Kent Haberleri

700 bin kamu işçi için flaş gelişme! Taban ücrette yeni teklif geldi mi? Bakan Bilgin devreye girdi!

Kamudaki 700 binden fazla işçinin Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamında alacağı zam oranının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nden önce açıklanarak imzalanması öngörülüyor. Taban ücrette yeni teklif içinse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in devreye girdiği belirtiliyor

700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürerken, görüşmelerde nihai sonucun ise bu hafta içinde alınması öngörülüyor.

YENİ TEKLİF BEKLENİYOR

Kamu işvereninin, taban ücretin 11 bin 500 TL’ye çıkarılması ve bu yılın ilk altı ayında yüzde 30 zam yapılması şeklindeki ilk teklifini, taban ücretin 12 bin TL’ye çıkarılması ve bu yılın ilk altı ayında yüzde 40 oranında zam olarak güncellemesinin ardından pazarlıklar yoğunlaştı. İşçi tarafı, aylık brüt taban ücretin 15 bin TL’ye çıkarılmasının ardından tüm ücretlere yüzde 15 oranında refah payı eklenmesi ve daha sonra birinci altı ay için yüzde 45 oranında zam yapılmasına ilişkin ısrarını devam ettirirken hükümetten gelecek yeni teklifi de beklemeye başladı.

İşte detaylar...

1 MAYIS KRİTİK TARİH

Fakat TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) kamu işverenini temsil ettiği görüşmeler tıkandığı için devreye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin girdi. Bu doğrultuda, hükümetin yeni bir teklif için hazırlıklarına devam ettiği öğrenildi. Görüşmelerin hafta içi hızlanması ve sözleşmenin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nden önce imzalanması öngörülüyor.

“YÜZDE 40’I GEÇELİM İSTİYORUZ”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, gerçekleştirilen son toplantıdan sonra, “Gelen teklifi küçümsemiyorum. Fakat yüzde 40 oranını bir geçelim istiyoruz" şeklinde konuşmuştu. Dün yaptığı açıklamasında ise TÜHİS'in taban ücretin 11 bin 500 TL’ye çıkarılması ve ilk altı ay için yüzde 30 oranında zam yapılması teklifi nedeniyle yapılan görüşmeler tıkandığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in devreye girdiğini ifade ederek, şu şekilde konuştu:

"Sayın Bakan Vedat Bilgin, Ramazan Bayramı’ndan önce, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleriyle bir görüşme yaparak, hükümetin yeni teklifinin taban ücretin 12 bin TL’ye çıkarılması ve ilk altı ay için yüzde 40 oranında zam yapılması şeklinde olduğunu bize bildirdi. Biz bu teklifi işçi kesimi olarak az bulduk ve bu nedenle, gelinen noktada, hükümetten günün şartlarını işçilerin alım gücünü ve sunduğumuz isteklerimizi karşılayacak yeni bir teklif yapmasını bekliyoruz.”

Aman dikkat! Bayilerin ikinci el araçlardaki yeni oyunu ağızları açık bıraktı!

Bağ-Kur prim gün sayısı eşitlendi mi, düştü mü? Bakan Bilgin’den son dakika açıklaması! İşte son gelişmeler!

2023 ÖTV’siz ticari araç fiyatları tek tek hesaplandı! Az önce belli oldu!