64 şirket 2018 yılında 1.153 yeni mağaza açacak!
ABD’den Çin’e, Rusya’dan Endonezya’ya kadar dünyanın pek çok noktasına yayılan Türk markaları yurtdışında hedef büyüttü.
Türk perakendecileri, yurtdışında daha çok franchising yoluyla büyümeyi tercih ediyor. Büyümeyi devam ettirmek, kâr marjlarını artırmak ve riski dağıtmak için yurtdışına odaklanan 64 Türk markası, 2018 sonuna kadar farklı ülkelerde bin 153 yeni mağaza açmayı hedefliyor.
Ekonomist Dergisi'nden Burcu Tuvay ve Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre; Türkiye’de son yıllarda en hızlı büyüme franchising alanında yaşanıyor. Pek çok perakendeci kendi mağazalarını açmaktan ziyade franchise vererek büyümeyi tercih ediyor. Öte yandan son dönemde Türk perakendecileri yurtdışında da büyüme atağına geçmiş durumda. Türk perakendicileri yurtdışında da daha çok franchise vererek yol alıyor.
Yaptığımız araştırmaya göre şirketlerin önemli bir kısmı yurtdışında master franchising vererek büyümeyi tercih ediyor. Ülkeyi tanıyan güçlü bir ortak büyüme sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri. Son birkaç yıldır yurtdışında atağa kalkan şirketlerin her biri ülkeye ve koşullara göre farklı bir strateji izliyor. 2018 yılında 64 şirket, bin 153 mağaza açmaya hazırlanıyor. Bu şirketlerin 2017 sonu itibarıyla yurtdışında 3 bin 840 mağazası bulunuyor. Yani oransal olarak yüzde 30’luk bir büyüme hedefinden bahsetmek mümkün.
YURTDIŞINA AKIN VAR
Türkiye’de 2000’li yıllarda başlayan markalaşma ve mağazalaşma atağı yurtdışına sıçradı. Son yıllarda yurtdışına açılan markaların başarısı pek çok şirketin cesaretlenmesini sağladı. ABD’den Çin’e kadar dünyanın pek çok ülke- sinde artık Türk markalarını kendi mağazalarıyla görmek mümkün. LCWaikiki, Koton, Penti gibi hazır giyim markalarının yanı sıra mobilyadan yeme-içmeye farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok şirket yurtdışında büyümeye hazırlanıyor.
Son dönemde iç pazarda yaşanan sıkıntılar da şirketlerin yurtdışına daha fazla odaklanmaya başlamasına neden oldu. Kur baskısı ve artan rekabetle birlikte kâr marjları gerileyen perakendeciler yurtdışına açılarak hem büyümeyi devam ettiriyor hem de iç pazardaki riski dağıtma imkanı buluyor. Hem global vizyonları hem de yurtdışındaki yatırım fırsatları çerçevesinde mağazalaşma yatırımlarını şekillendiren perakendeciler, son dönemde iç pazarda yaşanan sıkıntıların da etkisiyle yurtdışıda şansını deniyor.
Türkiye’de pazarın ulaştığı doygunluk da perakendecilerin yurtdışına yönelmesinde en önemli nedenlerden olarak öne çıkıyor.
100 MARKA YURTDIŞINDA
Rakamlar da yurtdışı büyümesini net bir şekilde ortaya koyuyor. Birleşmiş Markalar Derneği’ne (BMD) bağlı 100 markanın 108 ülkede 3 bin 150 mağazası ve 11 bin 500’e yakın satış noktası bulunuyor.