13 / 08 / 2024

5.2 büyüklüğünde deprem oldu, 5 ilde hissedildi! Deprem bilimci tek tek açıkladı: Ölüdeniz fayında 7.5 büyüklüğünde...

5.2 büyüklüğünde deprem oldu, 5 ilde hissedildi! Deprem bilimci tek tek açıkladı: Ölüdeniz fayında 7.5 büyüklüğünde...

Suriye’nin Hama şehrinde saat 23.56'da 5.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, depremi değerlendirdi. İşte o paylaşım...



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yaptığı açıklamaya göre, Suriye’nin Hama şehrinde saat 23.56'da 5.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. 19,38 kilometre derinlikte meydana gelen deprem; Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Hatay illerinden de hissedildi. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne göre de depremin büyüklüğü 5.5 olarak kaydedildi. Kandilli, depremin gerçekleştiği derinliği de 9,6 kilometre şeklinde açıkladı. 

Hatay Valiliği'nden yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre şehirde deprem sebebiyle olumsuz bir durumun meydana gelmediğine dikkat çekildi. Ancak asrın felaketinin yaşandığı Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Hatay illerinde hissedilen bu deprem vatandaşlarda tedirginliğe neden oldu. 

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, https://x.com/Paleosismolog X sosyal medya hesabından Suriye'deki depremi ve Türkiye'ye etkisini değerlendirdi. 

Dr. Ramazan Demirtaş, söz konusu paylaşımında şunları söyledi: 

"Değerli Arkadaşlar !!!
Tedirgin olduğunuzu biliyorum ..
Biraz daha yakından inceledim.
Hama (Suriye) 

1-) 23:56, Mw=5.2'lik #deprem, Ölü Deniz Fay Zonu'nun (ÖDFZ) ana fayı (Missyaf segmenti) üzerinde olmadı.

2-) Fay düzlemi çözümüne göre, deprem ÖDFZ ana fay izinin (Missyaf segmenti) 50-55 km doğusunda, Hama'yı doğudan sınırlayan KKD-GGB gidişli sol yanal doğrultu atımlı 15-20 km uzunlukta kısa bir fay üzerinde oldu.

3-) Missyaf segmentinde en son deprem 867 yıl önce 1157 (7.0-7.5) yılında oldu.

4-) ÖDFZ'nin yıllık kayma hızı 2-3 mm/yıl olduğu için, deprem tekrarlanma aralığı 1000 ila 1500 yıl aralığında değişmektedir.

5-)Ölü Deniz Fay Zonu'nun 1138, 1157, 1170, 1404 gibi 7.0-7.5 arası depremlerini üretmiş olan ülkemiz topraklarına yakın ve devamındaki Yammouneh, Missyaf, Hacıpaşa, Armanaz, Afrin, Sarmada ve Yesemek segmentlerinde yakın gelecekte büyük deprem riskinin düşük olduğunu düşünüyorum.

6-) Mw 5.2'lik depremi üreten fayın KKD-GGB gidişli sol yanal doğrultu atımlı fay olması; dalgaların fay doğrultusu boyunca yayılması ve sığ odaklı olması nedeniyle Hama merkezli 150-3500 km yarıçaplı alanda hissedilmiş görünüyor.

7-) Mw=5.2'lik deprem sonrası ÖDFZ'de 7.5 ve üzeri deprem bekliyoruz, peş peşe bir dizi 7.0 ve üzeri depremler olabilir, Hatay, Adana, Gaziantep, Kilis, Osmaniye yeniden yıkılır gibi deprem tehlike parametreleri içermeyen ve bilimsel veriye dayanmayan açıklamalar yapılabilir.

8-) Lütfen bu tür açıklamalara itibar etmeyin...

9-) Ölü Deniz Fay Zonunun Lübnan-İsrail-Filistin topraklarından geçen ve en son 1277 yıl önce 747 depremini üretmiş olan Yammonoueh, Serghaya ve Roum segmentleri deprem üretme potansiyeli yüksek sismik boşluk konumundadır.

10-) Bu parça üzerinde olabilecek 7.5 ve üzeri deprem ülkemiz topraklarına 300-500 km uzaklıkta olup, şiddetli hissedilebilir ancak yıkıcı etkisinin olmayacağını söyleyebilirim.

* ÖDFZ ve Zafer sismik boşluğundaki depremleri yakından izliyoruz.."

5.2 büyüklüğünde deprem oldu, 5 ilde hissedildi! Deprem bilimci tek tek açıkladı: Ölüdeniz fayında 7.5 büyüklüğünde...

Peki vatandaşlar Suriye depremi ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

5.2 büyüklüğünde deprem oldu, 5 ilde hissedildi! Deprem bilimci tek tek açıkladı: Ölüdeniz fayında 7.5 büyüklüğünde...

Satılık konut fiyatlarındaki artış hızı pandemi öncesi seviyelerde! Nakit alımda 'fırsat dönemi' başladı!

65 yaş maaşı, engelli aylığı, evde bakım yardımı ara zamla tam bu kadar oldu! Yeni maaşlar peş peşe açıklandı! 

Prof. Dr. Naci Görür Suriye'deki depremi değerlendirdi! Hatay'ı işaret etti! Büyük depremin habercisi mi?


Geri Dön