Genel

7 milyar dolarlık dev gayrimenkule geldi!

Dünyanın er büyük ticari gayrimenkul şirketlerinden Goodman Türkiye pazarına girdi. İş bölgeleri, ofis bölgeleri, endüstriyel gayrimenkul, depo ve dağıtım merkezlerine sahip olan, bunları geliştiren ve yöneten entegre gayrimenkul grubu Goodman, İzmit'te 5

 

Goodman Avrupa Lojistik Grup Başkanı Danny Peeters, Türkiye'nin kendileri için yeni bir pazar olduğunu belirterek, "Burada muazzam fırsatlar olduğuna inanıyoruz" dedi.

Peeters, küresel ekonomiye bakıldığında şirketlerin Türkiye'yi büyük bir pazar olarak gördüğünü belirterek, bu şirketlerin bir pazarda faaliyete geçerken belirli standartlara ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

İş bölgeleri, ofis bölgeleri, endüstriyel gayrimenkul, depo ve dağıtım merkezlerine sahip olan, bunları geliştiren ve yöneten entegre gayrimenkul grubu Goodman, İzmit'te 50 milyon avroluk lojistik projesi gerçekleştirecek.

Goodman'ın Türkiye pazarına girmesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Goodman, Avrupa Lojistik Grup Başkanı Danny Peeters, şirketin arsalar satın alarak, iş alanları geliştirdiğini ve bunları yönettiğini ifade ederek, müşterilerinin bu iş alanlarını kiralayanlar olduğunu söyledi.

Peeters, 1995 yılında faaliyete başlayan şirketin, 2002'de Singapur'da yatırım ortaklığı yaptığını, daha sonra Yeni Zelanda'ya, 2006'da da Avrupa pazarına girdiğini dile getirerek, şirketin Avrupa'daki genişlemesini satın almalarla ve organik büyümeyle gerçekleştirdiğini anlattı.

Goodman'ın Avusturalya borsasında kote edilmiş "en büyük endüstriyel gayrimenkul fonu" olduğunu ifade eden Peeters, şirketin piyasa değerinin yaklaşık 7,2 milyar avro, toplam varlığının ise 26,1 milyar avro olduğunu kaydetti.

Büyük alanlara ihtiyaç duyan şirketlerle çalıştıklarını ifade eden Peeters, müşterileri arasında DHL, Sony, Amazon gibi şirketlerin olduğunu aktardı.

-"BURADA MUAZZAM FIRSATLAR OLDUĞUNA İNANIYORUZ"-

Danny Peeters, şirketin Avrupa'da 17 ofis ile faaliyet gösterdiğini ve yakın zamanda Türkiye'de de bir ofislerinin açıldığını ifade ederek, faaliyete başladıkları bölgelerde global şirket üzerinden çalıştıklarını ancak yerel uzmanlara da önem verdiklerini, Türkiye'de de Türk uzmanlar ile çalıştıklarını anlattı.

Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü ve uluslararası şirketlerin Türkiye'ye geldiğini, tüketici pazarının genişlediğini ve insanların büyük alanlara ihtiyaç duyduğunu belirten Peeters, "Amacımız endüstriyel gayrimenkul sektörünün lideri olmak. Bu ruhla Türkiye piyasasına girdik" diye konuştu.

Peeters, arsa bankacılığına yatırım yaptıklarını, müşterilerin ihtiyaçlarına göre proje de geliştirdiklerini, büyük lojistik platformlar inşa ettiklerini dile getirerek, İzmit'te bir arsa aldıklarını, burada 140 bin metre karelik bir lojistik depo projesi gerçekleştireceklerini aktardı.

Türkiye pazarının kendileri için yeni bir pazar olduğunu dile getiren Peeters, "Burada muazzam fırsatlar olduğuna inanıyoruz" dedi.

