Sektörel

59 ülkeden 1.500 yatırımcı Cityscape Turkey Fuarı'na geliyor!

Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Avustralya, Kanada, Çin ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 59 ülkeden bin 500 yatırımcı, "Cityscape Turkey" fuarında tanıtımı yapılacak gayrimenkul yatırım fırsatlarını değerlendirmek için Türkiye'ye geliyor

Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar başta olmak üzere aralarında Avustralya, Kanada, Çin ve Hindistan'ın da bulunduğu 59 farklı ülkeden bin 500 yatırımcı, "Cityscape Turkey" fuarında tanıtımı yapılacak gayrimenkul yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla Türkiye'ye geliyor.


Uluslararası gayrimenkul sektörünün en köklü ve en prestijli markalarından Cityscape'in Türkiye'deki ilk fuarı Cityscape Turkey, bugün başlıyor. Fuara büyük ilgi gösterildiğini belirten yetkililer, pazar günü kapatılmasına rağmen 3 bin 300'ün üzerinde yatırımcının fuara ön kayıt yaptırdığını kaydetti.


Yetkililer, ön kayıt yaptıranların yüzde 47'sinin yabancı olduğunu, Türkiye gayrimenkul sektörüne yönelik bu ilgiye, fuarın daha önce defalarca yapıldığı farklı ülkelerde rastlanılmadığını vurguluyor.


Fuarın Türkiye temsilcisi İSTexpo'nun Genel Müdürü İsmail Sezen, Cityscape'in bugüne kadar Dubai, Abu Dabi, Doha, Cidde, Kuveyt ve Seul'de düzenlendiğini, bu halkaya son olarak İstanbul'un eklendiğini söyledi.


Mütekabiliyet Yasası ile yabancılara Türkiye'den konut, iş yeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkanının sağlandığını anımsatan Sezen, bu yasa sonrası başta İstanbul ve Antalya olmak üzere yabancıların, ülkenin farklı şehirlerinden konut ve gayrimenkul ürünleri almaya başladığını anlattı.


Sezen, Türkiye'ye özellikle Körfez ve Orta Doğu'dan bireysel ve kurumsal yatırımcıların gelmeye başladığını, bunun altında yatan sebeplerden bazılarının "din bağının ve kültürel bağın", "sosyo kültürel yakınlığın", "yeme içmedeki ortak noktaların", "cazip yatırım fırsatlarının" ve "rahat tatil imkanının" yattığını aktardı.


Son yıllarda Körfez ülkelerinden turistik amaçlı ziyaretlerin de ciddi şekilde arttığını ifade eden Sezen, "Burada gelip konut alıyorlar. Artık öyle ki alan kişi çevresini de getiriyor. Onun kuzenleri de akrabaları da alıyor. Bu şekilde yoğunlaşılan yerlerin başında İstanbul gelirken son zamanlarda Bursa, Yalova, Sapanca, Trabzon, güney ve Ege sahilleri de popülerleşmeye başladı." dedi.


- 59 farklı ülkeden 1500 yabancı yatırımcı

Sezen, Cityscape fuarlarında Türkiye'ye gösterilen ilgi nedeniyle fuarın İstanbul'da düzenlenmesi kararı aldıklarını belirterek, yatırımcının fuarda maketini gördüğü projenin aslını da yerinde görme şansına sahip olduğunun altını çizdi.


Fuarda yüzde 90'ından fazlası Türk veya Türk ortaklı olmak üzere 67 şirketin projelerinin yer aldığını ifade eden Sezen, şunları kaydetti:


"Üç gün önce ön kayıtları kapattık. 3 bin 300'den fazla kişi kayıt yaptırmıştı. Bunun yüzde 47'sini yani bin 500'den fazlasını yabancılar oluşturuyor. Büyük bir yabancı yatırımcı ilgisi var. Birinci sırada Suudi Arabistan, ikincide Kuveyt, üçüncüde Katar, dördüncüde Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Ön kayıt yaptıran yabancıların ülkelerine baktığımızda 59 farklı ülke görüyoruz. Avustralya, Kanada, Amerika, İskandinav ülkeleri, Çin, Hindistan gibi şaşırtıcı ülkelerden kayıtlar var. Demek ki Türkiye'de böyle bir fuara ihtiyaç varmış."


Sezen, ülke olarak hassas ve zor bir dönemden geçildiğini hatırlatarak, "Ancak daha önce katılacağını belirten hiçbir yatırımcı iptal başvurusunda bulunmadı. Bu da Türkiye'ye güveni gösteriyor. Bizde ön kayıt rakamları fuara geleceklerin yüzde 40'ına tekabül eder. Bu anlamda baktığımızda biz beklentimizin üzerine çıktık." diye konuştu.


- "Yabancı yatırımcı ilgisi beklentimizin üzerinde"

Geçen yıl yabancılara konut satışının yüzde 20 arttığına dikkati çeken Sezen, Körfez bölgesindeki fuarlarda herkeste bir Türkiye ilgisini açık ve net bir şekilde gördüğünü vurguladı. 


Sezen, "Son zamanlarda çocuklarının Türkiye'de okuması için buradan ev alanlar bile var." bilgisini verdi.


- "Diğer ülkelerdeki ön kayıt sayısı Türkiye ile kıyaslanamaz"

Cityscape Grup Direktörü Wouter Molman, 2012 yılında beri Türk firmaları ile yakın çalışmaya başladıklarını, Türkiye'ye girme konusunda hiç tereddüt yaşamadıklarını söyledi.


Türkiye'ye gösterilen yoğun ilgiden büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Molman, "Türkiye'deki fuara yapılan ön kayıt, Kuveyt, Katar gibi ülkelerde bu fuarı ilk düzenlediğimizdeki ile kıyaslanamayacak kadar fazla. Ancak bunun başlıca sebeplerinden birisi de yıllardır düzenlenen bu fuar serileri sayesinde oluşan bizdeki veriler." dedi. 


Molman, Türkiye'ye gösterilen bu ilginin kendisini çok şaşırtmadığını, Türkiye'nin gayrimenkul yatırımında özellikle Körfez ülkeleri için yükselen bir trend olduğunu anlattı.


Fuarda Türk ve yabancı alıcılar için çok uygun ve kampanyalı gayrimenkul ürünlerinin satışa çıkarılacağını aktaran Molman, aynı zamanda katılımcılar için farklı etkinliklerin de gerçekleştirileceğini vurguladı.


Molman, "Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra bu sektördeki yabancı alıcılar için her şey berraklaştı. Para transferi, vergi gibi bütün konularda her şey netleşti. Yabancılar rahat bir şekilde tapu sahibi olabiliyor." ifadelerini de kullandı.


AA