6 ayda 210 milyon dolarlık mercimek ihraç ettik!
Türkiye yılın ilk 6 ayında 5,5 milyar dolarlık hububat ürünleri satışı yaptı. Sektörün toplam ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 olarak gerçekleşen mercimeğin 6 aylık ihracatı ise 210 milyon dolar oldu. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracat miktarı bu dönemde yüzde 4 oranında azalırken, KG başına ihracat fiyatlarındaki artışın etkisiyle ihracat gelirleri yüzde 2 oranında yükseldi
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu'ndan yapılan açıklamada, yılın ilk 6 ayı sonunda sektörün ihracatının 5,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracat miktarı bu dönemde yüzde 4 oranında azalırken, KG başına ihracat fiyatlarındaki artışın etkisiyle ihracat gelirleri yüzde 2 oranında yükseldi. Sektörün toplam ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 olarak gerçekleşen mercimeğin 6 aylık ihracatı ise 210 milyon dolar oldu.
YILDA YARIM MİLYON TON MERCİMEK TÜKETİYORUZ
Mercimeğin ihracat birim fiyatlarının bu yıl KG başına 1 doların altına gerilediğini belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şöyle konuştu: “BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, mercimek ekim alanı olarak dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye'nin, 2022 yılı rakamlarına göre 3,5 milyar dolar civarındaki küresel ticaret hacmi içindeki payı yüzde 15'in üzerinde bulunuyor. TÜİK'in 2021 verilerine göre Türkiye'de kişi başına mercimek tüketimi 5 KG düzeyindeydi. Bu da yarım milyona yakın ton mercimeğin iç tüketimde kullanılması anlamına geliyor. Geçen yıl mercimek üretim alanlarının artarak 1,7 milyon dönüme ulaşması, yaşadığımız deprem ve sel felaketlerine rağmen üretim artışı yaşamamızı sağladı. Mercimek bu yıl da sofralardaki yerini alacak.”
TALEPLERİ KARŞILAYACAK DURUMDAYIZ
Tiryakioğlu, geçtiğimiz sezona ait kırmızı mercimeğin ihraç edilememesi ve depolarda kalmasıyla stok fazlalığı oluştuğunu belirterek şöyle devam etti:
“Hem depolarda bekleyen ürünlerin fazlalığı hem de yeni sezon verimliliğiyle, yeni yılda yurt içindeki talepten fazlasını karşılayacak durumda olacağız. İhracat kısıtlamasının kaldırılması, iç ve dış piyasa fiyat dengesinin sürdürülebilmesine de yardımcı olacaktır. Kanada gibi küresel mercimek üretiminde ve ihracatında büyük bir payı elinde tutan ve bu payı korumak için de hedef pazarlarda ekonomik ortaklık ve serbest ticaret anlaşmaları yapan güçlü bir rakibimiz var. Ancak bizim avantajımız dünyanın en lezzetli ve kaliteli mercimeğini yetiştiriyor olmamız. Bakanlığımızın TAKEP projesi kapsamında yüzde 75’lik katkısıyla sağlanan tohum desteği de pek çok bölgede canlılık yarattı.”