Kent Haberleri

6 adımda oy kullanmak: Bunlara çok dikkat edin!

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için seçmenler, 14 Mayıs 2023 Pazar günü oy kullanacaklar. Peki, nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken nelere dikkat edilir? Buna göre, 14 Mayıs'ta seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında, oy verme süreci ile ilgili temsili oy verme kabinleri kuruldu.

Buna göre, 14 Mayıs'ta seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek.

Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:

1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin!

Vatandaşlar ilk olarak oy kullanacakları yer ve sandık numaralarını öğrenmek için seçmen bilgi kağıdını alacaklar. Ancak bu bilgi kağıdına ulaşamayanlar, YSK'nın internet sitesi, e-Devlet kapısı veya Seçmen Sorgulama mobil uygulaması aracılığıyla oy kullanacakları yer ve sandık numarasını öğrenebilecekler. Oy verirken seçmen bilgi kağıdını yanlarında getirmeleri zorunlu olmayacak.

Tüm Türkiye'de oy verme saatleri 08.00-17.00 arasında olacak. Eğer oy verme saati dolmasına rağmen sandık başında oylarını vermek için bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenlerin kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra oy kullanmak isteyen seçmenler oy kullanamayacaklar.

2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın!

Oy kullanmak isteyen seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, mesleki kimlik kartı (hakim, savcı, yüksek yargı organı mensupları, avukat, noter veya askeri personel), gibi resmi nitelikteki belgelerden birini görevlilere ibraz ederek seçmen sıra numarasını söyleyeceklerdir. Seçmenler, bu belgeleri göstermeden oy kullanamayacaklardır.

3- Cep telefonuyla kabine girmeyin!

Oy verme yerlerine cep telefonu, fotoğraf veya video makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların sokulması yasaklanmıştır. Bu tür cihazlar oy verme işlemi tamamlandıktan sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna teslim edilmelidir.

4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın!

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

5 - Pusulaları tek zarfa koyun!

Seçmenlere, cumhurbaşkanı seçimi için bir oy pusulası ve milletvekili genel seçimi için ayrı bir oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları, seçmen tarafından tek bir zarfa konulacak.

6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın!

Seçmen, oy pusulasını tercih ettiği aday veya parti listesiyle doldurduktan sonra pusulayı zarfa koyup sandığa atacak. Seçmen oy verme işlemini tamamladıktan sonra, sandık seçmen listesindeki adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

6 Şubat depremlerinde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin rapor yayımlandı!
Yardım muhtaç vatandaşlar dikkat! Bu kişilere PTT'den 1.100 TL para verilecek!
Milyonlarca emekliye kara haber verildi! Kimse bunu beklemiyordu!