Ekonomi

65 yaş aylığı şartları değişti mi 2023? 65 yaş aylığı ne kadar oldu?

65 yaş aylığı diğer adıyla yaşlılık maaşı alanlar araştırmalara başladı. 65 yaş aylığı ne kadar oldu? İşte detaylar!65 yaş maaşını alanlar 2023’te ne kadar zamlı maaş alacaklarını araştırırken, bu maaş türü için başvuru yapmamış olanlarda istenilen şartları araştırmaktadır

Her maaş türünde olduğu gibi 65 yaş aylığı almak için de belli başlı kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. 65 yaş maaşını alanlar 2023’te ne kadar zamlı maaş alacaklarını araştırırken, bu maaş türü için başvuru yapmamış olanlarda istenilen şartları araştırmaktadır. İşte 65 yaş aylığına dair merak edilen tüm ayrıntılar…

65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU? 2023 YILINDA 65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

65 yaş (yaşlılık) maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu konuda Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakanlık tarafından ihtiyaç sahipleri için sunulan sosyal yardımlarla ilgili zamları geçtiğimiz ay açıklamıştı.

Bakan Yanık, konuya ilişkin, 2023 yılında toplumu kapsayan sosyal hizmetlere ve yardımlara dair kapasite ve hizmetlerini iyileştirmeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

65 yaş aylığı hesaplanırken memur maaşı değil asgari ücret göz önüne alınıyor. Bakan Derya Yanık, söz konusu açıklamasında yaşlılık aylığı şeklinde de bilinen 65 yaş maaşının 1.536 liradan 1.997 liraya yükseltildiğini vurguladı. Öte yandan yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1226 TL'den 1594 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 1840 TL'den 2 bin 392 TL'ye yükseldiğini de açıklamasında belirtti.

YAŞLILIK MAAŞI HANGİ AYLARDA YATACAK?

Yaşlılık maaşı olarak da bilinen 65 yaş aylığı ödemeleri bir yılda Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında olmak üzere üçer aylık dönemler halinde hesaplara yatırılmaktadır. Yaşlılık maaşı ödemeleri her ay yapılmaz.

YAŞLILIK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

-65 yaşını doldurmuş olunmalıdır,

-Sosyal Güvenlik Kurumundan yani SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR’dan gelir ve aylık hakkından faydalanmayanlar kişiler başvuru yapabilir,

-Tüm bunlara ek olarak da Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,

-2022 sayılı Kanunda açık bir şekilde belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valilikler, Kaymakamlıklar tarafından tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuruda bulunabilir.