Yazlık

500 YTL'nin üstündeki kiralar bankaya yatacak

500 YTL'yi aşan kiraların bankaya yatmasını zorunlu kılan tebliğ önümüzdeki hafta yayınlanıyor.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 500 YTL'nin üstündeki kira gelirlerinin bankaya yatırılmasını zorunlu kılan tebliği önümüzdeki hafta çıkarıyor. Uygulama yılbaşından itibaren başlayacak. Aynı düzenleme ile ücret gelirlerine de bankaya yatırılması zorunluluğu getirilmesi ise Çalışma Bakanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenecek. Her iki uygulamanın da yılbaşında yürürlüğe girecek şekilde Maliye ve Çalışma Bakanlığı tarafından koordineli bir şekilde yürütüldüğü öğrenildi.

Ev sahibi sorumlu

Tebliğlerle yapılan düzenlemelere göre maaşta işveren, işyeri kiralarında kiracı, konutta ise ev sahibi sorumlu olacak. Ayda 500 YTL kira alan birinci sınıf tüccar, kira bedelini elden aldığının tespit edilmesi halinde en az bin 490 yeni lira usulsüzlük cezası ödeyecek. İkinci sınıf tüccar 680, bunların dışında kalanlar da en az 320 YTL cezaya katlanacak. Kira bedelinin yüksek olması durumunda ceza oranları artacak. Ücret ve kiraların bankaya yatırılmasının muhatabı üç sınıfta toplanıyor. Burada tüccarlar, defter tutma açısından ikiye ayrılıyor. Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarlar işletme hesabına göre defter tutuyor.

Toplam 13 milyon kiracı 15 milyon çalışan var Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kiracı bulunuyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na kayıtlı toplam çalışan sayısı ise 15 milyon. Türkiye'de halen SSK'ya kayıtlı yaklaşık 9 milyon kişi bulunuyor. Bunların 5.5 milyonuna primleri asgari ücret üzerinden yatıyor. İşçi, maaşını büyük ölçüde elden alırken, memurların ücretleri ise bankaya yatıyor. Birçok işveren, düşük prim ödeyebilmek için normalde daha yüksek maaş ödedikleri çalışanını asgari ücret üzerinden gösteriyor. Uygulamanın başlamasının ardından işveren, çalışanın bordrosunda gözüken maaşını bankaya yatırmak durumunda olacak.

Rahim AK / Sabah