Ekonomi

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteğine kaç lira zam geldi? Temmuz zamlı maaşlar kaç TL oldu? İşte o maaşlar

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği ödemelerine de Temmuz zammı yapıldı. Peki 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği ne kadara yükseldi? 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği kaç lira yapıldı? İşte kalem kalem Temmuz zamlı maaşlar... Söz konusu ödemelerin alınması için gelir şartı asgari ücret baz alınarak belirlenirken, ödeme tutarı da memur maaş katsayısına göre belirli dönemlerde yükseliyor

Devlet tarafından, yeterli gelire sahip olmayan, yaşlı veya sağlık sorunları olan vatandaşlar ve aileler için her ay düzenli destek ödemeleri gerçekleştiriliyor. Söz konusu ödemelerin alınması için gelir şartı asgari ücret baz alınarak belirlenirken, ödeme tutarı da memur maaş katsayısına göre belirli dönemlerde yükseliyor. Milyonlarca çalışan ve emeklinin maaşında olduğu gibi sosyal destek ödemelerine de 1 Temmuz itibariyle zam geldi. 

 

Engelli ve yaşlı vatandaşların toplumsal hayata katılımı ve bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilmesi için sosyal ödeme destekleri sağlanıyor. Bu kapsamda,  yaşlı ve engelliler ile bu durumda olup da bakıma ihtiyacı olanlara destek sağlayan akrabalar için de devlet desteği veriliyor. Devlet tarafından sağlanan bu desteklere, Temmuz itibariyle milyonlarca çalışan ve emeklinin maaşında olduğu zam uygulandı. Zamlı 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği ödemeleri hesaplara yatmaya başladı. 

Peki 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği ne kadara yükseldi? 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteği kaç lira yapıldı? İşte kalem kalem Temmuz zamlı maaşlar...

MAAŞLARA YÜZDDE 41,69 ORANINDA ZAM 

Son senelerde dikkatleri en çok çeken sosyal destek ödemesi 65 yaş aylığı oluyor. 65 yaş aylığının mevzuattaki ismi 2022 aylığı olarak belirtiliyor. Yaklaşık 850 bin vatandaş, 65 yaş aylığından faydalanıyor. 65 yaş aylığı, 30 Haziran tarihine kadar 1.084 TL şeklinde ödeniyordu.

 

Memur maaşlarına yapılan yüzde 41,69 oranındaki yükselişle birlikte 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 65 yaş aylığı da zamlandı. 65 yaş aylığı 1.084 TL'den 1.537 TL'ye yükseldi. 65 yaş aylığı almak isteyen vatandaşların, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (kaymakamlık) aracılığıyla başvuruda bulunması gerekiyor. 

 

Posta'da yer alan habere göre; 65 yaş aylığından faydalanabilmek için ‘yaş’, ‘gelir’ ve ‘sosyal güvence’ olmak üzere 3 şart bulunuyor. Asgari ücretin yükselmesi, 65 yaş aylığı alınabilmesinin gelir koşulunu etkiliyor. Temmuz ayına kadar anedeki kişi başına gelirin 1.417 lira olup olmadığına dikkat edilirken, 4.253 liradan 5.500 liraya çıkan asgari ücrete paralel olarak; gelirin 1.833 lirayı geçip geçmeyeceği belirleyici olacak. Böylece gelir sebebiyle 65 yaş aylığı alınması kolaylaşacak. 

ENGELLİ AYLIĞI KAÇ LİRAYA YÜKSELDİ? ENGELLİ AYLIĞINA NE KADAR ZAM GELDİ? 

Başkasının yardımı olmadan hayatını sürdüremeyecek derecede en az yüzde 70 engelli olan 18 yaşını geçmiş,  65 yaşından küçük yoksul vatandaşlara aylık ödenen 1.291 lira tutarındaki destek, 2022'yle beraber 1.840 liraya yükseldi. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen yüzde 40-69 oranında engelli yoksul vatandaşlara sağlanan aylık maaş da 859 liradan 1.227 liraya yükseldi. 

18 yaşından küçük, en az yüzde 40 oranında engelli çocuğu olan yoksul ailelere sağlanan aylık ödemeler de 859 liradan 1.227 liraya ulaştı. Engelli aylığı bağlanacak kişinin yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelirin 1.833 lirayı aşmaması gerekiyor. 

Öte yandan, bakıma muhtaç engellilerin özel bakım merkezlerinde bakımı için ödenen destek de memur zammıyla beraber 4.694 liradan 6 bin 665 liraya çıktı.

EVDE BAKIM DESTEĞİ TEMMUZ ZAMMIYLA KAÇ LİRA OLDU? 

Hasta ya da ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabalara destek olunması için her ay düzenli şekilde evde bakım yardımı ödeniyor. Evde bakım maaşı da 6 ayda bir memur maaş katsayısındaki yükselişle paralel artıyor. 

1 Ocak itibarıyla 2 bin 345 lira şeklinde belirlenen evde bakım maaşı, 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla 3 bin 336 liraya ulaştı. Evde bakım desteği ödemeleri her ayın 15’i ile 31’i arasında ödeniyor. 

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK? 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da yaptığı açıklamada  Kurban Bayramı sebebiyle Temmuz'a ilişkin belirli sosyal yardım programları ödemelerinin öne çekildiğini açıkladı. Yaptığı açıklamada Temmuz ayında yaklaşık 835 milyon lira tutarında yaşlı aylığı ödemesi gerçekleştireceklerinin altını çizen  Bakan Yanık, yaklaşık 658 milyon TL engelli aylıklarını da hak sahiplerinin hesaplarına yatıracaklarına da vurgu yaptı. Yanık, "Bakıma ihtiyacı olan ağır engelli vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla bu ay toplam 1 milyar 296 milyon TL evde bakım yardımını Kurban Bayramı öncesinde hesaplara yatırdık" şeklinde konuştu. Yanık, Kurban Bayramı öncesinde sosyal ve ekonomik destekten (SED) yararlanan yaklaşık 147 bin çocuk için ailelerin hesaplarına toplamda 336 milyon TL yatırılacağını da belirtti.

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım desteğinde bayram müjdesi geldi! Hesaplara yatıyor! İşte zamlı maaş tablosu!

Emekli maaşı promosyonları açıklandı! Hangi banka ne kadar promosyon verecek? İşte Ziraat Bankası, ING, TEB...

Emekli olacaklar bu formüle dikkat! Emekli maaşı nasıl yükseltilir? İşte yüksek emekli maaşı şartları...

Emekli maaş farklarında son dakika! SSK ve memur emekli maaş farkları ne zaman yatacak? İşte Temmuz zammı ödeme tablosu!