29 / 06 / 2024

6 ay önce kiralık konut bulmak imkansızdı, şimdi 750 ev kiracı bekliyor!

6 ay önce kiralık konut bulmak imkansızdı, şimdi 750 ev kiracı bekliyor!

Ege’nin gözde turizm merkezleri arasında yer alan Marmaris, son 6 ayda kiralık konut piyasasında beklenmedik bir değişim yaşadı. Gözde ilçede yüksek kiralar nedeniyle pek çok ev boş kaldı.



Ege’nin gözde turizm merkezleri arasında başı çeken Marmaris, son 6 ayda kiralık konut piyasasında beklenmedik bir değişim yaşadı. Gayrimenkul uzmanlarının paylaştığı raporlarına göre ilçedeki konutlar boş kaldı.  Marmaris'te kiralık konut bulmak 6 ay önce neredeyse imkansızken, şu an itibarıyla ilçede toplamda 750 ev kiracı bekliyor.


KİRALIK EV SIKINTISI NEDEN ARTIYOR?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre kiralık konut sayısındaki artışın arkasındaki sebepler çeşitli faktörlere bağlanıyor. İlk olarak, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde artış gösteren konut talebi ve fiyatlar, pek çok konut sahibini kısa dönem kiralamalara yönlendirdi. Fakat turizm sezonundan sonra özellikle kış aylarında talebin düşmesiyle bu konutlar boş kaldı. Marmaris Manşet'ten Vural Efecik imzalı habere göre 2. olarak, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek enflasyon, kiracıların daha uygun fiyatlı alternatiflere yönelmesine neden oldu.

6 ay önce kiralık konut bulmak imkansızdı, şimdi 750 ev kiracı bekliyor!

“SEKTÖRDE YÜZE 50 DARALMA VAR”

 Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Bahadır Batum konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkul sektöründe , kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüşler yaşandığını dile getirdi. Bahadır Batum açıklamasında bu durumun özellikle yatırım amacıyla gayrimenkul edinenlerin planlarını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Turistik bölgelerdeki yüksek kira bedelleri sebebiyle pek çok kiracı,  Marmaris gibi popüler turizm merkezlerinden uzaklaşarak daha uygun maliyetli bölgelere yönelmeye başladı" dedi. Batum ayrıca açıklamasında ilçede kiralık ev sayısının 750’ye ulaştığını da söyledi.

Bahadır Batum açıklamasında şunları dile getirdi “Piyasada son 6 ayda faizlerin yüksek olması sebebiyle ciddi bir durgunluk söz konusuydu. Pandemi ve Ukrayna savaşı sebebiyle ilçemize büyük bir göç dalgası oldu. Yaşanan bu durum da emlak fiyatlarını artırdı. Fakat yüksek kiralar nedeniyle evlere talep yok. Kamu çalışanları yüksek konut kiraları sebebiyle bölgeye gelmek istemiyor. Bu nedenle 6 aydır kiraya veremediğimiz konutlar mevcut. Bölgede kurumsal web sitelerinde 750 civarında kiralık konut beklemede.  Marmaris’te 1 oda 1 salon konutlara 10 bin Türk Lirası ile 20 bin Türk Lirası bandında kira isteniyor. 10 bin TL'lik konutlar kiralanırken 20 bin Türk Lirası fiyat gösterilen kiralık evlere talep yok. 2 oda 1 salon konutlarda da 15 bin TL ile 30 bin TL bandında fiyatlar isteniyor. Fakat 30 bin TL'lik konutlar kiralanmıyor. 3+1 konutlarda da 20 ile 40 bin TL bandında fiyat veriliyor ama yine 40 bin TL olan konutlar bekliyor. Villalar için de 30 bin TL ile 70 bin TL arasında fiyat isteniyor ve yine yüksek kiralar sebebiyle kiracı bulunamıyor.

Marmaris’teki bu değişim, emlak sektöründe çeşitli endişelere sebep oluyor. Sektör temsilcileri, yüksek kira fiyatları ve boş kalan konutlar sebebiyle gelir kaybı yaşayan ev sahiplerinin, fiyatları daha da düşürmek zorunda kalabileceklerini öngörüyor. Ayrıca, turizm sezonunda bile konutların boş kalması, yerel ekonomiyi de olumsuz etkileyebilir görüşleri de paylaşılıyor.

Ayrıca diğer bir taraftan Marmaris’teki bu fiyat düşüşleri, yeni yatırımcılar için fırsatlar da yaratabileceği öngörülürken  özellikle uzun vadeli yatırım düşünenler için, mevcut düşük fiyatlardan faydalanarak, mülk edinmenin cazip hale gelebileceği belirtiliyor. Fakat tüm bunlar dışında yatırımcıların da piyasanın dalgalanmalarına karşı temkinli olmaları gerektiği de kaydediliyor.

Kiralık ev piyasasını emlakçılar mı bozuyor? 

Otelciler kentsel dönüşüm için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden revizyon bekliyor!

Borsada kritik süreç, halka arzlara ara verilsin


Geri Dön