7. Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu başladı!
Uşak Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Yeşil Ekonomi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu başladı. Sempozyum, Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenleniyor.
Uşak Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Yeşil Ekonomi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Ege Enerji Sempozyumu başladı.
Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzlenen sempozyumun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, son 10 yılda yenilenebilir temiz enerji kaynakları olan jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisinde Türkiye'nin atılımlar yaptığını söyledi.
Türkiye'nin 10 yıl önce rüzgar enerjisi üretebilin bir tane 18 megawattlik santralinin bulunduğunu, yapılan yatırımlarla üretimin 2 bin 500 megawattı geçerek 3 bin megawattlara yaklaştığını anlatan Çimen, "Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini daha iyi değerlendirilebilmesi için ilerleyen günlerde daha iyi adımlar atılacak. Enerji verimliliğinde Türkiye'nin her yıl yaklaşık 15 milyar lirayı israf ediliyor. Bu akla ve medeniyetimize yakışmıyor. Biraz dikkat ettiğimizde sanayide, evimizde, arabamızda yaşam kalitesinden ödün vermeden bu para cebimizde kalabilir" dedi.
Çimen, sanayide enerji verimliliği konusunda önemli teşvik tedbirlerinin hükümet tarafından kararlaştırıldığına işaret ederek sanayicinin fabrikalarında, tesislerinde yüzde 20 enerji tasarrufu projeleri geliştirirlerse yatırıma göre yaklaşık yüzde 40'ı, 50'si, 60'ının belki bir şekilde devlet tarafından verileceğini dile getirdi.
- Sokak aydınlatmasında led teknolojisi
Sokak aydınlatmalarında yeni bir proje uygulamaya koyduklarını kaydeden Çimen, şöyle konuştu:
"Tüm Türkiye'de enerji alt yapısını güvenlikten estetiğe revize edecek şekilde led teknolojisi kullanarak il merkezlerinde ve belli ilçe merkezlerinden başlamak suretiyle bir dönüşüm projesini uygulamaya koyuyoruz. Kamu binalarında, üniversitelerimiz dahil enerji verimliliği etütleri için önemli ödenekler koyuyoruz. Buna ilave olarak çok değişik finansman modellerini beraberinde getirecek bir kanun tasarısı çalışması başlattık. Şu an bakanlar kurulunda imzalar tamamlanmak üzere. Benzer geniş ve etkisi olacak paketi, konutlar için, diğer kurum ve kuruluşlarla çalışıyoruz."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin ise Türkiye'nin 1 milyon 122 bin kilometre elektrik iletim ve dağıtım şebekesi uzunluğuyla Avrupa'nın ikinci dünyanın beşinci şebekesine sahip olduğu bilgisini verdi.
Gelişmek ve geliştirilmekte olan enerji iletim ve dağıtım alt yapısının ülkenin binden fazla noktasında elektrik üretim santrali kurmaya imkan verdiğine dikkati çeken Çetin, 2014 yılının ilk 5 ayında işletmeye açılan santrallerin toplam sayısının 99 adet toplam kapasitesinin ise 2 bin 200 megawatt olduğunu aktardı.
Çetin, genel aydınlatma için her yıl yaklaşık 1 milyar harcandığını, yıllık elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 2'si-3'ü genel aydınlatma için harcandığını belirterek, aydınlatma konusunda valiliklere ve belediyelere verilen yetkilendirme ile cadde, sokak ve alan ışıklandırılmasının daha verimli bir şekilde projelendirilip işletilmesinin amaçlandığını dile getirdi.
Bakanlığın, enerji verimliliğine öncelikli önem verdiği alanlardan olduğunu bu nedenle sanayide verimlilik arttırıcı projelere finansman desteğinin devam ettiğini kaydeden Çetin, şöyle konuştu:
"Enerji sektörü başta olmak üzere ar-ge çalışmalarına devlet tarafından doğrudan verilen destekler hergeçen yıl artırılmaktadır. Ümidimiz, ar-ge çalışmalarının sayının artması ve yaygınlaşmasının yanısıra sonuçlarının ticarileşmesi yönündedir. Diğer taraftan yerli imalat sanayisinin katma değeri yüksek ürün imalatına yönlendirmek, yerli imalat sanayini geliştirmek ve istihdamı artırmak için yenilenebilir santrallerde kullanılacak elektromekanik parçaların yurt içinden temin edilmesi halinde 10 yıl alım garantili her kilowatt saat için yaklaşık 3 dolardan fazla devlet tarafından teşvik verilmektedir. Bu destek mekanizmalarıyla aynı zamanda dolaylı olarak ar-ge çalışmaları için güçlü bir finansman kaynağı da oluşturulmuştur. Belli bir zaman dilimini kapsayan bu imkan tüm üniversiteler ve bilim adamları tarafından değerlendirilmelidir."
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik de böylesine güncel ve güncelliğini devem ettiren bir konuya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Yeşil Ekonomi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Canan Kandilli ise 3 gün sürecek olan etkinlikte 14 farklı ülkeden 326 akademisyen, sanayici, araştırmacı ve sivil toplum kuruluşu üyesi katkıda bulunduğunu, 22 bilimsel oturumda, 123 bilimsel bildirinin sunulacağını bildirdi.
Açılış konuşmalarından sonra kısa süre ara verilen sempozyum, çeşitli oturumlarla devam etti.
AA