Emlak Terimleri

5 soruda tapuda cins değişikliği!

Tapu üzerinde yapılabilen değişiklikler arasında cins değişikliği işlemi de bulunuyor. Peki cins değişikliği nedir? Cins değişikliği için nereye başvurulur? Cins değişikliği harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa; veya arazi iken bağ, bahçe, tarla vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde cins değişikliği işlemi yapılabiliyor. Cins değişikliği cins tashihi olarakta biliniyor. 


Tapuda cins değişikliği yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor. Aksi halde ilgilisi tarafından talepte bulunulmaması halinde cins değişikliği işlemi yapılmıyor.


Peki cins değişikliği için nereye başvurulur? Cins değişikliği harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı... 



1- Cins değişikliği için nereye başvurulur? 

Cins değişikliği için öncelikle cins değişikliğinde sakınca olmadığına dair Kadostro Müdürlüğüne hitaben yazılacak olan yazı alınıyor. Akabinde ilgililer kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat ediyor.

 
2- Cins değişikliği için gerekli evraklar nelerdir? 

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi, 

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, 

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı. 

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı. 


3- Cins değişikliği harcı 2017 ne kadar? 

Gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden on binde 5 oranında harç tahsil edilmektedir. Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor. 


4- Yapı kullanma izin belgesi olmadan cins değişikliği yapılabilir mi?

Bir arsanın yapısız iken yapılı hale gelme cins değişikliği işlemlerinde tescile esas belge yapı kullanma izin belgesi olup; bu belgenin kadastro müdürlüğüne sunulmadan cins değişikliği işlemi yapılamıyor. 1


6.03.2010 tarih 2010/4 sayılı Genelge’nin 24/1. maddesi gereğince;  “…Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı kurulu olan yerlerin kat mülkiyetine geçiş işlemleri haricinde kalan cins değişikliği işlemlerinde, Belediye ve Valiliklerce yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce, cins değişikliğine esas olacak teknik çalışmaların yapılması için, yapı kullanma izni almaya uygun olduğuna dair verdikleri yazı ile birlikte mal sahibinin veya mal sahiplerinin birisinin bu konudaki talebini ilgili kadastro müdürlüğüne yapmaları istenecektir. Kadastro müdürlüklerince döner sermaye ücreti tahsil edilip, harç ilişiğinin kesildiği tespit edildikten sonra işleme ait belgeler ilgili Belediye veya Valiliğegönderilecek, ilgili idaresince yapı kullanma izin belgesi verildikten sonra tescil işlemi gerçekleştirilecektir….”  


Buna göre işlemlerin son aşamasında yapı kullanma izin belgesi kadastro müdürlüğüne gelmeli ve bu belgeye göre tescil bildirimi düzenlenmesi ve tescil için tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekiyor.

 


5- Cins değişikliği dilekçesi nasıl yazılır?




...................  BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA


                           İSTANBUL



İlimiz merkez…………..mahallesi,tapunun....................Pafta……… Ada. .. ……Parsel üzerinde bulunan binamız için Cins Tashihi yaptıracağımızdan, Cins tashihinde sakınca olmadığına dair Kadostro Müdürlüğüne hitaben yazılacak olan yazının  tarafıma verilmesini saygılarımla arz ederim.         



TARİH :


...................




T.C NO: 


...................




ADI ve SOYADI:


...................                                                                             


TELEFON:                                                        ...................


ADRES:


...................


...................


...................







Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com