6 Şubat depremlerinin ardından bölgede 33.077 adet deprem kaydedildi!
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerindeki 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede 33.077 adet deprem kaydedildi. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı, depremlerin doğal bir süreç olduğunu belirtiyor ve vatandaşları bilinçli olmaya çağırıyor. 7 ve Mw 7
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen Mw 7.7 ve Mw 7.6 şiddetindeki depremler sonrasında bölgede art arda depremler yaşanmaya devam ediyor. 6 Şubat tarihinden itibaren 6 Mayıs'a kadar geçen sürede 33.077 adet deprem kaydedildi.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı, ülkemiz ve yakın çevresindeki deprem aktivitesini 7 gün 24 saat izliyor. Bölgede meydana gelen art arda depremler nedeniyle vatandaşlar tedirgin olsa da, AFAD tarafından yapılan açıklamada depremlerin doğal bir süreç olduğu ve önceden tahmin edilemeyeceği belirtiliyor. Bu nedenle vatandaşların deprem konusunda bilinçli olması ve gerektiğinde doğru adımlar atması önem taşıyor.
DEPREM NEDİR?
Deprem, yer kabuğundaki kayaların ani hareketleri sonucu oluşan sarsıntıdır. Bu sarsıntılar, yerkabuğundaki fay hatlarından kaynaklanır ve genellikle büyük enerji ile açığa çıkar. Deprem, yeryüzünde hissedilen titreşimler ve sallantılar şeklinde ortaya çıkar ve ciddi hasarlara ve can kaybına neden olabilir.
FAY HATTI NEDİR?
Fay hattı, yeryüzünde iki kıtanın, iki levhanın ya da iki bloğun birbirine göre hareket ettiği bölgede oluşan kırılma hattıdır. Yeryüzündeki levhaların hareketleri sonucu oluşan enerjinin birikmesi, fay hatlarında gerilim birikimine neden olur. Bu gerilim birikimi, fay hattının kırılması sonucu deprem olarak açığa çıkar. Fay hatları, depremlerin meydana geldiği yerlerin belirlenmesinde önemli bir rol oynar ve dünya üzerinde birçok fay hattı bulunmaktadır.
DEPREM ÇANTASINDA NE OLMALI?
Deprem çantası, deprem anında ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin önceden hazırlanmış bir çantada toplanmasıyla oluşturulan bir acil durum çantasıdır. Deprem çantası, kişisel ihtiyaçlara ve bölgesel risk faktörlerine göre değişiklik gösterebilir, ancak aşağıdaki malzemeler genellikle içerir:
- Su ve yiyecek: En az üç günlük içme suyu ve dayanıklı ambalajlı yiyecekler, özellikle konserve, fındık, bar gibi enerji veren atıştırmalıklar.
- İlk yardım kitleri: Steril pedler, sargı bezi, yara bantları, ateş ölçer, ağrı kesici, antiseptik, elpen, maske ve benzeri malzemeler gibi temel ilkyardım malzemeleri.
- Giysiler: İklim koşullarına uygun giysiler (örneğin yağmurluk, termal kıyafet, şapka, elpen, çorap vb.), ayrıca rahat ve dayanıklı ayakkabılar.
- İletişim araçları: Radyo, cep telefonu ve şarj cihazları, yedek piller, fenerler ve benzeri aydınlatma cihazları, acil durum düdüğü veya benzeri sinyal cihazları.
- Önemli belgeler: Kimlik kartları, pasaportlar, tapu kayıtları, sigorta belgeleri ve diğer önemli belgelerin fotokopileri gibi belgelerin önceden hazırlanmış bir dosyası.
- Diğer malzemeler: Para, küçük bir çekiç, çakı, ip, uyku tulumu, çadır vb. gibi diğer pratik malzemeler.
Deprem çantası her zaman hazır olmalıdır ve düzenli olarak güncellenmeli, yenilenmeli ve kontrol edilmelidir.
Aile Bakanlığı Destek Mayıs 2023 ödemeleri! Son dakika... Tek tek açıklandı! |
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan 'Aile Destek Programı' için kara haber geldi! Acilen buraya bakın! |
Halkbank nakit ihtiyacı olanlara müjdeyi verdi! Başvuran anında krediyi alacak! |