Ulaşım

64. hükümet programındaki mega ulaştırma projeleri hayata geçecek!

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. hükümetin programını açıklandı. Programda başta İstanbul’da olmak üzere mega ulaşım projeleri yer aldı. İşte 64. hükümet programındaki büyük ulaştırma projeleri:

Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. hükümetin programını açıklandı. Programda başta İstanbul’da olmak üzere mega ulaşım projeleri dikkat çekti.İşte 64. hükümet programında olan büyük ulaştırma projeleri:


MEGA ULAŞIM PROJELERİ HAYATA GEÇECEK

 

"İstanbul Boğazı'nın altından iki defa tünel yapmak yerine dünyada bir ilk olmak üzere tek geçişte tek tünel halindeki karayolu ve metro geçişlerini kapsayan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'ni tasarlandı."

 

"Günde 6,5 milyon vatandaşın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistem birbirine bağlayacak, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin YİD modeli ile yapımına başlanacak."

 

KANAL İSTANBUL PROJESİ DEVAM EDECEK

 

"2011'de duyurulan Kanal İstanbul Projesi'nin çalışmalarına devam ediliyor."

 

"Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesi, YİD modeliyle, etaplar halinde gerçekleştirmek üzere proje çalışmaları başlatıldı."

 

ŞEHİR İÇİ PROJELER TAMAMLANACAK

 

"Başta İstanbul olmak üzere raylı sistem yatırımlarına hızla devam edeceğiz. Ankara'da Tandoğan-Keçiören, AKM-Gar-Kızılay, İstanbul'da Levent-Hisarüstü, Üsküdar-Ümraniye-Dudullu, Kartal-Kaynarca, kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey, Bakırköy-Kirazlı, Kaynarca-Sabiha Gökçen, Marmaray Raylı Sistem Projelerini, Antalya havalimanı-expo, projelerini tamamlanacak."


Milliyet



64. Hükümet programında inşaat ve müteahhitliğe yer verildi!





Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


64. Hükümet'in programı Başbakan Davutoğlu tarafından Meclis Genel Kurulu'na okundu. Programda, seçim sürecinde dikkat çeken asgari ücret, kıdem tazminatı, taşeron işçiler gibi konulara öncelik verildiği dikkat çekti.


Ahmet Davutoğlu’nun programına gerçekleştirilmesi hedeflenen ekonomik programda öne çıkan maddeler şöyle oldu:

 

Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi alınacak tedbirlerle yükseltilecek. Bu çerçevede; Temmuz ayında emekli maaşlarına rutin olarak yapılan artıştan sonra maaşı 1.000 liranın altın­da kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri seyyanen 100 lira zam yapıldı. Maaşı 1.000 lira ile 1.100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da 1.100 liraya tamamlandı. Bu artıştan emeklilerin yaklaşık yüzde 55’inin istifade etmesini sağlandı. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek. 


Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sos­yal taraflarla diyalog içinde gerekli düzenlemeleri yapılacak


Yabancıların çalışma izinleri ile ilgili süreçleri basitleştirilecek.


Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 15 ora­nında Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni yüzde 10’a indirildi. 630 binden fazla emeklimizin yararlandığı bu düzenlemeyle emeklilerimizin aylıklarına ortalama en az 50 liralık ayrıca bir artış sağlandı. Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilen Bağ-Kur Sigortalısı olan esnafımızın emekli ay­lıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi’ni önümüz­deki dönemde tamamen kalkacak. 



ASGARİ ÜCRET İÇİN 1300 LİRA TEKLİF EDİLECEK


Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif sunulacak. Yapılan işin teh­like sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak.


51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Pri­mi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu kaldırılacak. Bu imkândan 251 bin küçük işletmenin yararlanmasını sağlanacak.



MUHTARLARIN MAAŞI DA ARTACAK


Muhtarlarımızın 950 TL olan maaşını 1.300 TL’ye yükselecek.


65 yaş aylığı alan yaşlılarımızın kimin yanında yaşarsa yaşasın kesinti olmadan maaşını almasını sağlanacak. 



POLİSLERLE İLGİLİ EK GÖSTERGELER ARTACAK


Polislerin 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkacak. Polislerin emniyet hizmet tazminatını yüzde 25 artacak. Böylece maaşlarında 240 lira ile 580 lira arasında artış olacak.



UZMAN ERBAŞLARIN EK GÖSTERGELERİ DE ARTACAK


Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergelerini 3000’e çıkacak.



ER VE ASKERİ ÖĞRENCİLERİN HARÇLIĞI ARTACAK


Er ve Erbaşların harçlığını 30 liradan 100 liraya yükselteceğiz. Askeri öğrencilerin harçlığı da 400 TL olacak. Astsubay emeklilerinin 2003 öncesi ve sonrası oluşan farkın kapatılmasına yönelik intibakları sağla­nacak.



GENEL SAĞLIK SİGORTASI ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK


Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeleri gözden geçirilecek ve siste­min etkinliği ve verimliliğini artırılacak.


İstihdam edilmeleri halinde, sosyal destek alan vatandaşların sigorta primi işveren desteğini devlet tarafından karşılanacak.


TOKİ eliyle emeklilerin uygun koşullarla konut sahibi olması sağlanacak.  



ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI


-64. Hükûmet döneminde de ekonomide temel prensip, enflasyo­nun kalıcı bir biçimde düşük tek haneli oranlara çekilmesi.  Bu dönemde de para politikası, finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla uygulayacağımız büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.


-Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam ede­cek. Enflasyon hedefleri, hükûmet ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek.



MERKEZ BANKASI VURGUSU


Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecek.



TASARRUFA ÖNEM VERİLECEK, ALTIN BANKACILIĞINA ÖNEM VERİLECEK


Uzun vadeli tasarrufları teşvik etmek üzere, özel amaçlı tasarruf meka­nizmaları geliştirilecek. 


Altın bankacılığı başta olmak üzere, altın şeklinde tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için çeşitli mekanizmalar geliştireceğiz.



BES’TE KESİNTİ ORANLARI ULUSLARARASI DÜZEYE GÖRE BELİRLENECEK


Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız ve sistemde “otomatik katılım sistemi” pilot çalışması yapılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli (bir yılı aşan) özel sağlık sigortalarının geliştirilmesini sağlanacak.


Kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı kampanyası yürütülecek.



ÇİFTÇİLERE YEMDE KDV KALDIRILACAK, KARŞILIKSIZ DESTEK VERİLECEK


Yemde ve gübrede KDV’yi kaldırılacak.


Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.



GAP’A ÖNEM VERİLECEK


GAP’ta büyük oranda tamamlamış olan ana kanallar sonrasın­da şebeke inşaatlarına daha da hız verilecek. Orta vadede, GAP sulamalarının tamamı olan 10 milyon 580 bin dekarın tamamını sulamaya açmak hedefleniyor. Sulamalar tamamladığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden bir ‘üretim ve ihracat merkezi’ haline gelecek.



TANAP VE TAP TAMAMLANACAK


Azerbaycan ile hükûmetler arası anlaşmayla imzalanan, Trans-A­nadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’ni bu dönemde hayata geçirilecek.


Trans Adriatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’yle (TAP) doğalgazın Yu­nanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaşması, Irak-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’yle de Türkiye ve Avrupa için gaz alışı gerçek­leşmesi hedefleniyor.



ARTVİN BARAJI TAMAMLANACAK


270 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 3’ncü yüksek barajı olacak Artvin Yusufeli Barajı’nı tamamlanacak.


MEGA ULAŞIM PROJELERİ HAYATA GEÇECEK


İstanbul Boğazı’nın altından iki defa tünel yapmak yerine dünyada bir ilk olmak üzere tek geçişte tek tünel halindeki karayolu ve metro geçişlerini kapsayan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’ni tasarlandı. Günde 6,5 milyon vatandaşın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistem birbirine bağlayacak, Boğaziçi ve Fa­tih Sultan Mehmet Köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin YİD modeli ile yapımına başlanacak.



KANAL İSTANBUL PROJESİ DEVAM EDECEK


Yüzyılın en büyük projelerinden biri olacak olan Kanal İstanbul Projesi’nin çalışmalarına devam ediyoruz.


Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesi, YİD modeliyle, etaplar halinde gerçekleştirmek üzere proje çalışma­ları başlatıldı.



ŞEHİRİÇİ PROJELER TAMAMLANACAK


- Başta İstanbul olmak üzere raylı sistem yatırımlarına hızla devam edeceğiz. Ankara’da Tandoğan-Keçiören, AKM-Gar-Kızılay, İstanbul’da Levent-Hisarüstü, Üsküdar-Ümraniye-Dudullu, Kartal-Kaynarca, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey, Bakırköy-Kirazlı, Kaynarca-Sabiha Gökçen, Marmaray Raylı Sistem Projelerini, Antalya havalimanı-expo, projelerini tamamlanacak.



BİLİM DESTEKLERİ OLACAK


Her yıl 100 milyar TL’yi aşan kamu alımları, Ar-Ge ve yenilik fa­aliyetlerine katkı sağlayacak; yeniliği, yerlileştirmeyi, teknoloji transferini ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek etkili bir politika aracına dönüştürülecek. Bu kapsamda kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payını artıracağız. Uluslararası doğrudan yatırımları daha fazla cezbedeceğiz.



4.5G ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILACAK


4,5 G mobil elektronik haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını sağlanacak. 4,5 G mobil elektronik haberleşme altyapısına yönelik Ar-Ge çalışmalarını ve ekipmanlarının yurt içinde üretilmesini teşvik edilecek. 5 G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge ça­lışmaları desteklenecek.



YERLİ CEP TELEFONU ÜRETİLECEK


Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli yenilikçi çözümlerin yaygınlaşmasında elektronik sektörünün üretici olarak yer almasını destekleyeceğiz. Yerli cep telefonu üretilmesini sağlayacağız.



Cumhuriyet





Haber Bor'un Sesi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümet'in tam anlamıyla bir reform hükümeti olacağını ifade ederek "Dünyanın ve ülkemizin değişen şartları ve 2023 Vizyonu'muz çerçevesinde, kritik alanlarda yapacağımız reformlar ile milletimizin bize verdiği emanete en güçlü şekilde sahip çıkacağız" dedi. 


Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümet'in tam anlamıyla bir reform hükümeti olacağını ifade ederek "Dünyanın ve ülkemizin değişen şartları ve 2023 Vizyonu'muz çerçevesinde, kritik alanlarda yapacağımız reformlar ile milletimizin bize verdiği emanete en güçlü şekilde sahip çıkacağız. Bugünün ihtiyaçlarına cevap vermenin ötesinde, başta çocuklarımız ve gençlerimiz için olmak üzere, geleceğin Türkiye'sini inşa edeceğiz" dedi. Program kapsamında 6 temel alanda reformlar yaygınlaştıracak. Programın 6 temel alanının 3 tanesi ekonomiyi yakından ilgilendiriyor. 


Eylem planlarına 3 aylık takip 

Bütün reformlar, vaatler ve projeler belirli bir takvime bağlanıyor. Hesap verebilirliği sağlayacak olan eylem planları vatandaşla paylaşılacak. 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içinde ayrıntılı ve şeffaf bir şekilde nelerin yapılacağını içeren eylem planı uygulamanın etkinliği ve takibi bakımından da sağlam bir zemin oluşturacak. 


Üç çocuk ve üzerine 600 TL

'Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Öncelikli Dönüşüm Programı' hayata geçiriliyor. Program kapsamında çalışanlann doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirmek üzere Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılacak. Bütün annelere 'Doğum Hediyesi' programı kapsamında, ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve üzerinde çocuklar için 600 TL ödemenin yapılmasına imkan verecek hukuki ve kurumsal düzenlemeler yerine getirilirken, yeni dönemde uygulama etkinleştirilecek. 

Evlenen gence çeyiz hesabı Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla tasarlanan çeyiz hesabı uygulamaya geçiriliyor. Aile ve iş hayatının uyumunun güçlendirilmesi için farkındalığın artırılması sağlanacak. Okul saatleri çalışma saatleriyle uyumlu hale getirilecek. Yoksulluğu azaltma ve sosyal koruma politikaları sürdürülecek. 

Sosyal hizmet ve yardım kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliği artırılıyor. Bu kapsamda Aile 

Bilgi Sistemi kurulacak. 


Yem ve gübrede KDV kalkıyor 

İstihdam teşvikleri basit ve daha anlaşılır hale getirilecek. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. Kadın girişimcilere 100 bin TL kredi Kadın istihdamının artırılmasına yönelik yeni çalışma modelleri oluşturulacak. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak. Kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlamaya devam edilecek. 


Gençlere 50 bin TL karşılıksız kredi 

Genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda programlar düzenlenecek. Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak, geliştirmek isteyen gençlere ayrıca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. İlk kez iş bulan her gencin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak. 


Gençlerin primini devlet karşılayacak 

Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Ayrıca, gençlerin genel sigorta borçları sıfırlanacak. Esnek çalışma biçimlerini geliştirerek gençlerin istihdama katılımının önü açılacak. Öğrenim gören gençlerin pasaport harcı da kaldırılacak. 


Öğrenci bursu 400 TL 

Gençlerin daha donanımlı hale gelmesi için yüksek lisans ve doktora programları için yurtdışına gönderilen öğrenci sayısı artırılıyor. Üniversite yurtlarının kapasitesi artırılırken standartlar da geliştirilmeye devam edecek. Müracaat eden ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs, talep eden diğer tüm öğrencilere de kredi verilecek. Öğrencilerin 330 TL olan bursu 400 TL olacak. 


Kıdem tazminatı müjdesi 

Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde düzenleme yapılacak. Özel sektör işletmelerinde eğitim birimleri kurulması teşvik edilecek. Özel sektör, meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşlarının meslek eğitim vermeleri ödendirilecek. 


Emekliye yıllık 1.200 TL 

Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi yükseltilecek. Tüm işçi ve Bağkur emeklilerine önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek. 

Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 10 oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi daha da düşürülüyor. Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen Bağkur sigortalısı olan esnafın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi kaldırılacak. TOKI eliyle emekliler uygun koşullarla konut sahibi yapılacak. 


Asgari ücret 1.300 TL 

Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1.300 TL'ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunulması hükümet programında yer aldı. Yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. 51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor. Bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanmasını sağlanacak. 


Polis, muhtar ve erbaş maaşı artıyor 

Muhtarlann 950 TL olan maaşı 1.300 TL'ye yükseltiliyor. 65 yaş aylığı alan yaşlıların kimin yanında yaşarsa yaşasın kesinti olmadan maaşını alması sağlanacak. Polislerin 2200 olan ek göstergeleri 3000'e çıkarılacak. Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak. Böylece maaşlarında 240 lira ile 580 lira arasında artış olacak. Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000'e çıkarılacak. Er ve erbaşların harçlığı 30 liradan 100 liraya yükseltilecek. Askeri öğrencilerin harçlığı da 400 TL olacak. 


Milli enerji yatırımına destek 

Enerji sektöründe girdi mahiyetinde olan ve üretilmesi yüksek katma değer sağlayacak hedef ürünler listesi çıkarılarak bunların üretimine yönelik yatırımlar desteklenecek. Rüzgar, güneş, hidroelektrik gibi alternatif enerji kaynakları üreten tesislerde kullanılan, makine ve teçhizatın yurtiçi üretiminin payı artırılacak. MTA'nın yurtdışında da madencilik faaliyeti yapabilmesi sağlanacak. Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimi gerçekleştirilecek. Başta finansal ortamı iyileştirmeye yönelik olmak üzere yerli makine üreticilerinin rekabet gücünü artıracak mekanizmalar oluşturulacak. 


Ev almak isteyene yüzde 15 katkı 

Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşa yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için maddi yük olan yürürlükteki dövizli askerlik bedeli 6 bin Euro'dan bin Euro'ya düşürülüyor. Türkiye'den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki emeklilerin bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilmeleri için ikili anlaşmalarımız çerçevesinde çalışma yapılacak. 


Fon'dan 20 milyar TL Hazine kefaleti 

Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 Milyar TL tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önü açılıyor. 'İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Öncelikli Dönüşüm Programı hayata geçirilecek. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamaları kaldırılacak. 


Yüksek teknolojiye vergi teşviki 

Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştirerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Düzenleme ile yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek vergi teşvikleri getirilecek. Kayıt dişiliğin azaltılması, yatırım ve üretim üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve mükerrerliklerin önlenmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu gözden geçirilecek. Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştırılarak sistemde "otomatik katılım sistemi" pilot çalışması yapılacak. 


3. nükleer santrale başlanılacak 

Mega projeler hızla devam edecek Bölünmüş yol uzunluğu 30 bin kilometreye çıkarılacak. Yeni otoyollar inşa edilecek. Körfez Geçiş Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yer aldığı güzergahın da yapımına başlanılacak. Böylece Otoyollar ve köprülerle çevrilmiş Marmara Ringi oluşturulacak. Kanal İstanbul Projesi çalışmaları devam edecek. Ankara ve İstanbul arasını 1.5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesi çalışması hız kazanacak. Milli demiryolu sanayi geliştirilerek. Milli Bölgesel uçak yapımına başlanılacak. Türksat 6A uydusu üretimi tamamlanacak. 5G altyapısına ilişkin ArGe çalışmaları desteklenecek. Mersin Akkuyu ve Sinop'ta olmak üzere 2 adet nükleer santralin yapılması için anlaşmanın imzalandığına dikkat çekilen hükümet programında bu iki santrale ek olarak görüşmelerin yürütüldüğü 3. santralin yapımına da başlanacağı belirtildi. Tüm illerde konut sektörüne doğal gaz iletiminin tamamlanmasını planlanırken, doğal gaz depolama kapasitesi de artırılacak. Bu kapsamda, yapımı devam eden Tuz Gölü Yeraltı Depolama Projesi tamamlanacak. TANAP Projesi hayata geçirilecek. IrakTürkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'yle de Türkiye ve Avrupa için gaz alışı gerçekleşecek. Kaya gazında araştırma yürütülecek. 


Bor'un Sesi Gazetesi