23 / 12 / 2024

52 yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edildi!

52 yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edildi!

467 yapı denetim kuruluşuna geçici faaliyet durdurma cezası uygulandığını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 52 kuruluşun da izin belgesinin de iptal edildiğini belirtti.



Bu yıl içerisinde yapı denetim kuruluşlarına 2 Bin 796 şantiye denetimi ve 1155 adet büro denetimi yapıldığını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 10 laboratuvarın kapatıldığını açıkladı.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce;  “Bugün itibariyle yurt genelinde yapı denetim sistemine kayıtlı toplam 2 Bin 276 yapı denetim kuruluşu bulunuyor. Bunların 1826 adedi faal olarak denetim görevini yürütüyor. Yapı denetim sistemine kayıtlı toplam 25 Bin 864 denetçi mimar ve mühendis, 34 Bin 863 kontrol elemanı, 5 Bin 847 yardımcı kontrol elemanı bulunmakta olup, bugün itibari ile aktif denetlenen toplam inşaat alanı 533.837.247 m²’dir” açıklamasında bulundu.

2014 yılında; 4708 sayılı Kanun kapsamında 467 yapı denetim kuruluşuna geçici faaliyet durdurma cezası uygulandığını açıklayan Bakan İdris Güllüce 52 kuruluşun da izin belgesinin iptal edildiğini belirtti. Bakan Güllüce, “bu yıl içinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimizce yapı denetim kuruluşlarına 2796 adet şantiye denetimi ve 1155 adet de büro denetimi yapılmıştır” şeklinde konuştu.


-2014 Yılında 769 adet denetçi belgesi verildi


2014 yılında; ülke genelinde mimar ve mühendislere toplam 769 adet denetçi belgesi verdiklerini açıklayan Bakan İdris Güllüce; “ 2013 yılında belge iptali yapılan denetçi sayısı 9 iken 2014 yılı için bugün itibariyle bu sayı 10’dur” dedi.


-10 adet laboratuvar kuruluşu kapatıldı


Ülke genelinde yapı denetim faaliyetinde bulunan toplam 343 laboratuvar bulunduğunu açıklayan Bakan İdris Güllüce kriterlere uymayan 10 laboratuvarın kapatıldığını belirtti.


-CE işaretli malzeme kullanımına büyük ölçüde başlandı


Yapıların taşıyıcı sistemi yönünden statik-betonarme projeleriyle uyumu konusunda %91’e ulaşan başarı sağlandığını vurgulayan Bakan Güllüce, “yapı kalitesinin arttığını, İmar planına, sığınak, yangın, otopark, özürlü standartları, enerji verimliliği yönetmeliklerine uyum konusunda belirgin bir düzeye ulaşıldığını” ifade etti. Güllüce sözlerine şöyle devam etti: “Yapıların bitimi sonrası “yapı kullanma izin belgesi” alınması konusunda yapı denetim kuruluşlarının yönlendirici olduğu, CE işaretli malzeme (Avrupa’ya uygunluk işareti, AB direktiflerinden birinin ya da birkaçının kapsamına giren ürünlere verilen uygunluk belgesi) kullanımına büyük ölçüde başlanıldığı görülmektedir. Yapı denetim sistemi uygulamasının sunulduğu http://www.yds.gov.tr adresli web sayfasında kayıtlı olan yapı denetim kuruluşları, denetçiler, kontrol ve yardımcı kontrol elemanları ve şantiye şeflerine ilişkin bilgiler herhangi bir kullanıcı hesabına gerek kalmaksızın isteyen kurum ve kuruluşlara sunuluyor.”



Geri Dön