Emlak Terimleri

5 soruda sıfır evin emlak vergisi!

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yeni inşa edilen binaların vergisi, eski binalara göre farklı hesaplanıyor. Peki, sıfır ev alanlar ne kadar vergi öder? İşte 5 soruda sıfır evin emlak vergisi..

2017 yılı emlak vergisi için ilk taksit döneminin son günü yaklaşıyor. 31 Mayıs'ta 1. taksiti sona eren verginin 2. taksiti ise Kasım ayında ödenecek. Vergiyi gayrimenkul sahipleri ödeyecek.


Gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 


Vergi için ödenecek bedel, gayrimenkulün türüne göre belirlenen oranlar ile kayıtlı değeri üzerinden hesaplanıyor. Vergide bazı indirim ve muafiyetler de yer alıyor. Bunlar arasında "sıfır ev" indirimi de bulunuyor. 


Peki, sıfır evin emlak vergisi ne kadardır? Sıfır evin emlak vergisi nasıl ödenir? İşte 5 soruda sıfır evin emlak vergisi;


1- Sıfır evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


2- Sıfır evin emlak vergisi muafiyeti kaç sene uygulanır?

Sıfır evin emlak vergisi muafiyeti 5 sene uygulanıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf oluyor.


3- 2017'de sıfır ev alanlar ne zaman vergi öder?

2017'de alınan sıfır ev için vergi ödemeleri 2018'de başlıyor. Sene sonuna kadar bu ev için ilçe belediyesine beyanname verilmesi gerekiyor.


4- Ev kat irtifaklı ise ne olur?

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (ev, büro ve dükkan vergisi) ödeniyor. Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir sıfır ev için mesken emlak vergisi geçerli oluyor.


5- Sıfır ev alanların tek mesken indiriminden yararlanabilir mi?

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında geliri olmayan tek mesken sahipleri vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. Bunun için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması gerekiyor. Sıfır ev alan kimse bu şartları taşıyorsa, yine vergiden muaf olabiliyor. Vergiden muaf olabilecek kimseler; ev hanımları, işsizler, gaziler, emekliler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri olarak sıralanıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com