Emlak Terimleri

65 yaş üstü tapuda satış yapabilir mi?

Tapuda satış işlemi yapacak olan vatandaşlar sağlık raporu zorunluluğunun olup olmadığını merak ediyor. Peki, 65 yaş üstü tapuda satış yapabilir mi? Sağlık raporu zorunlu mu?Konut, arsa, arazi ve işyeri gibi tüm taşınmaz malların tapu kayıtları ilgili tapu dairelerinde kayıt altında tutuluyor

Gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını satılığa çıkarıp alıcı bulduktan sonra diğer tüm resmi işlemler tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Konut, arsa, arazi ve işyeri gibi tüm taşınmaz malların tapu kayıtları ilgili tapu dairelerinde kayıt altında tutuluyor. Gayrimenkullerin satışa konu olması halinde tapu devir işlemi de ilgili müdürlüklerde gerçekleşiyor.

Tapu satış için öncelikle randevu alınıyor. Bu randevuyu her iki taraf da telefon ile arayarak alabiliyor. Ancak online olarak sadece satıcılar randevu alabiliyor. Kişi kimlik bilgilerini girdikten sonra adına kayıtlı taşınmazın satış işlemini Web Tapu uygulamasından da başlatabiliyor. Randevu günü ve saatinde gerekli belgelerin teslim edilmesi, ücretin satıcıya iletilmesi ve imzaların atılması ile satış işlemi resmi olarak tamamlanmış oluyor.

Tapu satışını gerçekleştirecek ileri yaştaki kimseler kendilerinden sağlık raporu talep edilip edilmediğini önceden öğrenmek istiyor. Peki, 65 yaş üstü tapuda satış yapabilir mi? Sağlık raporu zorunlu mu? Tapuda yaş sınırı nedir?

TAPUDA YAŞ SINIRI NEDİR?

Tapuda 18 yaşının altından küçük vatandaşlar herhangi bir işlem yapamıyor. Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına gayrimenkul alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu Emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.

TAPUDA GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
 
Tapunun aslı veya fotokopisi
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli)
İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge
Tapu işlemlerini başkası -örneğin gayrimenkul danışmanı- yapıyorsa vekaletname
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi
 

65 YAŞ ÜSTÜ TAPUDA SATIŞ YAPABİLİR Mİ?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasında yer alan bilgilere göre sağlık Raporu almada yaş sınırı yoktur.

Talep sahibinin fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığı araştırılır. Müdürlük, istem sahibinin ifade, tavır ve davranışlarından fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığı hususunda şüpheye düşerse resmi veya özel sağlık kuruluşundan ilgilinin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığı hakkında sağlık raporu ister.

Ev alırken önce para mı verilir?

Masrafsız tapu devri nasıl olur?

Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır?