Ekonomi

700 binden fazla kamu işçisi için çok önemli haber!

Kamuda görev yapan 700 bini aşkın işçinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç başlıyor.

Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri başta olmak üzere bakanlıklar, üniversiteler, hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü için TÜRK-İŞ’in hazırlıkları sürüyor.

Konfederasyon bünyesinde kurulan komisyonun, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri ve YOL-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığında, Çerçeve Protokole dair talepleri belirlemek için 17 Ocak’ta toplanacağı bildirildi..

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın da katılacağı bildirilen toplantıda, kamu işçisinin 2023-2025 dönemindeki ücret zammını ve sosyal haklarını içeren talepleri belirleyecek olan TÜRK-İŞ’in hazırlayacağı taslak metnini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacağı belirtildi.

Konuyla ilgili TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, önceki dönemlerde yaklaşık 200 bin civarında işçiyi ilgilendiren görüşmelerin, taşeron sisteminden kamuda kadroya geçenlerin de dahil olmasıyla artık 700 bini aşkın çalışanı ilgilendirdiğini hatırlattı.

HAYAT PAHALILIĞI VE YÜKSEK ENFLASYON VURGUSU

Ücret artışı başta olmak üzere kamu işçilerinin çözüm bekleyen birçok talebinin bulunduğunu belirten Ağar, “Görüşmelerde, tüm bu taleplerimize karşılık arayacağız” dedi.

2021 yılında imzaladıkları protokol kapsamındaki sözleşmelerin bir bölümünün süresinin bu ay, geri kalanlarının ise mart ayında bittiğini hatırlatan Ağar, pahalılığının arttığı, yüksek enflasyonun alım gücünü düşürdüğü bu dönemde, anlaşmanın bir an evvel uzlaşıyla imzalanmasını umuyoruz. TÜRK-İŞ olarak çalışmalarımızı, bu hafta içerisinde sonuçlandıracak, ardından mali ve sosyal hakları içeren taleplerimizi en kısa sürede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunup pazarlık sürecini başlatacağız” ifadelerini kullandı.

DİĞER SÖZLEŞMELİLERİ DE ÇOK YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Diğer taraftan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ise 1 Ağustos itibarıyla başlayacağı açıklandı.

Ayrıca kamuda çalışan ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.