İnşaat Malzemeleri

5 yıldızlı oteller, atık yağları denize döküyor

Çok sayıda 5 yıldızlı otelin, atık yağları gizlice denize döktüğü bilgisini alan Başbakan'dan "Gereğini yapın" talimatı geldi

Atık yağları denize döken mavi bayraklı otellerin mutfaklarına bir dedektif gibi giren Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektirik Üreticileri Derneği (BAYTED) yöneticileri karşılaştıkları manzara karşısında dehşete düştü... Bodrum, Antalya, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası'nda 5 yıldızlı otellerde incelemeler yapan dernek yöneticileri, otellerin birçoğunun yağ tutucularının dolduğunu gösteren fotoğraflar çekti ve biriken bu atıkların geceleri belli bir saatten sonra denize boşaltıldığını ileri sürdü. Bununla ilgili bir rapor hazırlayan BAYTED yetkilileri, fotoğraflarla beraber bir dosya halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 5 bakana sundular. Otellerin isimleri ve tatil köylerinin mutfakların resimlerini inceleyen Başbakan Erdoğan da, sorunun acilen giderilmesi için yetkililere talimat verdi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla bakanlık ekipleri, mavi bayraklı oteller ve tatil köylerininin mutfaklarında denetimleri artırdı.

DOSYAYI BAŞBAKAN'A VERDİ
BAYTED Başkanı ve yaklaşık 8 yıldır atık yağları toplayarak biyodizel üreten Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici şu bilgileri verdi: "Sezon öncesi Bodrum, Antalya, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası'ndaki oteller üzerine yoğunlaştık. 5 yıldızlı otellerin birçoğunun yağ tutucuları dolmuş, biriken bu atıklar geceleri belli bir saatten denize boşaltılıyor. Özellikle Bodrum'da ciddi sorunlar tespit ettik. Konuyu bizzat çektiğim fotoğraflarla 5. Dünya Çevre Günü etkinliklerinde, İstanbul'da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a sundum. 7 Haziran'da Kayseri'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyu bir dosya halinde takdim ettim. Kendileri de hemen talimat verdi."

340 BİN TON DENİZE GİDİYOR...
Ezici'nin verdiği bilgiye göre, Türkiye'de yılda 1.5 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Her yıl 350 bin ton atık yağ çıkıyor. Yasal düzenlemelere rağmen 350 bin ton atığın sadece 6 bin 300 tonu geri toplanabiliyor. Geri kalan 340 bin tonun üzerindeki kullanılmış yağlar, kanalizasyona ve dolayısıyla denize dökülüyor. Antalya'da 250 yataklı iki otelin birinden haftada 1 ton, diğerinden 50 kilogram atık yağ topladıklarını anlatan Mustafa Ezici, "Atık yağ toplayan firmalar, topladıkları yağ için ücret almıyor ancak denetim olmayınca herkes yağları lavaboya dökmeyi tercih ediyor" dedi.
Erhan ÖZTÜRK/Sabah