04 / 07 / 2024

5 TL madeni para piyasaya sürüldü! Bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı!

5 TL madeni para piyasaya sürüldü! Bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı!

Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak basılacak olan madeni 5 Türk Lirası ile ilgili tüm detaylar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bir defaya mahsus 100 milyon adet basılacak. 



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın oluru ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına özel 5 TL madeni tedavül hatıra parası basımı gerçekleştirildi. 

100 MİLYON ADET BASILACAK!

Tedavüle giren 5 TL madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus 100 milyon adet basılacağı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı hatırası olarak basılan madeni 5 Türk Lirası piyasaya sürüldü. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre madeni 5 TL'ler tedavüle girdi.

Hatıra olarak basılan madeni 5 TL'ler 100 milyon adet olarak piyasaya sürüleceği ve toplam hacmi de 500 milyon lira olacağı belirtildi.

5 TL madeni para piyasaya sürüldü! Bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı!

5'TL DEĞERİNDE MADENİ PARALAR GELİYOR...

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 28 Mayıs 1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun gereğince, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin 100. yılı anısına 100 milyon adet ile sınırlı 5 TL değerindeki madeni hatıra paraların basıldığı ve tedavüle verildiği aktarıldı.

Bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilen madeni 5 TL'nin çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm, ağırlığı da 8,25 gram olacak.

Kenarları tırtıllı olan 5 TL'nin dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız yer alırken, ortada Türkiye yüzyılı logosu konumlandırıldı. Bunun solunda “5” rakamı, altta “TÜRK LİRASI” yazısı ve yazının altında “2023” yer alıyor.

1 TL, 50 kuruş, 25 kuruş ve 5 kuruşu olanlar dikkat! 14 yıl sonra bir ilk

2023’ün ilk yarısında hiç 5 kuruş ve 1 kuruş basılmadı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön