Ekonomi

6 lider Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda uzlaşınca borsa coştu! Seçim öncesi borsa nasıl bir seyir izleyecek?

Geçen hafta İyi Parti lideri Akşener’in altılı masadan ayrılmasıyla siyasi arenada tansiyonun yükselmesi borsayı olumsuz etkilemişti. Bugün yeniden uzlaşma ortamının doğması ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda 6 liderin anlaşması borsayı yeniden hareketlendirdi.

Geçtiğimiz cuma günü İyi Parti lideri Meral Akşener’in altılı masadan kalkmasının ardından haftayı satış ağırlıklı bir seyir ile kapatan Borsa İstanbul’da bugün yeniden uzlaşma ortamının doğmasıyla yeniden hareketlendi.

6 siyasi parti liderinin de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda uzlaşması sonucu Cuma günü yüzde 0,93 oranında değer yitiren BIST 100 endeksi, siyasi arenada yaşanan yeni gelişmeler sonrasında haftaya 0,61 oranında primle başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın İyi Parti’yi ziyaretinin ardından Meral Akşener'in yeniden masaya dönmesiyle gün içerisinde borsada alımlar arttı. Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde yükseliş gün içerisinde yüzde 3,5'i aşarken, kapanışta yüzde 3,45 oranında yükselişle 5 bin 392 puan seviyesine ulaştı.  

UZMANLAR NASIL YORUMLUYOR?

Haberde, uzmanlar küçük yatırımcıların sert hareketlerden zarar görmemesi için panik satışlardan uzak durması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, yatırım yapılacak şirketi seçerken titiz davranılmasını ve uzun vadeli yatırımların tercih edilmesinin daha doğru olacağı görüşü ifade edildi.

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, borsa endeksinin 5 bin seviyesi üzerinde kalmakta ısrarcı göründüğünü vurgulayarak depremlerden sonra alınan önlemlerin borsa endeksine olumlu yansıdığına dikkat çekti. Endeksin şu anda 5 bin 45 ile 5 bin 350 arasında sıkışma eğilimin sürdüğünü kaydeden Özer, önümüzdeki günlerde seçime yön verecek önemli kararların borsa endeksinde anlık etkisinin isleneceğini ifade etti.

DEPREM ÖNCELİKLERİ DEĞİŞTİRDİ

Deprem felaketlerinin halka açık şirketlere yönelik bakış açısını değiştirdiğini belirten Özer, inşaat ve inşaatı destekleyecek çimento, konut, mobilya, beyaz eşya, cam, pimapen ve seramik sektörlerinin ön plana çıkabileceğini söyledi. Özer, borsa endeksinin 6 bin seviyesine doğru yükselebileceğini öngördü.

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık da borsada 5 bin puan denge arayışının devam ettiğini, seçim süreci yaklaştıkça siyaset cephesinde de suların ısındığını ifade etti. Dükkancık, global  piyasalarda bu hafta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları ile Fed Başkanı Powell'ın Senato'daki açıklamaları başta olmak üzere yoğun veri gündeminin de yakından takip edileceğini söyledi.