Emlak Terimleri

5 soruda Mayıs ayı gayrimenkul vergileri!

GİB tarafından hazırlanan vergi takvimine göre bu ay gayrimenkuller için ödenmesi gereken 3 ayrı vergi bulunuyor. Peki, kimler hangi vergiyi ödemekle mükellef? İşte 5 soruda Mayıs ayı gayrimenkul vergileri..

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2017 Mayıs ayı vergi takvimine göre, gayrimenkul vergilerinin ilk taksit ödeme dönemi 20 gün sonra, 31 Mayıs'ta sona eriyor. Takvime göre  bu ay gayrimenkuller için ödenmesi gereken 3 ayrı vergi bulunuyor. 


Gayrimenkul vergileri için vergi borcu, vergi mükellefi ve vergi ödeme süresi değişkenlik gösterebiliyor. Peki, kimler hangi vergiyi öder? Hangi vergi için ne kadar ödeme yapılır? İşte 5 soruda Mayıs ayı gayrimenkul vergileri;


1- Mayıs ayında gayrimenkuller için hangi vergiler ödenir?

Mayıs ayında ödenen vergilerin başında emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi geliyor. Gayrimenkuller için bu ay ayrıca veraset ve intikal vergisi ödeniyor.


2- Kimler hangi verginin mükellefi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi gayrimenkuller için ödenmesi gereken bu vergilerin mükellefleri değişkenlik gösteriyor. Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Çevre temizlik vergisini gayrimenkul kullanıcı (malik veya kiracı) ödüyor. Veraset ve intikal vergisini ise, kendisine miras kalan mirasçılar ödemek sorunda oluyor.


3- Emlak vergisi ne zaman, nereye ve ne kadar ödenir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Bu vergi Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Yalnız, geliri olmayan tek mesken sahipleri belli koşullarda vergiden muaf tutulabiliyor. Emlak vergisi ödemeleri ilgili belediyeye yapılıyor. Vergi için ilk taksitler, Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Vergi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile tespit ediliyor. Emlak vergisi büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi oranları 2017 şu şekilde sıralanıyor:


Emlak Vergisi Oranları 2017Normal yöredeBüyükşehirdeMeskenBinde 1Binde 2İşyeriBinde 2Binde 4ArsaBinde 3Binde 6AraziBinde 1Binde 2


4- Çevre temizlik vergisi ne zaman, nereye ve ne kadar ödenir?

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. Yalnız, konut ve işyerleri için kullanıcılar tarafından ödeniyor. Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için ödenen bu vergi konutlarda su faturasına yansıtılıyor. 


Faturanın ödenmesi ile vergi de ödenmiş oluyor. Ancak işyerleri için bu verginin belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor. Çevre temizlik vergisi kullanılmayan taşınmazlar için ödenmiyor. 


Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi, emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel konutlarda su tüketim miktarı üzerinden hesaplanırken, işyerleri için işyeri gruplarına göre belirlenen bedel üzerinden ödeniyor.


5- Veraset ve intikal vergisi ne zaman, nereye ve ne kadar ödenir?

Veraset ve intikal vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergi kendisine miras kalan kimseler tarafından ödeniyor. 3 sene boyunca senede iki eşit taksit halinde ödenen bu vergi toplamda 6 taksitte ödenmiş oluyor. Veraset ve intikal vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Akabinde ödemeler yine ilgili vergi dairesine yapılıyor. Vergi için ödenecek bedel vergi tarifesine göre belirleniyor.



Matrah

Verginin OranıVeraset Yoluyla İntikallerdeİvazsız İntikallerdeİlk 210.000 TL için110Sonra gelen 500.000 TL için315Sonra gelen 1.110.000 TL için520Sonra gelen 2.000.000 TL için725