Toki

50 bin konutun sahipleri belirleniyor!

TOKİ'nin alt ve orta gelirli vatandaşlarına dönük 67 şehirde inşa edeceği 50 bin yeni sosyal konutun hak sahiplerinin belirleneceği kuralar başladı. Yoğun başvuruların olduğu şehirlerde kuralar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında devam edecek...

50 bin yeni sosyal konut üretim projesinden ev sahibi olmaya hak kazananların belirleneceği kuralar başladı. Talep toplama işlemleri 19 Nisan'da tamamlanan konutlara, 636 bin 787 ön talep toplanmıştı. 6 Mayıs itibarıyla hak sahipliği belirleme kuralarının başladığı konut projelerinde ilk aşamada 80 projenin kura takvimi belirlendi.

BÜTÜNLÜKLÜ YERLEŞİMLER

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre;TOKİ, yeni şehircilik vizyonu doğrultusunda yatay yerleşmeyle doğaya ve insana saygılı 50 bin yeni sosyal konutu hayata geçirerek ulaşılabilir ve sürdürülebilir yerleşimler oluşturacak. Yeşil alanları, sosyal ve kültürel mekânlarıyla bütünlüklü yerleşimler olarak ön plana çıkan konut projeleri, uygun ödeme koşullarıyla alt ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapacak.

Yatay mimariye öncelik veren TOKİ, konutları zemin üzerine 3 ve 4 katlı olarak 2+1 ve 3+1 daire planlarında tasarladı. Şehir silüetiyle uyumlu, doğal afetlere dayanıklı, bütünlüklü yaşam alanları olarak hayata geçirilecek 50 bin yeni sosyal konut, inşa çalışmalarının başlamasını takiben 36 ay içinde teslim edilecek.

80 İLDE KURA HEYECANI

80 ilde aşamalı olarak gerçekleştirilecek kuralar Ankara'da Kuzeykent Projesiyle başladı. Talep toplanan 809 konut için kuralar gerçekleştirildi. Konya'nın Yunak, Beyşehir, Karapınar ve Selçuklu ilçelerinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un da katılımıyla bin 353 konutun kurası gerçekleştirilerek hak sahipleri belirlendi.

Bunun yanında Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman, Giresun, Trabzon, Bayburt, Sivas ve Yozgat illerinde de hak sahipliği belirleme kuraları gerçekleştirildi.

İSTANBUL KURALARI AY SONUNDA

İstanbul’da geliştirilen beş proje kapsamında üretilecek 6 bin 300 konut için 320 bine yakın talep toplandı. Bu ay sonunda başlayacak hak sahiplerini belirleme kuralarının takvimi ise şöyle: Başakşehir Kayabaşı'ndaki 4 bin 467 konutun kurası 26-27 Haziran'da, Silivri Alipaşa'daki 685 konutun kurası 28 Haziran’da, Tuzla’daki 500 konutun kurası 1 Temmuz’da, Başakşehir Ayazma'daki 311 konut ile Başakşehir Hoşdere’deki 337 konutun kuraları ise 2 Temmuz’da yapılacak. Konut kura tarihlerine ilişkin bilgilere www.toki.gov.tr adresinden de ulaşılabiliyor.

KONYA'DA KURA SEVİNCİ

50 bin yeni sosyal konut projesi kapsamında TOKİ ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek projelerin kurası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un katılımıyla gerçekleştirildi. Ardıçlı'da 554, Beyşehir'de 405, Yunak 2'nci etapta 94 ve Karapınar'da 300 olmak üzere bin 353 konutun hak sahiplerinin belirlendiği kura töreninde konuşan Bakan Kurum, hızlı bir kentleşmenin yaşandığı Konya'da artan ve farklılaşan ihtiyaçlara dikkat çekti. Kurum, "Bilhassa dar ve orta gelirli ailelerimize yönelik projeler geliştirmek elzem, işte bu ailelerimize yönelik projelerimize bir yenisini daha hep birlikte ekliyoruz" dedi.

Selçuklu Ardıçlı Mahallesi Sosyal Konut Projesi’nde konutların tamamının zemin üzerine 3 kat şeklinde yükseleceğini ve yatay mimarinin esas alınacağını ifade eden Kurum, konutların yüzde 40'ının şehit ailelerine, engellilere ve emeklilere ayrıldığını belirtti.

