Kent Haberleri

700 bin işçiye müjde! Zam geliyor! Tarih belli oldu!

Kamuda görev alan 700 bin çalışanı yakından ilgilendiren zam pazarlığında kritik gün geldi. İşçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile işvereni temsil eden TÜHİS yetkilileri çarşamba günü görüşecek ve görüşmeler neticesinde kamu işçilerinin zam pazarlığı için ayrıntılar kesinleşecek. Birlikte hareket eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini temsil ettiği görüşmelerde, tüm dikkatler işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) yoğunlaştı

Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler doğrultusunda, işçi ve işveren kesimi çarşamba günü bir araya gelecek ve yapılacak görüşmede işveren tarafının, ilk teklifini sunması bekleniyor.

Birlikte hareket eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini temsil ettiği görüşmelerde, tüm dikkatler işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) yoğunlaştı. İşçi tarafının 20 Ocak 2023 tarihinde sunduğu taleplere karşı TÜHİS'in, yapılacak görüşmede ilk teklifini masaya getirmesi bekleniyor.

TABAN ÜCRET 15 BİN LİRAYA YÜKSELTİLSİN TALEBİ

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de içinde yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi kapsayan 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeler sürüyor.

İşte detaylar...

Görüşmelerde, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in belirlediği ortak taleplerde, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya çıkarılması, bunun yapılmasından sonra bütün ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi" bulunuyor.

Taban ücret artışı ve refah payının ilave edilmesinin ardından da birinci altı ay için yüzde 45, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı talep ediliyor.

Aynı zamanda, belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu çalışanlarına ek tediye isteniyor.

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Bunun yanı sıra, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin aylıklarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos 2023 tarihinde başlayacak.

Bu kapsamda, kamu çalışanlarını ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerin kapsamının belirlemesi bakımından önemli olarak görülüyor.

Türkiye’nin en zengin ismi değişti! Murat Ülker yıllardır süren birinciliğini o isme kaptırdı!

Migros’ta Ramazan şenliği başladı! Mikrodalga fırın 1350 TL’ye, borcam 130 TL'ye düştü! Bugün son!

ŞOK'ta bayram şekeri tadında indirimli fiyatlar! Kırmızı mercimek 21 TL’ye, zeytinyağı 95 TL’ye, pirinç 34 TL’ye çakıldı