7 soruda miras vergisi nasıl ödenir?
Kendisine miras yolu ile gayrimenkul kalan kimseler, bu edinim için vergi ödemekle mükellef oluyor. Peki, miras vergisi nasıl ödenir?
Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklar bütünü olan miras, vefat halinde yasal ve atanmış mirasçılarına kalıyor. Kendisine miras yolu ile gayrimenkul kalan kimseler, bu edinim için vergi ödemekle mükellef oluyor.
Peki, her mirasçı miras vergisini ödemek zorunda mı? Miras vergisi nasıl ödenir? Miras vergisi hangi dönemlerde ödenir? İşte sorularınızın yanıtı..
1- Miras vergisini her mirasçı öder mi?
Miras vergisi olan veraset ve intikal vergisini yukarıda da belirttiğimiz gibi bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının intikal ettiği mirasçılar ödüyor.
Ayrıca malların karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de yine veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor.
2- Miras vergisi ne kadar ödenir?
Miras vergisi, veraset yollu intikallerde ilk 210 bin TL için yüzde 1, sonra gelen 500 bin TL için yüzde 3, sonra gelen 1 milyon 110 bin TL için yüzde 5, sonra gelen 2 milyon TL için yüzde 7 ve matrahın 3 milyon 820 bin TL için yüzde 10 oranında verg ödeniyor.
3- Miras vergisi ne zaman ödenir?
Miras vergisi için ödemeler belli bir dönem için yapılıyor. Vergi senede 2 eşit taksit halinde olmak üzere toplamda 3 sene boyunca ödeniyor.
4- 2017 yılı miras vergisi ne zaman ödenir?
Miras vergisi 2017 yılı ilk taksiti Mayıs ayında ödendi. 2017 yılı miras vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başladı. Ödeme dönemi 30 Kasım'da sona erecek.
5- Miras vergisi için beyanname nasıl verilir?
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi; -Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,
- Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,
- Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna, veriliyor. Beyannameler ilgili vergi dairelerine bizzat elden verilebileceği gibi taahhütlü olarak posta ile de gönderilebilir.
6- Miras vergisi beyannamesi için hangi belgeler gerekiyor?
-Veraset ilamı (mirasçılık belgesi)(*),
-Vasiyetname, miras mukavelenamesi,
-Borç ve masraflara ait belgeler,
-Ticari bilanço ve gelir tablosu,
-Gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge
-Ölüm ve Mirasçılık Bildirimi; Bu bildirim formu, veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgâhının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunludur. (Murisin Türkiye'deki son ikametgâhı bilinmiyor ise söz konusu belge aranılmayacaktır.)
7- Miras vergisi nereye ödenir?
Veraset ve intikal vergisi, beyannamenin verildiği vergi dairesine ödeniyor. Ödemeler vergi dairesi internet şubesine de yapılıyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com