Otomobil

6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğunda ilk gün! Galericileri telaş sardı

Bugün itibariyle araç ticareti yapanlara 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğu başladı. Durum böyle olunca ellerinde sıfır otomobil bulunan oto galericilerde son gün telaşı yaşadı.  Ticaret Bakanlığı, oto alım ve satım işi yapanlara sıfır araçların satışında 6 bin kilometre ve 6 ay yasağı getirmişti

 Bazı galericiler,  6 ay 6 bin kilometre yasağına uymayan otomobilleri aldıkları fiyata ya da düşük bir kârla ellerinden çıkarmanın derdine düştü. 

Ticaret Bakanlığı, oto alım ve satım işi yapanlara sıfır araçların satışında 6 bin kilometre ve 6 ay yasağı getirmişti. Yönetmelik 15 Eylül 2022 tarihi itibariyle yani yarın yürürlükte olacak. Elinde sıfır araç bulunan oto galericiler de son gün telaşına düştü.


Piyasada son 3 aydan beri durağanlık yaşadığını belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "Fiyatlara da yansıdı, yüzde 3 ile yüzde 7 arasında fiyatlarda bir düşüş meydana geldi” dedi. Önümüzdeki 1 ay içerisinde fiyatların tekrar normal seyrine geleceğini söyleyen İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Ertemel, yeni çıkan 6 ay 6 bin kilometre genelgesinden dolayı sıfır araç satamayacaklarına vurgu yaptı.  

“Bunları kayıt dışı diye tabir ettiğimiz kişiler alıp satıyor” diyen Ertemel,  “Biz son 1 ayda bu tarzda elimizde bulunan araçları sattık. Bizler kâr olanlarından feragat edip elimizdeki o tarz araçların birçoğunu sattık. Kalanlarsa elimizde bir maliyet olarak kalacak ve bir külfet getirecek. Devletimizin bu uygulamadan vazgeçeceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı. 


Son günlerde işlerin durgunluğundan dert yanan oto galeri sahibi Ziya Uzunpınar  ise, "45 gündür işler durgun. Elimizde sıfır araç değil de 2 adet 2 bin kilometrede olan aracımız vardı. 6 ay 6 bin kilometre yasası gündeme gelince ben bir tane aracı zararına verdim, bir tane aracı da cüzi bir kârla sattım” ifadelerini kullandı. 6 ay 6 bin kilometre yasasına takılmamak için aracı ellerinden çıkarmaya baktıklarını söyleyen Ziya Uzunpınar,  daha çok değer kaybı olmasın diye ellerindeki araçları maliyeti ve maliyetinin altına sattıklarından dert yandı.

Editör Notu: Bu haber 15 Eylül 2022 tarihinde saat 02.12' da yazıldı. An itibarıyla dolar kuru 18 lira 25 kuruş, euro 18 lira 22 kuruş, altının gramı ise 996 lira değerindedir.

TOKİ Trabzon Maçka 2022 projesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

TOKİ Trabzon Of 2022 projesi 10 soruda tüm detaylarıyla! Peşinat miktarı sadece yüzde 10!

TOKİ Konya Beyşehir 2022 projesi 11 soruda tüm detaylarıyla! 240 ay vade!