28 / 04 / 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Şanlıurfa'dan korkutan rakam! Tam 6 bin 736 bina yıkıldı!

6 Şubat depremlerinden sonra Şanlıurfa'dan korkutan rakam! Tam 6 bin 736 bina yıkıldı!

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da, ağır hasarlı 7 bin 829 bağımsız bölümden 6 bin 736'sının yıkımı yapıldı.




Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen şehirler arasında yer alan Şanlıurfa'da, ağır hasarlı binaların yüzde 86'sı yıkıldı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği şehirde, merkez Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde çok sayıda yapıda hasarlar oluştu. Depremlerden sonra boşaltılan ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Anadolu Ajansı muhabirine, şehirde deprem sebebiyle yıkılan bina sayısının diğer şehirlere göre daha az olduğunu ancak ağır hasar alan ve yıkılması gereken yapı sayısının bir hayli yüksek olduğunu dile getirdi.

6 Şubat depremlerinden sonra Şanlıurfa dan korkutan rakam! Tam 6 bin 736 bina yıkıldı!

Şehirde 8 bin 231 ağır hasarlı, 2 bin 809 orta hasarlı bağımsız bölümün yer aldığına değinen Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, şunları söyledi: "8 bin 231 yıkılması gereken binanın 402'si tescilli eser, kültür varlığı niteliğinde olduğu için bunlarla ilgili prosedürler biraz daha uzun sürecek. Kültür Varlıkları Koruma Kurulumuzun almış olduğu karar doğrultusunda onlarla ilgili yıkım işlemlerini ya da güçlendirme ve tadilat işlemlerini yürütüyoruz. Bunları düştüğümüz vakit 7 bin 829 yıkılması gereken konutun şu an için yüzde 86'sını yani 6 bin 736 binanın yıkımını yaptık ve enkazını kaldırdık. Aslında iyi bir oran Şanlıurfa için. Yüzde 86 oranını yakalamış olmamız büyük bir titizlikle çalışıyor olmamızın eseridir. Kaymakamlarımız, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığımız bu konuda büyük bir gayret göstererek şehrimizin tamamında kırsal dahil bu yüzde 86 oranını yakalamış olduk."

GÜÇLENDİRME RUHSATI ALMAK DURUMUNDALAR

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak yaptığı açıklamada şehirde orta hasarlı binaların tamamının, ağır hasarlılar gibi işlem göreceğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada vatandaşların orta hasarlı binaları güçlendirmek istemeleri durumunda 29 Aralık tarihine kadar bağlı oldukları belediyeye başvuruda bulunmaları gerektiğini kaydeden Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, şöyle konuştu: "(Vatandaşlar) İlgili belediyeye başvuru yapmak suretiyle güçlendirme ruhsatı almak durumundadır. Belediyeler, güçlendirme ruhsatlarını 5 Nisan 2024 tarihine kadar tamamlayacak. Bu tarihten sonra 1 sene süre içinde vatandaşların güçlendirme işlemini yapması gerekli. Başvuru yapmayan ya da ruhsat alamayanlar hak sahibi olacak. Yine onlar da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan konut edindirme yardımından yararlanmış olacaklar. Ruhsattan itibaren 1 sene içinde güçlendirme yapmayanların konutları da ağır hasarlı kabul edilip yıkılacak."

 

'Kentsel dönüşümün amacı depreme hazırlık mı, rant mı?' sorusu soruldu! Vatandaşlardan en çok hangi yanıt geldi?

TOKİ Amasya projesi için yeni tarih açıklandı! 186 konutluk yeni proje geliyor!

Borç verirken nelere dikkat edilmeli? Bunu yapan parasını geri alamıyor!


Geri Dön