Ekonomi

56 milyarlık ceza affı! Tarih belli oldu!

1 Ekim itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), çalışmalarına yoğun bir şekilde başlamaya hazırlanıyor. Başta ekonomi olmak üzere pek çok düzenleme 1 Ekim tarihinin gelmesiyle çalışma masasında olacak.Meclis başta ekonomi olmak üzere pek çok konuda düzenlemeler yapmak için gün sayıyor

Bu  kapsamda KYK borçlarının faizinin silinmesi, elektrik su faturası kaynaklı icra dosyalarının silinmesi, enflasyon düzeltmesi, arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi ve Fiyat İstikrar Komitesi için yeni bir düzenleme yapılması gibi konular 1 Ekim itibariyle Meclisin gündemine gelecek.

Meclis başta ekonomi olmak üzere pek çok konuda düzenlemeler yapmak için gün sayıyor. Son iki haftada gündeme gelen KYK borçlarının faizinin silinmesi ve dar gelirlilerin elektrik, su gibi borçları kaynaklı icra dosyalarının kaldırılmasına ilişkin iki düzenlemenin torba yasada yer alması bekleniyor. Yapılacak bu iki düzenleme ile kamunun toplam vazgeçtiği gelirin 56 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.

Yapılacak yasal düzenlemelerde, dar gelirliler, gençler, çiftçiler gibi geniş kitleleri doğrudan ilgilendiren alanların olması dikkat çekiyor. Meclis’in çalışmalarına başlayacağı 1 Ekim’e kadar hazırlıkların yapılması ve bazı alanlarda kanun gerektiren düzenlemelerin bir bölümünün torba teklifle Meclis’e sunulması hedefleniyor. 2023 bütçe mesaisi başlamadan Ekim ayında milyonları ilgilendiren bir dizi düzenlemenin torba yasayla hayata geçirileceği düşünülüyor.

KYK BORÇLARINDA RAKAM 26 MİLYAR TÜRK LİRASI!

Cumhurbaşkanı öğrenim kredisi alan 3 milyon 157 bin gencin bulunduğunu ve 26 milyar liralık yükün kaldırılacağını açıklamıştı. Ardından bir müjde daha veren Cumhurbaşkanı, önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerin artık sadece aldıkları kredi miktarından sorumlu olacaklarını söylemişti. 

Bu nedenle ilk etapta Meclise gelmesi beklenen düzenlemeler arasında öğrenim kredilerinin olacağı tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı tarafından KYK öğrenim kredilerinin geri ödemelerinde enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan anaparanın geri ödenmesini şeklinde açıklanan  kanun düzenlemesi sonbaharda torba yasayla gelecek.

SAĞLIKÇILAR DA 1 EKİM’İ BEKLİYOR!

Öğrencileri ilgilendiren bir diğer düzenleme ise intörn hekim ve diş hekimlerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılması. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu ödemenin yapılabilmesi için yasal düzenlemeye gerek duyulduğunu söyleyerek, Meclisin açılacağı 1 Ekim’i işaret etmişti. Bu okullarda öğrenim gören son sınıf öğrencileri, ödeme için Meclis’ten çıkacak yasayı bekliyor.

30 MİLYARLIK İCRA VE HACİZ BORCU SİLİNECEK!

Hükümetin üzerinde çalıştığı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı dar gelirlilere dönük destek paketi için de yasal düzenleme olması gerekiyor. Hazırlanan paketle yaklaşık 6 milyon dar gelirli vatandaşın 15 Ağustos öncesine ait icra ve haciz işlemi başlatılmış 30 milyar lira tutarındaki borçlarının silinmesi hedefleniyor. Adalet, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları’nın ortak çalışma yürüttüğü destek paketi, yeni yasama döneminin başlayacağı 1 Ekim’de Meclise sunulacak, komisyon ve genel kurul süreçlerinden hızlı bir şekilde geçerek yürürlüğe konulacak.

MECLİS AÇILINCA ATILACAK 5 ADIM

■ Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları arabulucuya gidecek.
■ Enflasyon düzeltmesi yeniden gündeme gelecek.
■ KYK borçlarının faizi silinecek.
■ Dar gelirlilerin elektrik-su faturası kaynaklı icra dosyaları silinecek.
■ Fiyat İstikrar Komitesi için yasal düzenleme yapılacak.

Servis ücretlerine zam! İşte yeni fiyatlar...

Son dakika! Gıda enflasyonu durmuyor! Bir hamle daha geldi!

7 bin 200 lira destek! Başvurular E-devlet'ten...