Genel

600 Arap işadamı İzmir'e geliyor!

Türk-Arap ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) 1-4 Aralık tarihlerinde düzenleyeceği "2. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi" tanıtım toplantısı yapıldı. Zirveye 22 Arap ülkesinden katılacak temsilcilerle işbağlantıları kurulması hedeflendi


Türk-Arap ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) 1-4 Aralık tarihlerinde düzenleyeceği "2. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Zirvesi" tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya TURAB İzmir Şubesi Başkanı Sabuhi Attar, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı, İzmir İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal'ın yanı sıra Bahreyn Büyükelçisi Ebrahim Yusuf Al Abdullah, Fas Büyükelçilik Müsteşarı Taoufik Maazouzi ile Libya Büyükelçilik Müsteşarı Ali Wahid Abdessalam katıldı.


Helal gıda avantajı 

TURAB İzmir Şube Başkan Yardımcısı Çetin Güvercin, zirveye 22 Arap ülkesinden 600 Arap işadamının katılacağını söyledi. Güvercin, "Bu yılki zirveye 22 Arap ülkesinden bin 120'e yakın firma katılmak istedi. Ama buna ne bizim ekonomimiz ne de otelin kapasitesi yeter. Sayıyı 600 ile sınırladık" dedi. Attar da, "Arap ülkeleri ithalatının yüzde 80'inin gıda üzerine yapıyor. Helal ürün talebi de Arap ülkelerini Türkiye'ye yönlendiriyor. Bu avantajı iyi kullanarak ticaretimizi artırmamız gerekli. Eğer başarılı olursak İzmir Türkiye'nin gıda merkezi haline gelir. Açılışa Arap bakanların yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılmasını bekliyoruz" dedi. Bahreyn Büyükelçisi El Abdullah, "Ülkemiz yatırımcının gözdesi haline gelmiştir. Türk yatırımcıya ihtiyacımız var. Türk firmaları Bahreyn'de birçok uluslararası şirket ile buluşabilir. Özellikle bankacılık sektöründe yatırımlara açığız" diye konuştu. Libya Büyükelçilik Müsteşarı Abdessalam da, "İki ülke arasındaki ilişkiler 4 asıra dayanıyor. Libya'nın Türkiye yatırımları ise 10 milyar dolara vardı. Türk ve Libyalı yatırımcılar ticaret dünyasını iyi bilmektedir" dedi. Güldal ise, "İzmir uluslararası bir gıda merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Gıda izlenmesi ve kontrolü açısında Avrupa ülkelerinin çoğundan ilerdeyiz. Birçok ülkeye yaptığımız ihracatın Arap ülkelerine yapılmasından memnuniyet duyarız" dedi. 


"Arabistan ve Afrika öcü gibi gösterildi"

AK Parti İzmir Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Rıfat Sait, TURAB'ın başarısının Türk-Arap ortaklığına destek sağladığını söylerken, "İzmir, bir kesimin sürekli eleştirisi veya engellemesiyle karşı karşıya kalıyor. Hem iş yapmıyorlar hem de yaptırmıyorlar. Paranın rengi olmaz. İzmir'de birileri kendi çıkarları için engellemeler yapıyor. Kendi bindiğimiz dalı kesmeyelim. Sözümün kime gittiğinin iyi anlaşıldığını düşünüyorum. Burada sadece fuar yapılmıyor, kentimizin potansiyeli anlatılıyor. Müteahhitlikte ve gıda sektöründe çok iyiyiz. İzmir bir gıda kenti. Arap yatırımcıları ihmal ettik. Bize Arabistan ve Afrika yıllarca öcü olarak gösterildi. Bunları yapanların orada iş yaptığını gördük. Bu bölgeleri iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti yeni politikalarıyla o bölgelerde etkin hale geliyor" dedi. 


Yeni Asır