500 bin TL'ye yükselen özel okullara talep patlaması yaşanıyor! Artan fiyatlar engel olamadı!
Artan fiyatlara karşın 500 bin TL'ye yükselen özel okullara talep patlaması yaşanıyor. Bu okulların mezunlarına sağlanan yurtdışı olanağı, talepleri artırdı.Bu okulların mezunlarına sağlanan yurtdışı olanağı, devlet okullarının niteliğindeki bazı sorunlar talepte patlama yaşattı
LGS tercih sürecininin başlamasıyla yıllık kayıt ücreti 500 bin TL’ye yükselen yabancı özel okullara, ön kayıtların ilk gününden itibaren büyük talep oluştu. Bu okulların mezunlarına sağlanan yurtdışı olanağı, devlet okullarının niteliğindeki bazı sorunlar talepte patlama yaşattı.
YABANCI ÖZEL OKULLARA KAYIT 6-7 KAT ARTTI
Yabancı özel okullardaki artışlar her geçen gün artarken, özel okullara 6-7 kat üstünde öğrenci ön kayıt yaptırdı.
Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç bu yıl yabancı liselere olan talep artışını velilerden aldıkları bilgilere göre değerlendirdi.
Aslıhan Özenç, Veliler, Türkiye’de özel okullar ve devlet liselerinde yabancı dil eğitimine verilen önemin düştüğünü söyleyerek ''Eğitim kalitesine olan inanç azalıyor. Eğitimde kalite ve öğretmen yatırımı yerine öğrenci konforu ve kampüse yatırım yapan özel okullar yerine daha köklü ve refah seviyesi yüksek yabancı liseler tercih ediliyor.
Velilerin yabancı okulları tercih etmelerinin en temel sebeplerinden birisi de ana dillerinde ücretsiz eğitim veren İtalya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde devlet üniversitelerinde çocuklarına düşük harç ücretleri ile üniversite eğitimi olanağı sunabilmek.
En köklü gerekçe, bu okullarda çocukların ikinci bir yabancı dil öğrenmesi, yurtdışında okuma imkânının artması ve dünya vatandaşı olarak yetişebilmesi.'' dedi.
EĞİTİM SİSTEMİNE GÜVEN AZALDI
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, “Eğitimin kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp bir metaya, pazara dönüştürüldüğü bu çarpık sistemde yabancı liseler veliler için adeta bir “ithal” çözüm haline geldiğini belirtti. Özbay, yabancı liselere talepte yaşanan patlamanın altında yatan nedenleri sıraladı.
Özbay devlet okullarında verilen eğitim ile öğrencilerin iyi bir eğitim alacağına ve kendilerine bir gelecek inşa edebileceğine olan inanç her zamankinden daha az olduğunu berlirtti.
Devlet okullarında din ve propaganda içerikli derslerin artırılıp pozitif bilimlerin azaltılması denkleminde dil eğitimi iyice cılızlaştırıldığı için veliler “altın bilezik” olarak gördükleri yabancı dil için imkânlarına göre arayışa girdiğinden bahseden Özbay: ''Dostlar alışverişte görsün tadında haftada iki saat verilen yabancı dil eğitiminin hakikatte bir karşılığı olmadığı herkesin malumu.
Ülkenin geleceğine ilişkin karamsarlık artmıştır. Yurtdışına kolay geçişin bir kanalı olabilen yabancı liselere artan talebi, velilerin “Ben çektim, bari çocuğum çekmesin” demesinin bir tezahürü olduğunu fark etmek gerekmektedir.'' dedi.
Özbay'a göre, gelecek kaygısının artmasını adeta fırsata çevirerek genel olarak fiyatlarını daha da fahiş meblağlara yükselten okulların bir yandan daha da çok kâr elde etmek için eğitimin niteliğini azaltması devlet okullarından kaçmak isteyen velileri başka arayışlara ittiğinden bahsetti.
Özbay konuyla ilgili yapılması gerekenlerin bu devlet okullarındaki talebin neden azaldığına, yani devlet okullarının neden daha da az tercih edildiğine odaklanmak olduğunu söyledi.
Özel okul ücretleri ikiye katlandı! Zamlar peş peşe geldi...
Özel okulların yıllık ücretleri açıklandı! İşte dudak uçuklatan rakamlar!