6.5 milyon konuta şerh yolda!
Dönüşümün ikinci dalgasını oluşturan şahsi konutlarda, riskli binaların tespiti yapılıp şerhler tapuya işlenmeye başlandı
Önümüzdeki 20 yıllık sürede, sorunlu 6.5 milyon konuta bu tür uygulama yapılacak
Tüm Türkiye’de 5 Ekim’de başlayacak dönüşümün ikinci dalgası için hazırlıklar hızlandı. Bu kapsamda risk taşıyan konutlarla ilgili işlemler de hızlandı. İstanbul’da 3’üncüsü gerçekleştirilen ‘Kentsel Dönüşüm Sektör Buluşmaları’ toplantısında kentsel dönüşüm masaya yatırıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye genelinde 6.5 milyon konutun yıkılıp yerine yenilerinin yapılacağını kaydetti.
2B’den para gelmiyor
Dönüşüm için kasada olan para miktarı konusunda da bilgi veren Bayraktar, döner sermayeden 400 milyon liraya yakın bir paranın kasalarına gireceğini, bunun 250 milyon lirasının yüzde 15 kesintiyle kendilerine ulaştığını söyledi.
Bayraktar, 2B’den dolayı dönüşüm bütçesine aktarılacağı dile getirilen paranın ise kasalarına girmeyeceğini, yeni kaynaklar oluşturulacağını kaydetti.
Alınıp satılamayacak
Bakanlığın kasasında bulunan paranın 150 milyon lirası ise kentsel dönüşümde kira yardımlarına ve evi dönüştürülen kişilerin bankadan kredi çekerek ev almaları durumunda faizin sübvanse edilmesinde kullanılacak.
Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Gürgen'de, ikinci aşamada konutların dönüşümüne başlayacaklarını bunun için ise riskli binaların tespit edilip çok sayıda konutun tapusuna şerhlerin işlendiğini söyledi. Bu tür tapu sayısını rakamsal olarak vermenin mümkün olmadığını belirten Gürgen, “Riskli olan bütün binaların tapusuna şerh konulacak” dedi.
Türkiye’de 6,5 milyon konutun risk altında olduğu düşünüldüğünde şerh konacak konut sayısı milyonları bulacak. Şerh konan konutlar hiç bir şekilde alınıp satılamayacak
2 yılda kendini gösterecek
Erdoğan Bayraktar, İstanbul’un konut stokunun 4 milyonu aştığını belirtti. Bayraktar, “Bu konutların en az yarısının elden geçmesi gerekiyor. Elden geçeceklerin içinde de en az yarısının yenilenme ihtiyacı bulunuyor. 2 yıl içinde yaptıklarımız net olarak görünmeye başlayacak. Bu iş 20 yıl içinde de bitecek” dedi.
İstanbul için 30 bin konut
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, rezerv alanları tespit ettiklerini ve tespit edilen rezerv alanlara dönüşüm için konutlar yapacaklarını söyledi. Talebi karşılamak için ilk etapta 7 bin konut üretmeyi planladıklarını belirten Kurum, toplamda 30 bin konut üretebileceklerini de kaydetti.
EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