Ekonomi

65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığına Temmuz zammı geliyor! Geri sayım başladı! Hangi maaş kaç TL olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararının ardından 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığına da zam gelecek. Peki 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığı kaç TL olacak? 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığına ne kadar zam gelecek? İşte o hesaplamalar... Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanarak oy birliğiyle yeni asgari ücreti tespit edecek

Türkiye’de sayıları 6 milyona yaklaşan asgari ücretliler için bugün zam oranının belirlenmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması öngörülüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanarak oy birliğiyle yeni asgari ücreti tespit edecek. 

2022 yılı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 50 zam uygulandığını açıklamıştı. Aradan 6 ay geçmesinin ardından, yükselen enflasyon rakamları sebebiyle asgari ücrete yeniden zam yapılması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu tekrar toplanma kararı verdi. 

 

Asgari ücretin yükselmesiyle beraber bazı kalemlerde değişiklikler yaşanacak. Bunların başında işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve Bireysel Emeklilik kesintileri farklılaşacak. 

Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’lık kısmı kadar işsizlik maaşı veriliyor. En çok işssizlik ödeneği aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'lik kısmı aşamıyor. Mevcut olarak işsizlik maaşı en düşük 1986 TL, en yüksek de 3.972 TL şeklinde veriliyor. Açıklanacak yeni rakamla beraber işsizlik maaşları da netleşecek. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararının ardından 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığına da zam gelecek. 

Peki 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığı kaç TL olacak? 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığına ne kadar zam gelecek? İşte o hesaplamalar...

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın aktardığına göre; 65 yaş aylığına yapılacak zam tutarı, 2022 asgari ücret maaşının belirlenmesinden sonra açıklanmıştı ve  1.296 lira olmuştu. Yeni asgari ücretle beraber 65 yaş aylığı da değişecek ve zamlanacak. 

 

ENGELLİ MAAŞI 

2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği olan kişiler için 865 TL, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için 1.298 TL, engelli yakını aylığı da 865 TL olarak belirlendi. Asgari ücrete gelen zamla bu tutar da yükselecek. 

TAZMİNAT TAVANI DA ARTACAK 

Asgari ücretin brütü 5004 lira, neti ise 4253 TL olarak belirlenmişti.  Asgari ücretli bir çalışan 1 senelik çalışmasının karşılığında 5004 TL kıdem tazminatı hakkına sahipti. Yeni asgari ücretle birlikte bu tutarda da artış yaşanacak. Örnek vermek gerekirse 10 senedir asgari ücretli olarak aynı iş yerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 50040 TL oluyordu.

65 YAŞ AYLIĞI, EVDE BAKIM DESTEĞİ, ENGELLİ AYLIĞI KAÇ TL OLACAK? 

65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığı için bazı hesaplamalarda gündeme geldi. İşte o hesaplar

65 yaş aylığı: 1.084 TL'den 1.500 TL'ye,
Evde bakım desteği: 2.354 TL'den 3.250 liraya ulaşacak. 

Memurlar dört gözle bekliyor! Temmuz zammıyla en düşük memur maaşı kaç lira olacak? Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

Asgari ücret zammında son dakika! Asgari ücret Temmuz zammı bugün mü açıklanacak? Asgari ücret ne kadar olacak?

Elinde çeyrek altın ve gram altını olanlar dikkat! Altında son dakika gelişmesi! Altın bugün bu kadar olacak!

Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? 2022 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar oldu?