Peeters, küresel ekonomiye bakıldığında şirketlerin Türkiye'yi büyük bir pazar olarak gördüğünü belirterek, bu şirketlerin bir pazarda faaliyete geçerken belirli standartlara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türkiye pazarına girmeleri konusunda en önemli etkenlerden birinin de uluslararası müşterilerinin, Türkiye'de "bu tür merkezler kurun" demeleri olduğunu kaydeden Peeters, yerel şirketlerin bu tür tesislere ihtiyaç duyacağına ve Türkiye'deki lojistik sektörünün de bu yatırımla birlikte değişeceğine inandığını da sözlerine ekledi.

-"TÜRKİYE'NİN 2 MİLYON METRE KARELİK A SINIF DEPOYA İHTİYACI VAR"-

Goodman Türkiye Genel Müdürü Emrah Gültekin ise Türkiye lojistik sektörünün yılda yüzde 15-35 oranlarında büyüdüğünü kaydederek, Türkiye'de 5 milyon metre karelik deponun 3 milyon metre karesinin Türkiye genelinde, 2 milyon metre karesinin de İstanbul civarında olduğunu, 5 milyon metre karenin 750-800 bin metre karesinin A sınıf, yani yüksek standart depo olduğunu kaydetti.

Hesaplamalara göre, Türkiye'nin 2 milyon metre karelik A sınıf depoya ihtiyacı bulunduğunu aktaran Gültekin, bunun 4 milyar avroluk yatırıma denk geldiğini söyledi.

Gültekin, şirketin Marmara Bölgesi'ne konsantre olduğunu, çünkü bu bölgenin bu tür yatırımlara ihtiyacı olduğunu ifade ederek, gerçekleştirilecek ilk projenin İzmit projesi olduğunu belirtti.

İzmit'in önemli lojistik merkezlerinden biri olduğunu, iki önemli kara yolunun kesişiminde yer aldığını, Derince Limanı ve Köseköy Demiryolu'na yakın uzaklıkta bulunduğunu vurgulayan Gültekin, yapılacak projenin her biri 10 bin metre karelik 13 üniteden oluşacağını ve bölünebilir olacağını anlattı.

Gültekin, projenin yatırım büyüklüğünün 50 milyon avro olduğunu, kiralama şeklinde çalışan şirketin Türkiye'de 2 sene içerisinde 300 milyon avroluk yatırım düşündüğünü kaydetti.

Projenin ilk fazının 2008 yazında tamamlanacağını ve toplam süresinin 18 ay olduğunu belirten Gültekin, kiralama anlaşmalarının yapılmaya başladığını bildirdi.

Gültekin, İstanbul'un belirli bölgelerinde arsa sıkıntısı yaşandığı ve bu sorunu nasıl aşacakları şeklindeki bir soru üzerine de, tespit ettikleri arsalarda fizibilite çalışmaları yaptıklarını, Avrupa yakasında Hadımköy bölgesinde ve Gebze bölgesinde arsa baktıklarını ifade etti.

Gültekin, Türkiye'de görüştükleri müşterilerin bir kısmının yerli bir kısmının da uluslararası firmalar olduğunu, bunun yüzde 50-50 şeklinde oranlanabileceğini bildirerek, Türk firmalarının böyle bir yapıya ihtiyaç duyduklarını ve istekli olduklarını söyledi.

-GOODMAN-

Verilen bilgiye göre, Goodman International Limited ve Goodman Industrial Trust birleşik işletmelerinden oluşan Goodman Grubu, yaklaşık olarak 11,8 milyar Avustralya doları 30 Eylül 2007 tarihi itibariyle yaklaşık 7,25 milyar avro piyasa değerine sahip.

20 ülkede, 30 ofiste, 1200'den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren Goodman'ın, Avrupa sathında İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İspanya, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'da ofisleri bulunuyor.

Goodman, 2005 yılında Arlington Securities, Mayıs 2006'da Eurinpro International, Kasım 2006'da Akeler ve Nisan 2007'de Rosemound Developments şirketlerini bünyesine katarak İngiltere ve Avrupa pazarlarına girdi.

Daha önce Macquarie Goodman olan grup unvanı, 2 Temmuz 2007 tarihinde Goodman olarak değiştirildi.