22 / 12 / 2024

600 bin riskli yapı stoku olan Bursa, konut ihtiyacı ve riskli binalar arasına sıkıştı!

600 bin riskli yapı stoku olan Bursa, konut ihtiyacı ve riskli binalar arasına sıkıştı!

Yaptığı açıklamada Bursa’da 600 bin riskli yapı stoku bulunduğunu dile getiren İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, kentsel dönüşüm yavaş ilerlediği gibi ihtiyaç duyulan yeni konut ihtiyaçlarını karşılayacak oranda imalat yapılmadığını söyledi.



Ülkemizde  6,7 milyon riskli yapının dönüşümü konusu pek çok defa dillendirilse de atılan adımlar sınırlı kaldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 600 bine yakın riskli yapı stoku olan Bursa’da da son dönemlerde yavaşlayan Kentsel dönüşüm çalışmaları olası deprem konusunu yeniden gündeme taşıdı. Riskli yapı stokunun kısa zaman çerisine dönüştürülmediği takdirde ülkenin beka sorunuyla karşı karşıya kalacağını anımsatan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Şeref Demir açıklamasında “Vatandaşın şu an içinde “devlet ya da birileri ömrünü tamamlanmış, riskli olan binayı mümkünse üstüne para versin veya metrekaresini artırsın. Bana bir dönüşüm yapsın” noktasında. Bu şekildeki bir kentsel dönüşümün olmayacağı herkes tarafından malum. Burada sosyal devlet ilkesi gereği ekonomik durumu iyi olmayan insanlara devlet destek verebilir” diye konuştu.


Ekonomim’den Ali Şahin imzalı habere göre yaptığı açıklamada riskli yapı stokunun bir an evvel bertaraf edilmesi gerektiğini dile getiren Şeref Demir, “Aksi takdirde kendi evlerimizin, iş yerlerimizin sağlam olması bizim güvende olduğumuz anlamı taşımıyor. Bizim o saatte nerede olacağımız meçhul. Bir fabrika yıkıldığı zaman zaten üretim de yapılmıyor. Yıkılmasa bile fabrikayı çalıştıracak bir personel bulamıyorsunuz. Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kentsel dönüşüm yavaş ilerlediği gibi ihtiyaç duyulan yeni konut ihtiyacını karşılayacak oranda imalat da yapılamıyor. 

600 bin riskli yapı stoku olan Bursa, konut ihtiyacı ve riskli binalar arasına sıkıştı!

Ülkemizin her sene 900 bin ile 1 milyon arasında yeni konuta ihtiyacı varken ruhsat sayıları 450 binlerde kaldı. Bursa özelinde düşündüğümüz takdirde her 25-30 bin göç alan aynı zamanda bir bu kadar da nüfusu artışı olan bir kentte mevcut olan riskli yapı stoku haricinde konut üretmeniz gerekiyor. Şu an ürettiğimiz konut, bu artan ve göç eden nüfusa yetecek miktarda değil. Eğer biz bir miktar yeni konut üretmiş olsaydık kısmen riskli yapıdan buraya insanları aktararak en azından bir kısmını güvene almış olacaktık” dedi.

YAPMAMIZ GEREKENDEN VAZGEÇMEMELİYİZ

Açıklamasında konsey olarak sektörün geleceğini yakından ilgilendiren ve Bursa’nın en önemli sorunlarının çözülmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde mükemmeli arama çabası var. Tabii bunu takdirle karşılıyoruz fakat bu mükemmeli ancak orta ve uzun vadeli projelerde hayata geçirebiliriz. Fakat öncesinde çok acil almamız gereken bazı önlemler var. Özellikle çok katlı ruhsatsız yapılaşmalarla, zayıf zeminde bulunan binaların kısa zamanda yenilenmesi gerekiyor. Burada sahadan gelen verilerle hareket ederek mükemmele ulaşamasak da en azından iyiyi ve yapabilecek olanları da ıskalamamamız gerekli. Daha önce yapılanlarda olumsuz taraflar veya yanlış uygulamalar olabilir. Fakat söz konusu bu yanlış uygulamalar var diye biz yapmamız gerekenden de vazgeçemeyiz” dedi.


KENTTE KONSENSÜS SAĞLANMALI

Açıklamasında kentteki 1/100000’lik plan çalışmalarının dönüşüm için önemli olduğunu fakat piyasadaki algının da doğru yönetilmesi gerektiğine değinen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, “Şu anda Bursa'daki yapı stokuna baktığımızda söz konusu  bu stokun önümüzdeki 5 sene içerisinde hızlı bir dönüşüme ihtiyacı var. Yani bizim inşaat sektöründeki projelerin büyük bölümü de bu alanda olacak. Burada önemli olan şeffaflık, adil olmak bir de beklentileri doğru bir biçimde yönetmek. Bu algıyı da sektörümüz yönetecek. Bir eşya yenilendiği zaman nasıl üzerine bedel ödenmesi gerekiyorsa konutta da bunun böyle olduğu anlatılmalı” diye konuştu.


Yaptığı açıklamada söz konusu sektörün yeni iş modellerine de ihtiyacı olduğunu dile getiren Burkay, “Organize konut bölgeleri bir anlamda da bunun için oldukça önemli bir proje. Birden fazla şirketin beraber çalışmasına imkan vererek hayata geçirilebilecek projeler bunlar. Burada önemli olan kentte bir konsensüs sağlamak” dedi.

 

Kırklareli ve Muğla'da imarlı arsalar satılıyor! Yatırımcılar bu tarihleri kaçırmayın! 

İV Kandilli 22 milyon TL'den başlayan fiyatlarla satışta! Yeni proje!

TOKİ’den 11 bin 750 TL taksitle 3+1 konut fırsatı için son gün bugün! Başvurular sona eriyor!


Geri Dön