Sektörel

57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacak!

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Dünyada 13 yılda 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacak. İnşaat şirketlerimiz, yeni başarı hikayeleri yazmak için fırsatları daha iyi kullanmalı” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın hazırladığı ‘İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı’nı tanıtan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Dünyada 13 yılda 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılacak. İnşaat şirketlerimiz, yeni başarı hikayeleri yazmak için fırsatları daha iyi kullanmalı” dedi.


Milli gelir içinde yüzde 15 paya sahip inşaat ve gayrimenkul sektörü, 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan bir dinamo konumunda. Dünyada ise 7.2 trilyon dolarlık hasıla oluşturan sektörün, önümüzdeki 10 yılda yüzde 67'lik artışla 12 trilyon dolarlık hasılaya ulaşması bekleniyor. Hasıla artışında yıllık yüzde 5.2'lik artış ile küresel rakamları geride bırakan sektör beklentileri, şirketler kadar devletleri de yakından ilgilendiriyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da, ekonomi için büyük öneme sahip inşaat ve gayrimenkul sektöründe 2023 vizyonuna yönelik yol haritasını hazırladı.


57 TRİLYON DOLARLIK FIRSAT

Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılmasının beklendiğini kaydeden Başkan Çağlar, “Avrupa’da dahi 2020'ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor” dedi. Çağlar, inşaat sektörünün sürdürülebilir kalkınma için çok önemli olduğunu belirterek; çevreci binalar, doğayla uyumlu yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasının Türk firmaları için hayati konular olduğunu vurguladı.


İstanbul Ticaret Odası Gazetesi 



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, dünyada 2030'a kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılmasının planlandığını belirterek, “Az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacı inşaat ve gayrimenkul sektöründeki Türk iş adamları için büyük fırsat alanı. Müteahhitlerimiz altyapı projelerine yönelmeli.” dedi.


İstanbul Ticaret Odası (İTO), İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı'nın açıkladı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, 2030'a kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması ve yine Avrupa'da da 2020'ye kadar 2,2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapılmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Türk iş adamlarına da vurgu yapan Çağlar, “Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında 43 müteahhidimiz var. Ciro olarak da 29,2 milyar dolarla Türk müteahhitleri İtalya'dan sonra dünyada 8'inci sırada.” dedi. 


AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER TÜRK İŞADAMı İÇİN ŞANS


Gayrimenkul sektörünün sıkıntıları ve çözüm önerilerini paylaşan Çağlar, sektörün büyüklüğüne ait tespitlerde bulundu. Çağlar, "İnşaat sektörünün küresel büyüklüğü 7,2 trilyon dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5,2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak." dedi. Az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacının inşaat ve gayrimenkul sektöründeki Türk iş adamları için büyük bir fırsat alanı olduğuna değinen Çağlar, devlet desteğinin yurt dışı projelerinde gereklilik arz ettiğini belirtti. Bu çerçevede mevzuatların yumuşatılması ve gayrimenkul kredilerinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Çağlar, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payının yüzde 15'e ulaştığını aktardı. Çağlar, gayrimenkulün kendisine bağlı 200 sektörü daha hareketlendirdiğini ve Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7,2'sini barındırdığını ekledi.


Bakanlığa 28 proje sunduk


Türk sektör temsilcilesi tarafından hazırlanan ‘İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı' hakkında konuşan Çağlar, 649 sorun tespitine 503 çözüm önerisi getirdiklerini belirtti. Çağlar, sektörün kalkınması adına hayata geçirilmesi planlanan 28 proje belirlediklerini açıkladı. Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduklarını kaydeden Çağlar, projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Sektörün ihtiyaçlarını 4 temel başlıkta sunan Çağlar, mevzuat, finansman ve maliyetler, üniversite- sanayi işbirliği, nitelikli insan kaynağı olarak sıraladı. Sektörün canlanması için öncelikli yapılması gerekenleri sıralayan Çağlar, “Lisanslı emlak danışmanlığı kanununun çıkarılması, konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulması, etik kurul ve üst kurul oluşturulması, sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmesi gerekiyor.” dedi. Çağlar, şirketler tarafından Ar-Ge ve inovasyon bütçesi ayrılarak bunların vergiden muaf edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Zaman