27 / 04 / 2024

50 yıl sonrası imar planına girse 100 milyar dolarlık yatırım çekeriz

50 yıl sonrası imar planına girse 100 milyar dolarlık yatırım çekeriz

Ortadoğu, ABD ve Avrupalı fonlar İstanbul'a 100 milyar dolarlık yatırım fırsatı kolluyor.



20 yıl sonra gayrimenkul fiyatları açısından Londra'yı bile geride bırakması beklenen İstanbul'a Ortadoğu, ABD ve Avrupa kaynaklı fonların 100 milyar dolarlık yatırım için fırsat kolladığını söyleyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Bizim en büyük düşmanımız 'zannetme' alışkanlığımız. Spekülasyon olur zannettiğimiz için imar planlarında yapılacak köprülerin bile yerini belirtmiyoruz. Kültürümüzün getirdiği bu zannetme sorunu yüzünden büyük fırsatlar kaçırıyoruz. Çünkü para belirsizlikten korkar" dedi.

80 fonla görüştüm

Türkiye'ye güvenmemiz, yurtdışından da büyük paralar geleceğine inanmamız gerektiğine dikkat çeken İnan 100 milyar doların Türkiye'ye girmesinin an meselesi olduğunu belirterek, "Bu, bakış açımızın değişmesiyle bir anda oluşur. İstanbul ve Türkiye pazarlanamıyor. İmar planlarının dış kaynaklı yatırımcıya göre ayarlanması önemli. Eldeki arsa stoğunun ambalajlanma işi hayati önem taşıyor. Bu güne kadar 80 foncuyla görüştüm. Talebi fark etmemek imkansız" dedi.


Trilyonları tetikler

ABD'de başlayıp dünyaya yayılan krizle birlikte Avrupa ve Amerika'dan çekilen yatırımlar için yeni adresler aradığını söyleyen İnan bu konuda en şanslı ülkelerin Türkiye, Hindistan, Çin ve Rusya olduğunu belirtti. Yabancıların potansiyeli hissetiğini savunan İnan şöyle konuştu: "Bürokratik engeller yabancılar için risk faktörünü artıyor. İlçe bazlı imar planları idari mahkemelerce durduruluyor. Yeni ruhsatlı mal oluşamıyor. Yabancılar fonlar da bu durumu kendi yatırımcılarına açıklamakta zorlanıyor. Bunun ekspertizini yapan firmalar ise pürüzü dağ edip raporluyor. Bu pürüzleri ortadan kaldırılırsa Türkiye'nin dış kaynaklı borcu bile kapanır. Kalkınma hızı yüzde 10'lara kadar çıkabilir. Belki de konut edinmenin ve projelerin artmasıyla desteklenecek sektörler sayesinde 1 trilyon dolarlık bir hacim oluşur."

10 milyon yabancı
Bunun için Türkiye'nin 50 yıl içinde yapmayı planladığı hapishane, köprü gibi tüm alanlara imar planında yer vermesinin önemine dikkat çeken İnan şunları söyledi: "İstanbul'un nüfusu 120 milyon ulaştığında, bunun en az 5-10 milyonunu yabancılar oluşturacak.  Bu yabancılara ya yatırımımın üstünden köprü geçerse, ya mahkemeye takılırsa korkusu yaşatmamak gerekiyor. Plan öngörüdür. Yatırımcılara bunu sunabilmemiz şart."

Biri ışığı yaksın
Türk insanının çocukluğundan  gelen zannetme huyuna da dikkat eken İnan, "Hep birşeyler zannediyoruz. Kadınlar kocalarının kendilerini sevmediğini zannediyor. İmar planlarında köprünün yerini belirtmenin spekülasyonlara yol açacağını zannediyoruz. Zannı kenara koysak, pozitif düşünsek herşey değişecek. Artık karanlıktan bilinmezlikten, gizli kalmışlıktan kurtulup ışığı yakmak gerek. Çünkü para karanlıktan korkar" dedi.

İmar planına göre İstanbul üçte biri evsiz kalmalı
Şu an İstanbul'un imar planının nüfusun barınacağı sayıda konuta izin vermediğini söyleyen Serdar İnan "En az 12 milyon nüfusu olan İstanbul'da imar planı sadece 8 milyon kişiyi barındıracak durumda. Planladaki tüm alanları toplasak İstanbul'un sadece üçte ikisinin yaşayabileceği alan mevcut" dedi.

Şehir dışına açılıyor
BUGÜNE kadar hep şehir içinde gerçekleştirdiği projelerle öne çıkan İnanlar İnşaat'ın bundan sonra gerçekleştireceği projeler arasında merkeze daha uzak yerler de bulunuyor. Kartal'da arsa aldıklarına dikkat çeken Serdar İnan, "Ömerli, Zekeriyaköy, Merter ve Balmumcu'da yeni projelerimiz olacak" dedi.

ABD'de resesyon var deyip çamaşır makinesi almıyoruz
TÜRKİYE'de 'Krizfobia' adlı bir anlayış olduğuna dikkat çeken Serdar İnan, "Amerika'da resesyon var diye Türkiye'deki evine çamaşır makinesi almayanlar var. Tüketim düştü ve ben buna anlam veremiyorum. 1980'li yıllarda Türkiye'de yaşanan banker skandalının bir benzeri şu an Amerika'da yaşanıyor" dedi.

7 yıllık döngü var konut 2012'de patlar
GAYRİMENKUL sektöründeki iniş çıkışların 7 senelik döngü içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Serdar İnan, "Bu döngü içinde konut yıldızlaşır ve bu 1-2 yıl sürer. Ardından da aynı eğilim ofise kayar. Ben bu 7 seneleri birkaç sefer yaadım. 2005'de tavan yapan gayrimenkul 2007'de kafasını kırdı. 2008 yine zor bir yıl olacak. Ancak, 2012'de bugün 5 bin dolar olan lüks konut metrekare fiyatları 8 bin dolara fırlayacak" dedi.

Ayşegül Akyarlı GÜVEN

 


Geri Dön