Ekonomi

7 bin 500 TL deniliyordu! Asgari ücretle ilgili flaş açıklama, çıta hayli yükseldi

Asgari ücretin ocak ayında 7 bin 500 TL olacağı iddiasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları bir hayli dikkat çekti. Bazı ekonomistler, mevcut enflasyon rakamlarının ardından asgari ücretin en düşük 7 bin 500 TL seviyesine çıkacağını belirtirken, hükümet bu konuda sessiz kalmıştı

Türkiye'de enflasyonun hızla artmasının ardından yeni asgari ücret miktarının ne kadar olacağı yönünde tartışmalar başladı. Bazı ekonomistler, mevcut enflasyon rakamlarının ardından asgari ücretin en düşük 7 bin 500 TL seviyesine çıkacağını belirtirken, hükümet bu konuda sessiz kalmıştı. Sessizliği Cumhurbaşkanı Erdoğan bozdu. 

"RAKAMDA ENDİŞENİZ OLMASIN"

Rakam konusunda endişe olmaması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamlarında son tespiti aralıkta yapacağız. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, değerlendirmeleri yapıp yıl sonu itibarıyla adımları atacağız. 2023'e girerken çok daha güçlü bir şekilde gireceğiz. Bir defa tereddüt etmeden asgari ücreti yükseltirken, yapılan artışın maliyeti işverenin üzerine bırakmadık, onu da biz üzerimize aldık. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için önümüzdeki ay asıl tespiti yapacağız. Rakam konusunda hiç endişe edilmesin. Vedat Bey'in alanına girmeyeyim. Çalışmanın sonuna geldiklerini biliyorum. Bize sunduklarında da değerlendirmeyi yapacağız" dedi. 
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin devamı şu şekilde:

Fiyatlar noktasında öyle ürkütücü bir fiyat çıkacağına ihtimal vermiyorum. Hedefimiz 29 Ekim'e yetiştirmek. Zaten Varank kimseye bırakmıyor. Araç çok huzurlu, rahat. Gürcan Bey, "Başkanım diyor, ne kadar basacaksan bas." Dedim ki, "Başıma belamı açacaksın" Km açıklarsam eleştiri alırım şimdi. Aracın potansiyeli mükemmel.

Şu anda borsaya giren çok kazananı da oluyor, az da olsa kaybedeni oluyor. Ama bu yıl içerisinde bizim borsamız sürekli kazandıran oldu. Son zamanlarda spekülatif laflara girenler oldu, borsa sıkıntı yaşamadık değil. Nebati Bey gerekli hazırlıkları yapıyor. Bakanlık en ince ayrıntısına kadar inceleyecek ve ben de açıklayacağım.

Şubatı bile değil, ocaktan itibaren bunun emarelerini rahat göreceğiz. Bir defa ben enflasyondan önce faize bakıyorum. Faiz noktasında yüzde 12'ye indirdik. Buradan tüm yatırımcılara çağrımı yine yapıyorum. Eğer yatırımcıysan kamu bankaları başta olmak üzere, şu an faiz yüzde 12'ye indi. Bundan sonra yukarı çıkma yok, daha da aşağı inecek. Bu enflasyonu da indirecek. Bir yatırımcı neyi arar? Yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Düşük faizle yatırımını yap, ülkenin büyümesine katkı sağla.

Öğrencilerden, çiftçilere kadar milletimizin tüm kesimlerinin yanında olduk. Özellikle dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik kapsayıcı desteklerimizi sürdürüyoruz. Yüksek Öğretim yurtlarında kalan öğrencilere verilen yardımı günlük 25 liradan 60 liraya çıkardık. Şu anda yurtlarımızın kapasitesi 850 bin. Beslenme yardımını aylık 750 liradan, 1800 liraya çıkardık. Kredi ödemelerinde 26 milyar liranın üzerindeki yükü gençlerimizin üzerinden kaldırdık. Bir çok tarımsal ürünün alım fiyatlarında bir önceki yıla göre artış yaptık. Böylece üreticilerimizin yanında olduğunu gösterdik. Çiftçilerimiz elektrik faturasını hasat sonrası ödeyecek.