Emlak Terimleri

5 soruda gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sektöründe ilk kez 1996 yılında Emlak Bankası tarafından piyasaya sürülen yeniden yapılan düzenlemeler ile tekrar gündeme gelen gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sektöründe ilk kez 1996 yılında Emlak Bankası tarafından piyasaya sürülen ancak pek uygulanamayan gayrimenkul sertifikası, yeniden yapılan düzenlemeler ile tekrar gündeme geldi. Peki, nedir bu gayrimenkul sertifikası? İşte 5 soruda gayrimenkul sertifikası detayları;


1. Gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sertifikası belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetler olarak tanımlanıyor.


2. Gayrimenkul sertifikasında ne gibi değişiklikler yapıldı?

Gayrimenkul sertifikasında yapılan düzenlemeler ile birlikte, bu sertifikaların Kentsel Dönüşüm projelerinde de kullanılmasına imkan sağlandı. Aynı zamanda TOKİ de gayrimenkul sertifikası ihraç edebilecek. 


Gayrimenkul sertifikaları, bir veya birden fazla gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlere ilişkin belirli bir alan birimini temsilen tebliğteki esaslar çerçevesinde ihraç edilebilecek. Böylece bir evin bir metrekaresi de sertifika ile alınabilecek.


3. Gayrimenkul sertifikasından ne bekleniyor?

Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama!


Gayrimenkul sertifikaları tebliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com