptırabilirsiniz.

3- TEMİNAT NE KADAR?

Primler metrekare birim maliyetine göre bin 20 lira ile 355 lira arasında değişiklik gösteriyor. Bu yıl için en yüksek sigorta teminatı 215 bin liradır. Ayrıca ZDS'de yüzde 2 muafiyet yer alıyor. Yani, oluşan hasarın yüzde 2'sine kadar olan tutarı sigorta ödemiyor, üzerini karşılıyor.

4- İŞVERENLER DİKKAT!

- İşyerlerinde deprem acil durum planı, tahliye planı ve toplanma alanı planı gibi çalışmalar yapılmalı.

- Çalışanların her türlü tehlike ve afete karşı eğitilmeleri zorunlu.

- İşyerinde bu konuları koordine edecek destek elemanları da bulundurulmalı. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde her 50 kişi için 1 kişi yeterli olurken, çok tehlikeli işyerlerinde 30 kişi için 1 kişinin görevlendirilmesi gerekiyor.

- Risk analizlerinin yaptırılması, bu belgelerin teftiş sırasında gösterilmesi şart..

5- ÇALIŞANLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

- İşyerinde bulunan makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.

- Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.

- İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.

Deprem sigortasına talep patladı!

DASK’ta 2020 devrimi!