"KONYA'NIN RUHUNU İNCİTMEYECEK PROJELERE İMZA ATIYORUZ"

Bakan Kurum, çevreye ve doğal yapıya uyumlu, güçlü sosyal donatı alanlarına sahip nitelikli ve sağlıklı yaşam alanları kurduklarını vurgulayarak, "Konya’nın ruhunu incitmeyecek projelere imza atıyoruz. Projemizde medeniyetimizin bize tarif ettiği örnek şehircilik anlayışına uygun, yatay mimari esaslı, mahalle kültürümüzü yansıtan bir anlayışla çalışıyoruz, çalışacağız" ifadelerini kullandı.

İlki Meram'da açılan millet bahçesinden sonra eski Konya Stadı'nın bulunduğu yere 104 bin metrekarelik alana ikinci millet bahçesinin inşa edileceğini söyleyen Bakan Murat Kurum, Alaaddin Tepesi'nin sağlıklaştırma projesinin iller Bankası vasıtasıyla gerçekleştirileceğini belirtti. Kurum, 21 bin 817 konut projesi başlattıkları Konya'da bunun 19 bin 265'ini tamamladıklarını da sözlerine ekledi.

Kurum, "Yatay Mimariyle Yükselen Türkiye" sloganıyla 2023 hedefleri doğrultusunda 250 bin sosyal konut yapacaklarını vurguladı.

BİN 353 KONUTA 24 BİN 426 BAŞVURU

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Konya'nın, idarenin en çok yatırım yaptığı iller arasında bulunduğunu belirterek, şehirde 21 bin 871 konut üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. 50 bin yeni sosyal konut hamlesi kapsamında Konya'da konut üretimine devam edileceğini ifade eden TOKİ Başkanı Bulut, ilk etapta 2 bin 979 konut inşa edileceğini kaydetti. Toplam bin 353 konut için 24 bin 426 başvurunun olduğunu aktaran Bulut, konutların yüzde 10'unun şehit aileleri, yüzde 5'inin engelli ve yüzde 25'inin emekliler için ayrıldığını söyledi.

Akören 3'üncü etap, Hadim 2'nci etap, Hüyük 2'nci etap ve Ardıçlı'daki 554 konutun hak sahipleri belli olduğu için buralarda sadece konut belirleme kuraları çekileceğini söyleyen Bulut, şunları aktardı:

"Ardıçlı konutları yatay mimari esasa göre planlanmış olup zemin üzeri 3 kat şeklinde olacak. Konutların en düşük fiyatı 2+1 ’ler-de 159 bin TL, 3+1'lerde ise 243 bin 200 TL. 2+1 'ler için en düşük taksit 532 TL iken, 3+1'lerde en düşük taksit bin 81 TL'den başlayacak. 2+1 konutlarda 240 aya kadar, 3+1 konutlarda ise 180 aya kadar vade olacak. 2+1 konutlarda en az yüzde 12 peşinat varken, 3+1 'ler için en az yüzde 10 peşinat alınacak."

Bulut, konutların sözleşme tarihinden itibaren 36 ay içinde teslim edileceğini ve taksit ödemelerinin konut teslimlerinden sonra başlayacağını kaydetti.

SANAYİ SİTESİ VE BEŞ İLÇEDE MİLLET BAHÇESİ

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Konya'da yapılan yatırımlara da değinerek konut dışı projelerin de dâhil olduğu ihalelerin bedelinin yaklaşık 2 milyar 695 milyon TL olduğunu aktardı. Bulut, "600 ve 500 yataklı olmak üzere toplam bin 735 yataklı 13 hastane, dört sağlık ocağı, 29 ilkokul, ortaokul ve lise, bin 286 öğrenci kapasiteli yurt/pansiyon, üniversite binaları, 29 ayrı yerde ticari iş yeri ve 19 cami gibi çok sayıda sosyal donatı ve hizmet binaları inşa ettik ve etmeye devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Şehre yapılan yatırımlar arasında mülkiyeti Konya Büyükşehir Belediyesine ait olan yaklaşık 265 hektarlık bir alanda bin 700 iş yerinin yer alacağı Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitesi'nin de bulunduğunu kaydeden Bulut, sanayi sitesinin yapımı için iş birliği protokolünün imzalandığını belirtti. Proje çalışmalarının devam ettiğini ifade eden TOKİ Başkanı, projenin bitirilmesi ve talep toplama süreci sonrası ihale sürecine geçileceğini aktardı.

TOKİ Başkanı Bulut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Millet Bahçeleri Projesi kapsamında ise Konya'nın Beyşehir, Seydişehir, Karapınar, Ereğli ve Sarayönü ilçelerinde millet bahçeleri yapımı için proje hazırlıklarının başladığını sözlerine ekledi.

