Genel

5. Uluslararası İç Mimarlık Sempozyumu başladı!

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla iç mimarlarının bir araya gelerek, mekan tasarımında yenilikçi yaklaşımları ele alacağı sempozyum başladı.

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla iç mimarlarının bir araya gelerek, mekan tasarımında yenilikçi yaklaşımları ele alacağı 5. Uluslararası İç Mimarlık Sempozyumu başladı.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, projenin esas odak noktasının Fikirtepe olmasıyla çok heyecanlandığını ifade etti. 


Ersöz, 1984-1989 yılları arasında Kadıköy Belediyesinde bulunduğunu dile getirerek, dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın bölgede işaret ettiği üç noktadan birisinin Fikirtepe olduğuna dikkati çekti. 


Sempozyumun konusunun çok önemli olduğuna değinen Ersöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bir gün Tasarım Fuarlarını yaptık. Bir Amerikalı tasarımcı final konuşmasında dedi ki 'Tanrı'nın insanlar için yarattığı en güzel şehirde oturuyorsunuz.' Yani İstanbul tasarımın en güzel örneği ama biz bu tasarı yıllar öncesinden galiba kötü kullanmışız. Ne acı ki kötü kullanımlar var. Mekansal tasarımlar çok iyi değil. Ancak artık şimdilerde çok mutluyuz. Ben çok eski bir belediyeci olarak gelen genç nesli çok daha vizyoner buluyorum. Çok daha iyi şeyler yapacaklarını ümit ediyorum. Dolayısıyla mekansal tasarım çok önemli. Biz eskilerde belediye olarak yapardık, vatandaş sorardı 'Ne yapıyorsunuz?' Biz onları bilgilendirirdik. Zaman içinde bu hatamızı anladık. Derken bilgilendirme panoları koyduk. Sonuçta bunların da çok doğru olmadığını görünce ortak akıl ve iş birliğiyle doğru projeler yapacağımıza kanaat getirdik. Dolayısıyla bir mekanda iyileştirme yaparsanız tamamıyla onun kullanıcılarının fikrini alarak gerekli projeleri üretiyoruz. Biz Talimhane projesini bundan 12 sene önce yapmıştık. Tüm kullanıcıların fikrini alarak ortak projeler yaptık. Sadece mimari olarak demiyorum ama mekanı çok işi kullanmak lazım. Bir sanat mekanı haline de getirmek lazım."


Fikirtepe projesiyle çok heyecanlandığını, bu konuda hem belediye hem de kişisel olarak desteğe hazır olduklarını belirten Ersöz, "Burası çok önemli bir puzzle'ın parçaları gibi, parçaları doğru oturttuğumuz zaman sonuçta çok işi şeyler ortaya çıkacak." dedi.


- "Sağlıklı çevreleri destekleyen mesleki politikalar kritik önem taşıyor"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı da bu yıl 5'incisi hazırlanan sempozyumun önemine değinerek, mekan tasarımında yenilikçi yaklaşımlar başlığının bugün birçok meslek alanı için büyük önem taşıdığını söyledi. 


İncedayı, tasarım ve teknoloji alanlarında çok hızlı değişim ve gelişimlerin birlikte yaşandığını anlatarak, şöyle devam etti:


"Bu çerçevede disiplinler arası çalışmalar giderek önem kazanıyor. Bu başlık özellikle uluslararası ilişkilerde her ülke ve kurum için stratejik yaklaşımlar açısından son derece önem taşıyor. Sosyal, ekonomik, felsefi, kültürel boyutları eksik kalan çalışmalar kuşkusuz meslek alanlarında da eksik görülüyor ve başarıya ulaşamıyorlar. Ayrıca her gün tasarım alanında yeni uzmanlıklar ortaya çıkıyor, sorunlar ve konular gündeme geliyor. Biz eğitimciler ve tasarımcılar olarak bunlar üzerinde yeni çalışmalar yapmak sorumluluğu taşıyoruz."


Birçok yerel ve uluslararası kurum, kuruluş ve uluslararası toplantının gündeminde çevre krizinin yer aldığına işaret eden İncedayı, "Mimari ve kentsel tasarım alanlarında sağlıklı çevreleri destekleyen meslek politikaları artık her zamankinden daha kritik önem taşıyor. Bu açıdan çevreye, mekana yeni sorumluluklara tekrar bakmak eğitim kurumları açısından da giderek büyüyen bir sorumluluk haline gelmiş durumda." diye konuştu.


Fikirtepe Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu da Fikirtepe'nin başından beri olumlu olumsuz şekilde tartışılan bir alan olduğunu belirtti. 


Nuhoğlu, "Toplum belli bir iletişim içerisinde konuşmaya, konuları ortak karar altına alarak hayata geçirmek zorunda. Artık Türkiye inşaat sektöründe dönüşüme yönelik sürece göre kendisini organize etmek zorunda." ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu aktaran Nuhoğlu, "Bu alanların tümü riskli yapılarla dolu. Bu konuda toplum olarak genel bir uzlaşma içerisinde konuşarak yeni oluşumları birlikte oluşturalım. Bunu yapmadığımız zaman eninde sonunda bu felaketi yaşayacağız. Biz burada çok taraflı bir hummalı çalışma içerisindeyiz." dedi.


Çeşitli oturumlarla mekan tasarımında yenilikçi yaklaşımlar başlığının irdeleneceği sempozyum, 6 Mayıs'ta sona erecek. 


AA