DEPREM GERÇEĞİ VE DÖNÜŞÜM ZORUNLULUĞU

"Bu ülke deprem felaketinden çok çekti" diyerek sağlıksız yapılaşmaya ve kentsel dönüşüm zorunluluğuna dikkat çeken Bakan Kurum, şunları aktardı: "Ne zaman sağlam, güvenli ve konforlu bir projeye imza atsak, aklımıza deprem geliyor, ülkemizin yaşadığı acılar geliyor. Ülke topraklarımızın yüzde 66'sı deprem bölgesinde yer alıyor. Türkiye'de bir asırda büyüklüğü 6 ve üzerinde 56 deprem meydana geldi. Bu depremlerde yaklaşık 82 bin canımızı kaybettik. Bugün Kartal'da, Kâğıthane'de, geçmişte Konya'da Zümrüt Apartmanı'nda ıe ülkemizin başka noktalarında deprem olmadan yıkılan binaları görüyoruz, maale-5e* acılar yaşıyoruz. Önümüzde halletmemiz gereken iki gerçek duruyor; hem çarpık ve sağlıksız yapılaşmayı durdurmalıyız hem ne kentsel dönüşümü bir an evvel sonuca ulaştırmalıyız."

ÖNEMLİ BİR DÖNEMİ BAŞLATIYORUZ"

Türkiye'de 6,7 milyon yapının sağlıksız olduğunu, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yılda 300 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getiren Kurum, "5 yılda 1 milyon 500 bin konutu tamamlayacağız" açıklamasında bulundu. Bu kapsamda İller Bankası kanalıy-2 4 milyar TL’lik kredi kaynağını belediyelere /ererek kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracaklarına vurgu yapan Kurum, "Yüzde 50'ye kadar finans desteği vererek kentsel dönüşüm için önemli bir dönemi de başlatmış oluyoruz" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL EKİP

Kentsel dönüşüm seferberliğinin merkez şehirlerinden İstanbul için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel bir ekip kuruldu. Kâğıthane ve Kartal'da çöken binaların ardından riskli yapıların dönüştürülmesini hızlandırmak amacıyla kurulan ekip, TOKİ ve belediyelerle koordineli olarak İstanbul'daki dönüşüm çalışmalarını planlayacak.

DÖNÜŞÜMDE 5 YILLIK ACİL EYLEM PLANI

"Önümüzdeki 20 yıl içinde 6,7 milyon bağımsız birimi dönüştürmeyi ve şehirlerimizin çevresini baştan aşağı değiştirmeyi hedefliyoruz" diyen Bakan Kurum, kentsel dönüşümde 5 yıllık acil eylem planını hazırlayıp kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Kredi destekleri ve kaynaklarla kentsel dönüşümü tamamlayacaklarını belirten Kurum, kentsel dönüşümün terörle mücadele kadar önemli olduğunu ifade ederek, "Dönüşümü hızlandırmak için 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ çalışmalarımızı yaptık. Kentsel dönüşüme dair 81 ilimize genelgemizi gönderdik. Valiliklerimizin şehir genelinde en riskli alandan başlamak suretiyle yaptıkları tespit çalışmaları elimize ulaştı. Gelen verilerle 5 yıllık eylem planımızı süratle hazırlayacağız. Bu veriler çok önemli. Ülkemiz için, çocuklarımızın geleceği için önemli" şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 20 YILDA TAMAMLANACAK

1.    Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası olacak. Tüm belediyeler kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak ve sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek.
2.    Hedef, her yıl 300 bin konut dönüştürülecek. Konutların 30 bini bakanlık ve TOKİ, kalanı özel sektör tarafından dönüştürülecek.
3.    Kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak.
4.    Hiçbir konut yarım kalmayacak. Bu amaçla kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlik kuruluşlarında belirli yeterlilik kriterler aranacak; maketten veya temelden konut satışı yapılmayacak.
5.    Tüm yerel yönetimler İlbank'tan kredibilitesi olduğuna dair onay belgesi alarak düşük faizli kredi kullanabilecek.
6.    Vatandaşın hakkını korumak için yatırımcıdan yapım bedelinin yüzde 10’u kadar teminat ya da tamamlama sigortası istenecek.
7.    Kentsel dönüşüm 20 yılda tamamlanacak.

 

TOKİ'den 2 bin 956 konut geliyor! Müjde!

TOKİ bu yıl 15 bin 220 kişiyi ev sahibi yaptı!

TOKİ'den 417 lira taksitle ucuz konut!

TOKİ il il kura çekiliş tarihleri!